Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Ny forsknings- og demonstrationsplatform for grøn energi i Skive

DTU og GreenLab Skive er gået sammen om at etablere en ny forsknings- og demonstrationsplatform for grønne energiløsninger. Platformen skal hjælpe til at skalere små projekter inden for fx PtX til store internationale initiativer, der kan eksporteres til udlandet.

GreenLab Skive og DTU etablerer et nyt samarbejde i det jyske, der gennem forskningssamarbejde skal skabe internationale storskala-projekter inden for grønne energiløsninger. Det meddeler GreenLab i en pressemeddelelse.

Den nye forsknings- og demonstrationsplatform skal bane vejen for, at virksomheder, private fonde og regionale initiativer får adgang til samarbejde med forskere og studerende fra DTU, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Målet er i fællesskab at udvikle demonstrationsprojekter, der kobler bæredygtig energiproduktion intelligent sammen med distribution, lagring og forbrug.

”Vi markerer et nyt stort skridt i samarbejdet mellem DTU og GreenLab Skive, hvor vi vil skabe et inspirerende miljø for studerende, forskere og virksomheder, der i fællesskab arbejder for at fremskynde den grønne omstilling,” udtaler Anders Bjarklev, rektor ved DTU, og fortsætter:

”Med en ny national forsknings- og demonstrationsplatform på GreenLab Skive får vores forskere og studerende unik adgang til at teste, udvikle, optimere og demonstrere projekter inden for energioptimering og -lagring. Desuden håber jeg, at forskningsaktiviteterne bliver trædesten til større nationale og internationale projekter, som kan løse nogle af de bæredygtighedsudfordringer, ikke blot Danmark, men hele verden står over for.”

Den nye forsknings- og demonstrationsplatform i Skive bliver til med støtte fra VILLUM Fonden, der har sat 20 mio. kroner i det nye initiativ, der har til formål at bygge bro mellem forskningsverdenen og industrien, og den økonomiske støtte er til stor glæde i GreenLab Skive:

”Den nye bevilling fra VILLUM FONDEN gør det muligt at accelerere GreenLabs forskningsprogram. Samarbejdet med de danske universiteter er den motor, der skal sikre, at GreenLabs grønne løsninger kan skaleres. Vi har et koncept, der kan gentages over hele verden og åbne døren for et nyt grønt eksporteventyr. Samarbejdet med universiteterne er afgørende for planen om at bringe teknologierne fra demonstration til stor skala,” udtaler CEO i GreenLab Skive, Christopher Sorensen.

Artikel

Brande Brint og GreenLab Skive er netop blevet udpeget som landets første testzoner for demonstration og afprøvning af fremtidens...

Det syder og bobler i Skive

I starten af maj offentliggjorde Klimaminister Dan Jørgensen nyheden om etableringen af landets første to regulatoriske testzoner for demonstration og afprøvning af fremtidens grønne energiløsninger, hvor netop GreenLab Skive var én af de to testzoner.

Der var i forvejen højt tempo på udviklingen hos GreenLab, men deres nye status som PtX-frizone har fået alting til at syde og boble i den midtjyske by. For i slutningen af maj meddelte et konsortium bestående af GreenLab Skive, Green Hydrogen Systems (GHS), det franske brintselskab Lhyfe samt klyngeorganisationen Energy Cluster Denmark, at de havde opnået tilsagn om 223 mio. støttekroner fra EU til etableringen af et 100 MW elektrolyseanlæg, der skal producere grøn brint fra vedvarende energikilder i direkte tilkobling til anlægget samt fra certificeret grøn strøm fra det danske elnet.

Den danske projektudvikler Eurowind Energy skal sammen med GHS og Lhyfe levere op til 24 MW elektrolysekapacitet over to etaper til industriparken hos GreenLab Skive. De første 12 MW skal installeres i 2022, mens der endnu ikke er detaljerede planer for etableringen af de resterende 10 MW. Sikkert er det dog, at GHS overdrager driften af anlægget i 2024 til Eurowind Energy. Anlægget skal producere og lagre grøn brint, som delvist skal omdannes til grøn metanol, der kan benyttes som direkte brændstof i den tunge transport.

Nyheder direkte i din indbakke?