Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Vindsektoren tager del i klimapartnerskaberne

Som repræsentant for vindmøllesektoren, har Wind Denmark fået plads i to ud af regeringens 13 klimapartnerskaber. Det drejer sig om partnerskabet for energi- og forsyningssektoren samt for produktionsvirksomhed.

Erhvervslivet spiller en vigtig rolle i arbejdet med at realisere regeringens mål om 70 pct. reduktion af drivhusgasudledning i Danmark i 2030. Erhvervslivet skal navnlig mindske sine udledninger af drivhusgasser, men ditto finde løsninger, der mindsker udledningerne. Derfor har regeringen nedsat 13 klimapartnerskaber, der skal tænke kreativt og komme med løsninger, som regeringen og folketinget kan gøre brug af, også når der skal udmøntes en konkret klimahandlingsplan i forlængelse af klimaloven, der forhandles netop nu.

”Vindenergi og vindmølleindustrien er vital for den grønne omstilling i Danmark, da vindmølleindustrien leverer den teknologi, som skal producere den grønne strøm, som vores samfund skal drives af i endnu større grad i 2030 og frem mod 2050,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Wind Denmark og fortsætter:

”70 pct. målsætningen kræver, at alle sektorer bidrager markant og vi er klar med ambitiøse indspark og ideer til, hvordan vi kan reducere både vores eget forbrug og bruge mere grøn strøm i andre dele af samfundet og i tiltag som Power to X, hvor vi kan producere enten brint eller ammoniak til andre sektorer.”

Ørsteds CEO, Henrik Poulsen er udpeget til formand for klimapartnerskabet for energi- og forsyningssektoren, mens Grundfos CEO Mads Nipper sidder for bordenden i partnerskabet for produktionsvirksomheder. Begge sidder de med i den 13 mand store følgegruppe kaldet Grønt Erhvervsforum, der dertil består af repræsentanter fra regeringen samt repræsentanter for erhvervslivet, fagbevægelsen og uafhængige eksperter.

Som optakt til forhandlingerne om klimahandlingsplanen skal hvert af klimapartnerskaberne, inden udgangen af februar 2020, udarbejder sit foreløbige, overordnede bud på, hvordan sektoren vil styrke sin grønne omstilling med henblik på at understøtte opfyldelsen af målet om 70 pct. reduktion i 2030. Desuden kan partnerskabet pege på mulige barrierer i rammevilkår og deraf følgende forslag til regeringstiltag.

Vindenergi og vindmølleindustrien er vital for den grønne omstilling i Danmark, da vindmølleindustrien leverer den teknologi, som skal producere den grønne strøm, som vores samfund skal drives af i endnu større grad i 2030 og frem mod 2050
Jan Hylleberg

Bidraget fremlægges for Grønt Erhvervsforum og offentligheden ved en større konference i slutningen af februar 2020. Derefter følger konkrete forslag til sektorplaner, som partnerskaberne forventes at skulle aflevere i efteråret 2020. Regeringen vil på baggrund af klimapartnerskabernes bidrag vurdere, om og hvordan de barrierer, der indmeldes, skal adresseres politisk i forbindelse med klimahandlingsplanen i 2020 og den løbende opfølgning herpå efterfølgende.

”Jeg forventer, at der vil komme utrolig mange gode og relevante ideer på banen på tværs af de 13 klimapartnerskaber, og derfor er det også vigtigt, at regeringen tidligt gør sig klar, hvilke kriterier, der ligger til grund for udvælgelsen af de ideer, der bringes med ind i klimaplanen,” siger Jan Hylleberg og nævner, at nogle tiltag jo gavner ud over de danske grænser og dermed også vejer tungt selvom de ikke én til én bidrager til den danske 70 pct. ambition.

”Det er afgørende også for vores sektor, at det internationale bidrag opgøres, da det forventeligt nok er her at bidraget er størst, næst efter det vi kan levere af grøn strøm til de øvrige danske sektorer.”

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?