Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Vanskelige vilkår for teknologineutralt udbud

Energistyrelsen har offentliggjort udbudsmaterialet for det teknologineutrale udbud, der forventes at blive afholdt i efteråret 2021. Wind Denmark glæder sig over, at der endelig afholdes et udbud, men efterlyser klarere rammer for nettilslutning og tariffer, så byderne får større vished om de faktiske omkostninger til etableringen af de vindende VE-projekter.

Et bredt flertal i Folketinget indgik den 22. juni 2020 en aftale om at fortsætte de teknologineutrale udbud, der blev besluttet med energiaftalen fra 2018. Længe har energibranchen ventet tålmodigt på en offentliggørelse af udbuddet, der skulle være afholdt i december 2020. Nu har Energistyrelsen endelig meddelt, at der skal afholdes ét samlet teknologineutralt udbud for både 2020 og 2021.

Energistyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at udbuddet har et samlet udbetalingsloft på 1,2 mia. kr. og at VE-projekter med en samlet kapacitet på 428 MW (landvindækvivalenter) kan få tilskud. Både solcelleanlæg, landvindmøller, åben dør-havvindmøller, bølgeenergianlæg og vandkraftanlæg kan deltage i udbuddet.

”Det har været en hård fødsel for de nye teknologineutrale udbud med en CFD-model, der i første omgang var helt ubrugelig og sidenhen er justeret, så den er blevet mere spiselig for byderne. Det er sådan set rigtig godt, at der bliver afholdt udbud, men om rammerne er tilstrækkelige og giver den investorsikkerhed, der skal til for at sikre nye vind- og solprojekter, ved vi ikke, før udbuddet er endeligt afgjort,” siger Lea Bigom Wichmand, der er afdelingschef i Wind Denmark. 

Med differencekontrakter (CfD) skal bydere i udbuddet tilbyde en elpris på under 25 øre/kWh, hvor staten så betaler differencen, hvis elprisen er lavere end budprisen. Hvis elprisen er over 25 øre/kWh, går overskuddet til statskassen. I de første to år med de teknologineutrale udbud ydede staten et fast pristillæg til markedsprisen for strøm, der styrkede den danske udbygning af sol- og landvind.

Artikel

EU-Kommissionen har i henhold til EU-reglerne for statsstøtte godkendt den danske CfD-model for det teknologineutrale udbud. ”Det er...

Udbud efterlader ubesvarede spørgsmål

Ifølge Wind Denmark efterlader udbuddet fortsat også ubesvarede spørgsmål for bydere, der ønsker at deltage i udbuddet. For eksempel står det fortsat hen i det uvisse, hvad de vindende VE-projekter i udbuddet skal betale i nettilslutningsbidrag og indfødningstariffer, oplyser Lea Bigom Wichmand.

”Offentliggørelsen af udbuddet falder ind i de udfordringer, som vi i øjeblikket ser med uklare rammer for nettilslutning og tariffer, der er virkeligheden for vores medlemmer lige nu, når de skal etablere nye VE-projekter. I udbudsbetingelserne er det sådan, at et vindende VE-anlæg skal være nettilsluttet senest to år efter udbudsafgørelsen. Vi kender imidlertid ikke nettilslutningsreglerne for 2023 endnu og kommer formentlig ikke til at kende dem, før efter udbuddet er slut”.

”Det betyder, at VE-opstillerne må byde uden at kende omkostningerne til etablering af vind eller sol. Det bliver ekstra problematisk med udbuddets stramme budloft på 25 øre/kWh, der er bibeholdt, selvom der er lagt flere omkostninger på VE-udviklerne siden loftet blev fastsat tilbage i 2020. Det er nogle vanskelige betingelser at være underlagt, hvis man ønsker at investere i VE-anlæg,” fortsætter Lea Bigom Wichmand.   

Ifølge Wind Denmark’s afdelingschef gør de manglende rammebetingelser for nettilslutning det også svært at tolke på resultatet af selve udbuddet. Dvs. hvorfor lige præcis det bestemte antal af bydere ønskede at være med, fordi udfordringer med nettilslutning giver en ekstra dimension til den uklare situation, som byderne skal handle i.

Udbud får stor betydning for VE-udbygning

Det kommende teknologineutrale udbud forventes igangsat i august 2021 med deadline for afgivelse af tilbud i oktober 2021.

”Vi ser frem til at se det endelig resultat af udbuddet, der får konsekvenser for de kommende udbud, og hvordan de skrues sammen. Det teknologineutrale udbud i 2021 får med andre ord stor betydning for VE-udbygningen i de kommende år, så derfor følger vi selvfølgelig udbudsprocessen tæt,” slutter Lea Bigom Wichmand.

Pressemeddelelse

Et år efter indgåelsen af klimaaftalen for energi og industri ser Danmark ud til at misse det, der skulle være den nemmeste del af...

Nyheder direkte i din indbakke?