Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Pressemeddelelse

Wind Denmark efterlyser politisk plan for grøn energi

På Vindtræf 2021 lancerer Wind Denmark en række forslag, der skal få udbygningen med vind og sol kraftigt op i gear. Baggrunden er en analyse fra organisationen, der viser, at Danmark mangler massive mængder vedvarende energi, hvis vi skal dække det stigende elbehov og blive selvforsynende med vedvarende energi frem imod 2030.

Wind Denmark vurderer, at det kræver et elbehov i 2030 på mellem 70 og 110 mia. kWh, hvis vi skal levere på klimamålsætningen og høste det erhvervsmæssige potentiale som eksportør af grøn energi og PtX-produkter til en europæisk grøn omstilling. Det vil betyde omkring 3-4 gange mere vedvarende energi fra vind og sol i 2030, end hvad der er sikkerhed for. Og dermed rækker de aktuelle politiske planer ikke til at løse udfordringerne, advarer organisationen.

”Den gode nyhed er, at Danmark har en mulighed for med vind og sol ikke bare at opfylde vores eget klimamål om 70 pct. CO2-reduktion i 2030, men også at bidrage til at Europa når klimamålene samtidig med, at vi opnår en række erhvervsmæssige gevinster ved et potentielt grønt eksporteventyr. Den dårlige nyhed er, at vi har kurs mod hverken at kunne opfylde egne klimamål eller opfylde de erhvervsmæssige ambitioner for Danmark, hvis ikke vi får en politisk plan for et markant grønt gearskifte,” siger Jan Hylleberg.

Han understreger, at de grønne teknologier er klar til at levere, men at de politiske rammevilkår her og nu er den store udfordring.

”Det tager tid at få opstillet vindmølleparker. En handlingsplan for grøn strøm skal på plads inden for de næste 12 måneder, hvis vindmøllerne skal stå klar inden 2030. Vi appellerer til, at Folketinget i tillæg til strategierne for elektrificering og PtX igangsætter en plan for grøn strøm. Og så må vi starte debatten om rollefordelingen mellem Christiansborg og kommunerne. Kan kommunerne løfte opgaven? Hvis ja, hvilke nye redskaber skal de så have for at godkende vind- og solprojekter i et tempo, der er næsten tre gange højere end hvad de historisk set har præsteret. Vi kommer ikke i mål, hvis vi kun satser på vindmøller langt ude på havet, som energiøerne er udtryk for,” siger Jan Hylleberg 

Havvindreformen skal genbesøges

I udspillet peger Wind Denmark på, at der er brug for, at næsten alle kendte havvindmølleprojekter - statslige såvel som private - realiseres inden 2030. Samtidig er der brug for yderligere havvind, hvis ambitionerne for produktion af grønne PtX-brændstoffer skal realiseres.

”Det er klart, at det lige nu er vanskeligt at forudsige hvor, hvornår og hvor meget grøn strøm, som brint- og PtX-industrien får brug for. Vi siger ikke, at staten skal opføre havvindmølleparker, som det endnu er usikkert, om vi får brug for. I stedet opfordrer vi til, at det bliver muligt for markedsaktørerne at tilvejebringe deres egne støttefrie vedvarende energiprojekter. Markedsdrevet havvindudbygning bør med andre ord spille en rolle som supplement til de statslige udbud," siger Jan Hylleberg

Dermed henviser han til Wind Denmark's anbefaling om, at politikerne bør genbesøge indholdet i havvindreformen fra sommeren 2021, der tager statslig kontrol med udbygningstempoet og stopper muligheden for markedsdrevet havvindudbygning på afstande mere end 15 km fra land.

”Foruden tilladelser til at opføre vindmøllerne, er der også brug for at fjerne de bureaukratiske barrierer for at producere og forbruge sin egen grønne strøm. Ellers er det svært at se, hvordan Danmark skal kunne producere konkurrencedygtig brint og grønne e-brændstoffer til industrien, skibs- og luftfarten,” påpeger Jan Hylleberg.

Lancerer virkemidler

Wind Denmark lancerer til Vindtræf 2021 i alt 30 forslag, som fremmer mulighederne for at stille vind og sol op på land og hav. Konkret peger organisationen på behovet for, at de kendte havvindmølleprojekter realiseres inden 2030 og udbygningstempoet i de danske kommuner tredobles i forhold til det nuværende niveau. Hertil kommer der et yderligere behov for grøn strøm, hvis de store ambitioner om et dansk erhvervseventyr inden for grønne brændstoffer og Power-to-X-teknologi skal virkeliggøres.

”Vi skal atter turde gå forrest i den grønne omstilling, også nu hvor det bliver sværere og den grønne energi nødvendigvis bliver mere synlig for flere mennesker. Det er først, hvis man ikke kan se den grønne omstilling, at der for alvor er grund til at være bekymret. Det er et vilkår, vi i Danmark og resten af verden må leve med. Det er en forudsætning for fremtidens samfund, at vi kan se energiproduktion præcis, som vi i århundreder har set på et landskab præget af fødevareproduktion,” siger Jan Hylleberg.

Til Vindtræf 2021 vil en række andre aktører også komme med deres bud på, hvad der skal gøres her og nu for at Danmark kan komme op i det nødvendige tempo, som udbygningen med vedvarende energi frem mod 2030 kræver. Med andre ord, hvad der skal til for at skifte gear.

Læs Wind Denmark's udspil ”Nok grøn strøm til grøn omstilling" og det tilhørende virkemiddelkatalog i menuen. 

Nyheder direkte i din indbakke?