Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Medlems-case

Liftra oplevede stærkt 2019

For sjette år i træk har danske virksomheder eksporteret energiteknologi og -service for over 100 milliarder kroner. Den stærke udvikling kan især tilskrives vindindustrien, hvor virksomheder såsom danske Liftra i 2019 var med til at tage eksporten af energiteknologi til nye højder.

Danmark er fyldt med virksomheder, der bidrager til den grønne omstilling og navnlig inden for vindmølleindustrien. 2019 var et rekordår for eksporten af vindenergiteknologi og -services, og det kan bl.a. henføres til virksomheder som aalborgensiske Liftra, der havde et travlt 2019. Liftra er til stede på globalt plan, med kontorer i både Danmark, USA, Spanien, Kina og Polen. Blandt Liftras kunder kan man finde en lang række af verdens store energiselskaber og mølleproducenter, både de store og de små.

I 2019 har Liftra har haft en klar eksportfremgang i følge CEO, Per Fenger:

”Vores eksport ligger mellem 60 og 90 pct. af vores omsætning, alt efter hvordan vi definerer det. Om end 2018 var et lidt dårligere år, grundet nogle dårlige projekter som kørte i stå, så steg eksporten i 2019. Eksporten stiger stadigvæk, og det har den gjort hvert år. I 2019 havde vi en vækst på mellem 25-30 pct,” forklarer Per Fenger, der startede Liftra i 2003 og fortsætter:

”Og det er en global stigning. Det er Kina, Japan og Asien som er kommet meget mere med i forhold til Europa og USA. Hvor USA var vores største marked tidligere, er Asien som helhed blevet et større marked nu end både USA og Europa var. Denne fremgang er kommet fordi vi er kommet ind i det kinesiske marked, og vi har også det japanske og taiwanesiske marked, som er begyndt at bevæge sig. Denne fremgang er hovedsageligt offshore, men også noget onshore.”

Liftra står for produktionen af meget af det speciallavet løfte- og transportudstyr, som findes til vindmøllerne ligesom virksomheden arbejder med selvkravlende kraner til installation og vedligehold.

Artikel

Aldrig tidligere har der været eksporteret for så mange milliarder vindenergiteknologi og -services som i 2019. I alt 66,5 mia. kr...

Danmark som hub for industrien

Den stigende eksport har haft en positiv konsekvens for Liftra. Ikke kun i Danmark, men også for virksomheden globalt fremhæver Per Fenger:

”Vores personale er vokset med en 30-40 pct. det sidste år. Vi vokser ikke helt så meget i Danmark længere, som vi har gjort, men vi vokser mere udenfor Danmark. Men det er jo klart, fordi vi har vores serviceorienterede del ude i verden.”

Trods dette er Danmark stadigvæk opfattet som et centralt sted at være, påpeger Per Fenger:

”Vores absolut styrke i Danmark er vores forskning og udvikling. Der er to ting: Der er mange med erfaring her i Danmark og der ligger mange hovedkontorer her i Danmark. Vi har virkeligt dygtige ingeniører i Danmark. Vi har ingeniører ansat i hele verdenen, men de bedste udviklingsingeniører er fra Aalborg Universitet,” understreger Per Fenger.

Håbefuld fremtid for eksporten

Det lader også til at der er forhåbninger om et godt år for eksporten i 2020.

”Vi forventer en vækst på 20 pct. Denne målsætning tror vi stadigvæk på. Vi kan se noget opbremsning, men hvis vores kunder får taget de beslutninger om de ting, de skal have gjort, nu her, så ser vi stadigvæk den vækst på 20 pct.,” siger Per Fenger.

Denne fremgang markerer altså, hvor vigtig at vindenergisektoren er for dansk eksport. En stærk vækst i eksporten, skal dog også understøttes på hjemmefronten. Dette understreger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark, også:

”Vindenergi er en eksportmotor, som er drevet frem af en mangeårig satsning på netop vindenergi i Danmark. For at eksporten kan fortsætte med at vækste fremadrettet, så er det vigtigt, at vi også fortsætter vores satsning på vindenergi i Danmark, da de to forhold hænger sammen” siger Jan Hylleberg.

Samlet set eksporterede Danmark energiteknologi og -services for 122,6 mia. kr. i 2019. Dette er en stigning på 13,5 pct. i forhold til 2018. I 2019 har der været en stigning i samtlige energiteknologier, men særligt vindenergiteknologiseksporten har drevet væksten, med en stigning på 21,4 pct. Fordeler man eksporten ud fra diverse typer af energiteknologi, står vindenergi for 55 pct. af energiteknologis og -service eksporten.

Nyheder direkte i din indbakke?