Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Pressemeddelelse

Et år efter klimaaftale: Udsigt til mangel på grøn energi

Et år efter indgåelsen af klimaaftalen for energi og industri ser Danmark ud til at misse det, der skulle være den nemmeste del af rejsen mod målet om 70 pct. reduktion i udledningen med drivhusgasser i 2030. Med udsigt til mangel på grøn strøm fra vind og sol skrider fundamentet under klimaindsatsen, advarer Wind Denmark, der opfordrer til, at de forestående strategier for elektrificering og Power-to-X ledsages af en strategi for udbygning med grøn energi.

Et år efter indgåelsen af klimaaftalen for energi og industri (den 22. juni 2020) viser beregninger fra Wind Denmark, at Danmark har udsigt til i 2030 at mangle grøn strøm fra vind og sol for i stedet at blive importør af elektricitet fra andre lande. Det får nu Wind Denmark til at råbe vagt i gevær.

”Fundamentet er ved at skride under klimaindsatsen. Vi kan konstatere, at vi har udsigt til mangel på grøn strøm frem mod 2030. Der bliver etableret for lidt af den grønne energi fra vind og sol, der skulle flyde ud i alle samfundets sektorer og fortrænge den sorte fossile energi. Når vi har kurs mod at misse selv det, der ofte beskrives som den nemmeste og billigste del af klimaindsatsen, så er der grund til at hejse det røde advarselsflag,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

Efter indgåelsen af klimaaftalen for energi og industri den 22. juni 2020 var forventningen, at Danmark dels ville blive selvforsynende med grøn strøm fra vind og sol i 2030 og dels ville blive nettoeksportør af grøn strøm. Dermed kunne Danmark også bidrage til, at det øvrige Europa får tilstrækkeligt med grøn energi til at nå i mål med klimaambitionerne. Dette var netop intentionen med den politiske beslutning om at etablere to energiøer. Dels skulle de forsyne Danmark med store mængder grøn strøm. Dels skulle de forsyne nabolandene via de tilhørende udlandsforbindelser, der er en forudsætning for realiseringen af projekterne.

Mangler 27 TWh grøn strøm i 2030 

I dag er situationen anden, da energiøerne forventeligt først er i drift efter 2030. Samtidig er der udsigt til en kraftig opbremsning i udbygningen med vind- og solprojekter i de næste 2-3 år, som følge af reformen af nettilslutningsregler. Resultatet er, at der nu er udsigt til mangel på grøn strøm i 2030. Ifølge Wind Denmark's beregninger vil der med afsæt i en opfyldelse af 70 pct.-målet som antaget i Klimapartnerskabet for energi- og forsyning, mangle omkring 27 mia. kilowatt-timer (27 TWh) grøn strøm i 2030 (se figur nedenfor).  Det svarer til trefjerdele af Danmark samlede elforbrug ved indgangen til årtiet.  Sådan en VE-manko kan til illustration lukkes ved hjælp af en elproduktion fra 6.000 MW havvind svarende til seks ekstra vindmølleparker på størrelse med Thor havvindmøllepark (ca. 1.000 MW), eller ca. 8.000 MW vindmøller på land eller ca. 21.000 MW solceller.

Elproduktion fra vind og sol til PM_ny.jpg

”Stik mod den politiske intention viser vores opgørelse, at Danmark har kurs mod at blive importør frem for eksportør af grøn energi. Det er til trods for, at vi har naturgivne vindressourcer, der er helt oplagte at udnytte til gavn for ikke blot Europas grønne omstilling, men også for vækst og konkurrenceevne i dansk erhvervsliv," siger Jan Hylleberg og henviser til sammenhængene mellem udbygning med grøn energi og energipriser.

Hvis vi bygger mindre vind og sol vil vi, alt andet lige, få højere elpriser til skade for konkurrenceevnen af erhvervslivet i almindelighed og den fremtidige grønne PtX-industri i særdeleshed, og samtidig risikere konsekvensen at blive, at vi ikke når 70 pct.-målet,” siger han.

Som et vandland uden vand

Der er en elektrificeringsstrategi på trapperne fra regeringen, og til efteråret skal der forhandles om en Power-to-X-strategi. Hos Wind Denmark vækker det bekymring, hvis regeringen vil fastlægge elektrificerings- og PtX-strategier uden en tilhørende strategi for nok vedvarende energi (VE).

”En elektrificeringsstrategi uden el er som et vandland uden vand. Der er behov for, at regeringen og Folketinget tager ansvar for, at der er nok grøn strøm også i 2030. Ellers mister resten af klimaindsatsen mening. Vi opfordrer derfor til, at regering og Folketing udvikler og vedtager en egentlig VE-strategi i tillæg til elektrificerings- og PtX-strategierne. Den grønne energi kommer ikke af sig selv, hvis ikke rammevilkårene er til det, og lige nu er det meget uklart, hvilke regler for tilslutning af vind og sol der gælder efter den 1. januar 2023.  Ligesom det er uklart, om det er staten, kommunerne eller markedet, der skal sikre at de mange nødvendige vind- og solprojekter til lands og til vands kan opstilles inden 2030,” slutter Jan Hylleberg.

Ved afholdelsen af Vindtræf 2021 den 21. september vil Wind Denmark præsentere sit udspil til hovedelementer i en mulig VE-strategi.

Artikel

Wind Denmark har afdækket, hvordan VE-udviklerne pålægges at betale en så stor andel af udbygningen af elnettet frem imod 2030, at det...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?