Pressemeddelelse

Nye tal: Eksporten af energiteknologi faldt i 2023

I 2023 faldt dansk eksport af energiteknologi og -services med 2,2 procent sammenlignet med året før. Det viser en ny opgørelse fra DI Energi, Energistyrelsen, Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme.

Vindmøllevinger på havn

Selv om der er stor appetit på vindenergi på den globale markedsplads, så er eksporten af dansk teknologi og service inden for vindenergi faldet fra 47,2 mia. kr. i 2022 til 43,7 mia. kr. i 2023. Arkivfoto: Jeppe Carlsen

Året 2023 var på mange måder et turbulent år, og det var det også for den danske eksport af energiteknologi og -services, der sidste år beløb sig til 109,6 mia. kr., hvilket er et mindre fald på 2,2 procent sammenlignet med 2022.  Det er særligt eksporten af vindenergiteknologi, der er faldet, hvilket delvist modvirkes af en stigning i eksporten af øvrig energiteknologi. Det viser den årlige opgørelse af dansk eksport af energiteknologi, som DI Energi, Energistyrelsen, Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme har lavet.

Selv om der er stor appetit på vindenergi på den globale markedsplads, så er eksporten af dansk teknologi og service inden for vindenergi faldet fra 47,2 mia. kr. i 2022 til 43,7 mia. kr. i 2023, hvilket svarer til et fald på 7,4 procent. Dette gør vindenergiteknologi til den type energiteknologi, der er faldet mest. Dog udgør eksporten af vindenergi fortsat den største andel af den samlede danske eksport af energiteknologi med 41 procent.

Ud over et fald i eksporten af vindenergiteknologi, faldt eksporten inden for fjernvarme og bioenergi også med henholdsvis 4,2 og 3,7 procent fra 2022 til 2023. Samtidig er eksporten inden for øvrig energiteknologi steget og udgør nu 40 procent af energiteknologieksporten. Eksporten af teknologi og service relateret til øvrig energi er steget med 4,2 procent, hvilket gør øvrig energiteknologi til den eneste af de fire kategorier, der har set en positiv udvikling.

Godt 15 procent af den samlede vareeksport af dansk energiteknologi gik i 2023 til Tyskland, der er den største aftager. USA og Storbritannien er henholdsvis det næst- og tredjestørste eksportmarked for dansk energiteknologi. Tilsammen modtager de 10 største importører af dansk energiteknologi 62 procent af eksporten

Kommentarer til opgørelsen

Selv om nedgangen i eksporten af energiteknologi selvfølgelig er dårligt nyt, så er den gode nyhed heldigvis, at danske virksomheder stadig er blandt verdens førende leverandører af innovative og bæredygtige energiløsninger, som simpelthen er selve forudsætningen for, at vi kan gennemføre en grøn omstilling lokalt og globalt. Der er ingen tvivl om, at tallene for 2023 er et wake up call, og vi skal i 2024 og frem gøre os umage for at fastholde og forbedre den grønne eksport, hvilket også kræver et større politisk fokus.
- Troels Ranis, direktør i DI Energi

Nedgangen i den samlede eksport af energiteknologi er udtryk for de sorte skyer, der hænger over især vindindustrien, der er ramt af inflation, stigende produktionsomkostninger, færre ordrer og stigende konkurrence fra bl.a. Kina. Det kalder på, at de politiske ambitioner om mere vedvarende energi i Danmark og resten af Europa bliver ført ud i livet, så virksomhedernes ordrebøger bliver fyldt op. Samtidig skal vi have en national industristrategi, som sætter en klar politisk ramme og målsætning for den grønne industri. På den måde sikrer vi, at vi står stærkere i den internationale konkurrence, og at morgendagens klimaløsninger fortsat er ’Made in Denmark’.
- Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark

Selvom vi ser en skuffende nedgang i eksporten, er det vigtigt at fastholde vores fokus på den grønne omstilling. En del af den dæmpede efterspørgsel kan nok tilskrives høje renter og mangel på kvalificeret arbejdskraft, men det er ikke nu, verden skal lempe foden fra klima-speederen. Jeg er dog optimistisk med hensyn til eksportens potentiale. Dansk energiteknologi, fjernvarme og vores ekspertise inden for rådgivning er fortsat blandt den bedste i verden. Vi har stadig en unik position til at levere løsninger, som kan reducere klimaaftrykket globalt. Det kræver dog en solid indsats fra dansk side.
- Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme

Vi oplever, at interessen for dansk energiteknologi er stor og har været det de sidste mange år. Det er rigtig positivt for den grønne omstilling og de virksomheder, der udvikler grønne, innovative løsninger. Når vi det seneste år har set et let fald i eksporten, skal vi huske, at der de sidste mange år har været udsving fra år til år, men at der i det store billede er en stabil og stor efterspørgsel på vores energiteknologier. Det er rigtig positivt. I Danmark arbejder vi ikke kun på at omstille vores eget energisystem; vi deler også vores gode løsninger og erfaringer med resten af verden og den videndeling fortsætter ufortrødent; den er nemlig helt afgørende for at sikre gode, grønne løsninger og sætte øget hastighed på den grønne omstilling.
- Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen

...
Eksport af energiteknologi og -service 2023
Tal og statistik

Året 2023 var på mange måder et turbulent år, og det var det også for den danske eksport af energiteknologi og -services, der sidste år beløb sig til 109,6 mia. kr., hvilket er et mindre fald på 2,2 procent...

Udgivet
April 2024

 

Nyheder direkte i din indbakke?