Pressemeddelelse

Udbud af havvindmøller skaber enorme muligheder for Danmark, hvis det bliver en succes

Udbuddet af havvindmølleparker, som begynder i dag, kan mere end tredoble kapaciteten af vindmøller på havet. Det er et enormt udbud, som skal blive en succes, hvis vi skal nå vores klimamål og skabe værdi til Danmark i form af vækst og grønne arbejdspladser, mener Green Power Denmark. Udbuddet er ikke bare det største nogensinde – det ser også ud til at blive det mest komplicerede nogensinde for de virksomheder, som skal byde.

Kriegers Flak Havvindmøllepark

Energistyrelsen har sendt seks havvindmølleparker i udbud. De tre skal ligge i Nordsøen, de to i Kattegat og den ene i Østersøen tæt på den nuværende vindmøllepark Kriegers Flak, der ses på billedet. Foto: Vattenfall

Energistyrelsen har i dag sendt seks havvindmølleparker i udbud. De tre skal ligge i Nordsøen, de to i Kattegat og den ene i Østersøen tæt på den nuværende vindmøllepark Kriegers Flak. Samlet bliver der udbudt 6 GW havvindmøller, som skal sende strøm ind på det kollektive elnet. Men havvindsudviklerne har mulighed for at stille endnu flere vindmøller op (såkaldt overplanting), hvor energien for eksempel kan gå til at producere brint og andre grønne brændstoffer.

Det er stort, det er ambitiøst, og det er helt afgørende, at vi lykkes. Hvis de udbudte havarealer ender med at blive fuldt udbygget, vil de producere mere grøn strøm, end der skal til for at dække Danmarks nuværende elforbrug. Produktion og opførsel af havvindmølleparkerne vil skabe masser af arbejdspladser hos industrien og underleverandørerne.  Og alle de drømme, vi har om at blive storproducent af grøn energi, afhænger af disse udbud, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Green Power Denmark har aktivt deltaget i den markedsdialog, som Energistyrelsen har ført med branchen i de seneste måneder. Formålet med markedsdialogen har været at synkronisere de politiske ønsker til udbuddene med markedets ønsker og forventninger for at sikre en smidig proces, hvor flest muligt har lyst til at byde.

Green Power Denmark har undervejs peget på væsentlige områder, som vil udgøre en risiko for de selskaber, som skal opføre havvindmølleparkerne. Det gælder ikke mindst det statslige ejerskab på 20 procent af vindmølleparkerne og samspillet med det kommende brintrør.

De endelige udbudskriterier bliver først offentliggjort om et par dage på EU’s udbudsportal.

Det udbud, som bliver sat i gang nu, er gigantisk – også i en international målestok. Samlet vil vindmøllerne dække et havareal, der er større end Lolland. Men meget tyder på, at det også bliver et ekstremt kompliceret udbud, som rummer store risici. Politikerne har valgt at lave et meget kompliceret udbud, som gør, at virksomhederne skal afveje mange hensyn, siger Kristian Jensen.

Havvindmølleparkerne skal delvist levere råstoffet til en ny industri, som skal producere brint og grønne brændstoffer til Europa. Men en væsentlig del skal bringe Danmark helt i mål med den grønne omstilling. Det kræver, at vi bruger de kommende år på at elektrificere vores forbrug, understreger Kristian Jensen.

Vi skal bruge meget mere af den grønne strøm i vores biler, industri og til at opvarme vores boliger. Og vi skal begynde at producere grønne brændstoffer til skibe og fly. Det er yderst vigtigt, at der kommer mere fart på den udvikling, så vi kan komme af med forbruget af fossile brændsler, siger Kristian Jensen.

Havvindmølleparkerne vil blive opført uden statsstøtte. Regeringen og forligskredsen har valgt ikke at lægge ret meget vægt på innovation og biodiversitet. Vinderne af udbuddene bliver de udviklere, som vil betale mest til staten for at opføre parkerne.

Udbuddet af havvindmølleparken Thor i Nordsøen endte for tre år siden med en indtægt på 2,8 milliarder kroner til staten. Siden er omkostningerne i forbindelse med havvindmølleparker steget markant med store prisstigninger på materialer, på transport og ikke mindst på kapital på grund af højere renter.

Green Power Denmark advarer derfor mod at tro, at det kommende udbud ender med kæmpe indtægter til staten.

Dette udbud handler om meget mere end at skabe et provenue til staten. Der er mange penge at spare for det danske samfund ved at blive uafhængig af importeret olie og gas. Der venter tusindvis af grønne arbejdspladser, og det vil skabe enorm værdi for os alle, når vi kommer i gang med at sælge brint og andre grønne brændstoffer, siger Kristian Jensen.

Kriegers Flak Havvindmøllepark
PRESS RELEASE

The tender for offshore wind farms, starting today, could more than triple the capacity of offshore wind turbines in Denmark. The...

Nyheder direkte i din indbakke?