Pressemeddelelse

NEKST-anbefalinger kan sætte superturbo på udbygning af grøn energi

Der er ingen tvivl om, at anbefalingerne fra den nationale energikrisestab (NEKST) kan skabe den acceleration i udbygningen af vindmøller og solceller, som er nødvendig for at firedoble produktionen af grøn strøm på land inden 2030, mener Green Power Denmark. Ifølge den grønne erhvervsorganisation bør regeringen hurtigst muligt omsætte anbefalingerne til lovgivning.

Landvind og solceller

Anbefalingerne fra NEKST kommer efter et 2023, hvor der blev taget flere vindmøller ned på land, end der blev sat op. Det på trods af, at tal fra Green Power Denmark viser, at 4.840 megawatt landvindmøller – svarende til 1000 møller – står i kø i kommunerne. Samtidig faldt udbygningen af solceller med hele 90 procent sammenlignet med året før. Foto: Jeppe Carlsen

Danmark skal firedoble mængden af vedvarende energi på land inden 2030. For at levere på den ambition har regeringen nedsat en national energikrisestab for vedvarende energi, som er kommet med sine endelige anbefalinger til, hvilke barrierer der skal af vejen for opsætning af vindmøller og solceller.

– Energikrisestaben skal have stor ros for sit arbejde og for at lytte til energibranchen. Anbefalingerne flugter med vores ønsker. Der er ingen tvivl om, at hvis de bliver implementeret, så kan det gøre en kæmpe forskel og sætte superturbo på udbygningen af vindmøller og solceller, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Green Power Denmark roser anbefalingerne og glæder sig blandt andet over, at energikrisestaben anbefaler klare miljøvurderinger, multifunktionel anvendelse af arealer og øget økonomisk incitament for kommunerne til at opstille vedvarende energi. Her har Green Power Denmark sammen med andre organisationer anbefalet, at skatteindtægter fra vindmøller og solceller tilfalder den kommune, de står i.

Det helt store smil kommer frem hos den grønne erhvervsorganisation over anbefalingen om, at hele processen ikke skal gå om, når de bliver klaget over et hjørne af et projekt.

– Samlet set er anbefalingerne til gavn for forsyningssikkerheden, energipriserne og ikke mindst den grønne omstilling, hvor vi skal blive meget bedre til at brug den grønne strøm til at transportere os med, varme vores huse op med og producere vores varer med. Vi skal have elektrificering og udbygning af vedvarende energi til at spurte om kap, hvis vi skal vinde klimakampen, siger Kristian Jensen.  

Anbefalingerne kommer efter et 2023, hvor der blev taget flere vindmøller ned på land, end der blev sat op. Det på trods af, at tal fra Green Power Denmark viser, at 4.840 megawatt landvindmøller – svarende til 1000 møller – står i kø i kommunerne. Samtidig faldt udbygningen af solceller med hele 90 procent sammenlignet med året før.

– Energiselskaberne står som utålmodige væddeløbsheste i startboksen klar til at levere på det politiske mål om at firedoble grøn elproduktion på land. Men virksomhederne er ved at drukne i miljøbureaukratisk kviksand og kafkaske klageprocesser. Derfor bør regeringen hurtigst muligt omsætte anbefalingerne til konkret lovgivning, siger Kristian Jensen og fortsætter:

– Vi opfordrer samtidig til et byrdestop, hvor hverken Folketinget eller kommunerne sender flere rudekuverter til dem, der opstiller vedvarende energi. For vi er lige vidt, hvis politikerne med den ene hånd fjerner barrierer og med den anden pålægger virksomhederne så mange udgifter, at de grønne projekter bliver urentable.

Den nationale energikrisestab, som er nedsat af regeringen, arbejder med tre områder af den grønne omstilling. Udover vedvarende energi er det opvarmning og elnet.

Nyheder direkte i din indbakke?