Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Pressemeddelelse

Vigtig PtX-strategi i helt særlig tid

Wind Denmark hilser dagens politiske aftale om en PtX-strategi meget velkommen. Strategien muliggør, at PtX tages i brug som en vigtig teknologi på vejen mod klimaneutralitet. Målsætningen på 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030 kan endog øges mener Wind Denmark, der samtidig peger på det akutte behov for en politisk handlingsplan, som sikrer tilstrækkelig grøn strøm til PtX og den øvrige elektrificering af Danmark.

Kort før jul kom regeringen med sit udspil til en PtX-strategi, og nu har et bredt flertal i Folketinget med regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet indgået en politisk aftale om PtX, der skal muliggøre de danske ambitioner på området.  

”Vi hilser den brede aftale og PtX-strategien varmt velkommen, da den er et vigtigt første skridt til at gøre særligt grøn brintproduktion, men også PtX i det hele taget, til et forretningsområde også i Danmark, der både kan skabe CO2e-reduktioner og blive et nyt grønt eksporteventyr, ligesom vindindustrien er det. For at indfri strategiens ambitioner, kræver det nu en koordineret implementering samt et stort fælles arbejde fra Folketinget, myndigheder og energibranchen, for at følge op og sikre markant forøget grøn elproduktion, understøtte udviklingen af de indenlandske forbrug af PtX såvel som udbygning af den nødvendige infrastruktur,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark. 

Blandt de konkrete tiltag i PtX-strategien, anser Wind Denmark det som et yderst positivt og helt afgørende element for succes, at aftalen indeholder, at forbrugstarifferne i højere grad skal være omkostningsægte, samt at det skal være muligt at etablere direkte linjer mellem VE-anlæg og PtX-anlæg. 

”Vi er meget tilfredse med, at aftalen nu vil muliggøre én af de mærkesager, som Wind Denmark har arbejdet for længe, nemlig muligheden for etablering af direkte linjer mellem VE-anlæg og PtX-anlæg. Det kan være med til at sikre en samplacering mellem PtX og VE, og kan samtidig minimere omkostningerne til elnetudbygning og gøre dansk PtX mere konkurrencedygtig,” siger Jan Hylleberg og fortsætter: 
 
“Vi er ligeledes glade for, at der etableres en selvstændig PtX-taskforce hos myndighederne, da det vil understøtte en mere smidig godkendelsesproces og agere one-stop-shop på tværs af sektorer og aktører.” 
 
Som følge af PtX-strategien skal der etableres en dansk brintinfrastruktur, som Energinet og Evida kan eje og drive. Det er et strategisk vigtigt skridt mener Wind Denmark, da det sikrer, at Danmark på sigt kan eksportere grøn brint til hele Europa via en sammenhængene brintinfrastruktur. 

Tilstrækkelig grøn strøm er en afgørende forudsætning for PtX

Store mængder grøn brint kræver store mængder grøn strøm, og tilvejebringelsen af tilstrækkelig strøm er derfor en absolut grundforudsætning for at dagens PtX-aftale kan realiseres fuldt ud. Partierne bag aftalen anerkender således også behovet for mere grøn strøm, og pålægger rege-ringen at fremlægge en plan for, hvordan Danmark bliver nettoeksportør af grøn energi allerede i 2030. 

“Aftalen om en prioriteret indsats på PtX understreger, at vi i Danmark skal være nettoeksportør af grøn energi i 2030, som må forstås som både grøn strøm, grøn brint og grønne PtX-brændstoffer. Da PtX vil kræve store mængder grøn strøm, som i stort omfang skal komme fra danske vindmøller, bliver det afgørende, at der hurtigst muligt sikres nok VE,” siger Jan Hylleberg og fortsætter:  

“Uden en medfølgende plan for, hvordan man tilvejebringer grundstenen for PtX, nemlig den grønne strøm, har PtX-strategien en begrænset værdi. Vi appellerer derfor til, at Folketingets partier hurtigst muligt, og senest til sommer, beslutter konkrete VE-mål og en handlingsplan for hvordan udbygningen af meget mere VE sikres i praksis. Det forudsætter dagens aftale.”

Artikel

Møllelavet Uhre Windpower og Siemens Gamesa har etableret verdens første og største brint­anlæg, der er koblet direkte til en 3 MW...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?