Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Enig energibranche: Uklare rammer for fremtidens VE kræver svar fra minister

Wind Denmark har afdækket, hvordan VE-udviklerne pålægges at betale en så stor andel af udbygningen af elnettet frem imod 2030, at det er en alvorlig trussel for den grønne omstilling. Dansk Energi mener ikke, det på nuværende tidspunkt er troværdigt at komme med et endelig bud på en ny tarifmodel, mens Wind Denmark ikke ser tegn på afklaring i nærmeste fremtid.

”Med vores aktuelle vidensniveau ser det desværre ud til, at vi fra 1. januar 2023 fuldstændig lukker ned for alle vores VE-projekter i Danmark. Vi har VE-projekter med godkendt lokalplan på cirka 500 MW og cirka det firdobbelte i proces ude i kommunerne lige nu, som vi ikke har en jordiske chance for at få nettilsluttet før 2023. Det ser ret katastrofalt ud, og vi kommer til at skulle ringe til mange skuffede kommunalbestyrelser med dette nedslående budskab.”

Sådan udtalte Knud Erik Andersen, adm. direktør i European Energy - en af Danmarks største VE-opstillere - tilbage i april om den manglende klarhed om regeringens varslede nettilslutningsafgift og tariffer for nye VE-projekter efter 2023.

Artikel

Tre af Danmarks største VE-opstillere - European Energy, Eurowind Energi og Wind Estate, advarer om, at de ekstra omkostninger i form...

Baggrunden for Knud Erik Andersens udmelding var en rapport udført af Rambøll for Wind Denmark, der vurderer, at VE-opstillere kommer til at bidrage med over 30 milliarder kroner til udbygning af elnettet. Alligevel står VE-opstillerne altså til at blive pålagt ekstra udgifter i form af nye tariffer og en nettilslutningsafgift fra 2023 for alle landets mølleejere, der samlet set vil give en ekstraregning på 300 millioner kroner om året frem imod 2030.

Pressemeddelelse

VE-opstillere kan se frem til at skulle betale betydeligt mere for at udvikle elnettet, og det kan medføre en mindre udbygning af vind...

Indtil videre har klimaministeren afvist en ændring af aftaleteksten fra Klimaaftalen for energi og industri fra 2020, hvori der står, at elproducenterne skal betale en større andel af omkostningen, som udbygningen af elnettet giver anledning til. Senest har det fået Wind Denmark og Dansk Energi til i et brev at bede ministeriet om en præcisering af aftaleteksten på en lang række afgørende punkter (Læs selv brevet ministeren ovenfor).    

”Wind Denmark har længe advaret om, at de uklare rammevilkår for VE-opstillere udgør en alvorlig trussel for Folketingets egen målsætning om 70 pct. C02-reduktion i 2030. Hele energibranchen har lige nu et akut behov for, at klimaministeriet fastsætter klarere rammevilkår for VE-udbygning efter 2023. Jeg er ikke i tvivl om, at Danmark kommer til at mangle VE-kapacitet i 2030, hvis ministeriet ikke finder frem til en løsning på de aktuelle problemer, da ingen investorer kan træffe investeringsbeslutninger, sådan som situationen er nu,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

Energibranchen mangler afklaring

I et udvalgsvar har klimaminister Dan Jørgensen meddelt, at VE-opstillernes regning bliver defineret af en ny tarifmetode, som Dansk Energi skal udvikle for distributionsnettet, og som efterfølgende skal til godkendelse i Forsyningstilsynet. I en artikel i Ingeniøren - Strid om betaling for elnettet kan true den grønne omstilling - afviser Dansk Energi dog foreløbig at gå med på den idé.    

”Vi synes, at aftaleteksten er meget uklar, så vi har – sammen med Wind Denmark – skrevet til ministeren og bedt ham om at præcisere teksten på en række punker, og desuden afventer vi en konkret lovtekst. Før den er på plads, er det ikke troværdigt at komme med et bud på en tarifmodel,” udtaler Anders Stouge, der er viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Artikel

Afskaffelsen af udligningsordningen har skabt så stor usikkerhed om lovgivningen for nettilslutning af vind og sol, at VE-opstillerne...

På en forespørgsel fra Jan Hylleberg på Twitter har Anders Stouge siden bekræftet, at Dansk Energi tidligst kommer med et bud på en ny tarifmodel i slutningen af 2021.

”Der mangler afklaring på lovgivningen, som Dansk Energi og Wind Denmark netop sammen har skrevet til Dan Jørgensens ministerium. Før indholdet af loven er kendt, kan der næppe laves et troværdigt endeligt bud på et regime (ny tarifmodel, red.) Så lad os sammen påpege dette over for politikerne,” skriver Anders Stouge, hvilket får Jan Hylleberg til at svare:

”Tak Anders Stouge for den klarhed! Men så tror jeg vi skal afsted sammen til politikerne igen. Der er Ikke noget, der tyder på afklaring foreløbig i forhold til lovens centrale dele.”

Wind Denmark er i fuld gang med at analysere, hvor stort det forventede hul med manglende grøn strøm vil blive frem imod 2030, som følge af den uklare situation på net-området og de øgede omkostninger ved tilslutning af landbaseret vind og sol. Resultatet vil blive offentliggjort senere, når analysen er tilendebragt. 

Nyheder direkte i din indbakke?