Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

VE-opstillere: Ekstra omkostninger på vind og sol vil bremse den grønne omstilling

Tre af Danmarks største VE-opstillere - European Energy, Eurowind Energi og Wind Estate, advarer om, at de ekstra omkostninger i form af tariffer og en tilslutningsafgift fra 2023 vil betyde, at mange VE-projekter må skrottes. European Energy planlægger at lukke fuldstændig ned for VE-projekter herhjemme.

Ifølge Energistyrelsen kan vi forvente en stigning i elforbruget frem imod 2030 på 83 pct. som følge af den grønne omstilling. Denne stigning kan imidlertid kun realiseres, hvis VE-opstillere i løbet af de kommende år investerer i VE-anlæg, der løbende skal opstilles og tilsluttes frem imod 2030.

Ny rapport udført af Rambøll for Wind Denmark vurderer, at VE-opstillere vil bidrage med over 30 mia. kr. til udbygningen af elnettet. Alligevel kan VE-opstillerne se frem til ekstra udgifter i form af en nettilslutningsafgift samt indfødningstariffer fra 2023, der giver dem en samlet meromkostning på 300 mio. årligt frem mod 2030.

Pressemeddelelse

VE-opstillere kan se frem til at skulle betale betydeligt mere for at udvikle elnettet, og det kan medføre en mindre udbygning af vind...

Ifølge Knud Erik Andersen, adm. direktør i European Energy, står Danmark imidlertid foran en hård opremsning i udbygningen af grøn energi, når de nye tariffer bliver til virkelighed. Derfor håber han, at politikerne får øjnene op for den virkelighed, der er ved at ramme dem:

”Nettilslutning udgør en væsentlig post i de samlede omkostninger til VE-projekter, når vi vurderer, om det at bygge et givent vind- eller solcelleanlæg kan hænge sammen økonomisk. Vi kommer til at se ekstraregninger i millionstørrelsen, hvis udligningsordningens udgifter hældes direkte over på elproducenterne. Og det vil fuldstændig fjerne grundlaget for vores VE-projekter i Danmark,” siger han og fortsætter:

”Vi er selv ved at skabe klarhed over situationen, men med vores aktuelle vidensniveau, ser det desværre ud til, at vi fra 1. januar 2023 fuldstændig lukker ned for vores VE-projekter i Danmark. Vi har VE-projekter med godkendt lokalplan på ca. 500 MW og ca. det firedobbelte i proces ude i kommunerne lige nu, som vi ikke har en jordisk chance for at få net-tilsluttet før 2023. Det ser ret katastrofalt ud, og vi kommer til at skulle ringe til mange skuffede kommunalbestyrelser med dette nedslående budskab”.

Mange VE-projekter skrottes

Også hos en anden af landets største VE-opstillere – Eurowind Energy - betyder de varslede tariffer og øgede nettilslutningsomkostninger, at der er nye VE-projekter, der ikke længere er kommercielt interessante efter 2023. Konkret betyder det, at ellers velfungerende ældre vindmøller bliver pillet ned, fordi de ikke længere er rentable at drive videre.

”Der er ingen tvivl om, nettilslutning i dag er et af de absolut vigtigste parametre for, om et projekt kan realiseres. Vi har eksempler på, at nettilslutningsomkostningerne kan være over 20 pct. af det samlede budget. Det er der ingen projekter, der kan bære. Derfor kan udgifterne til nettilslutning betyde, at VE-projekter, der ellers har en god placering og lokal opbakning, må skrottes,” siger Jens Rasmussen,” adm. direktør i Eurowind Energy, som har en samlet portefølje på 1.400 mio. KWh om året, svarende til 350.000 husstandes årlige strømforbrug.

 Jens Rasmussen mener, at VE-opstillerne igennem de seneste tre år er blevet mødt med en række krav, der markant reducerer økonomien i VE-projekter. Det betyder, at de mest marginale projekter er taget af bordet, hvilkende løbende har resulteret i, at Eurowind Energy genovervejer danske VE-projekter i porteføljen.

”Det hænger slet ikke sammen, at samfundet gerne vil have nye VE-anlæg, men samtidig har påført branchen nye omkostninger gennem flere år. Ofte virker det som om, at samfundets mål og midler er to forskellige ting. Jeg mener virkelig, at det er på høje tid, at vi som samfund får en samlet plan for den grønne omstilling med elektrificering, Power-to-X og så videre,” siger han.

VE-projekter er en langsigtet risiko

Ligesom Jens Rasmussen advarer Peter Dueholm, projektchef i Wind Estate, om, at det vil få meget store konsekvenser for udbygningen af vedvarende energi, hvis politikerne bliver ved med at øge udgifterne til VE-projekter. Wind Estate har en årlig produktion på 650 GWh og en kapacitet på 300 MW. 

 ”Rambøll-rapporten viser, at vi står til at dække en væsentlig del af omkostningen til udbygning af elnettet frem imod 2030. Vi bærer gerne en del af omkostningen, men det bliver et problem, når lovgivningen strammes så markant, at vi kun tjener marginalt på nye VE-projekter. Det er værd at huske, at vi tager en langsigtet risiko, fordi det typisk tager mange år at planlægge og stille nye VE-projekter op,” siger Peter Dueholm.

 Peter Dueholm peger på, der for nuværende er store landområder i Danmark uden den nødvendige net-kapacitet til at tilkoble nye VE-projekter.

”Vi har projekter, der allerede er godkendt og planlagt, men som bliver vanskelige at realisere, fordi der er for langt til det nærmeste tilkoblingssted. Vi har også vindmøller af ældre dato, der bliver for dyre at udskifte med nye vindmøller. Det er de udfordringer, som vi står med, når vi skal planlægge udbygningen efter 2023.

Artiklen blev også bragt i Wind Denmark's medlemsmagasin Naturlig Energi, som du kan læse via dette link  

Nyheder direkte i din indbakke?