Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Kriegers Flak sættes officielt i gang

I dag indvies Danmarks og Skandinaviens største havvindmøllepark Kriegers Flak. De 604 MW fordelt på 72 havvindmøller har været undervejs siden 2012 og indvies af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik. Indvielsen vækker glæde hos Wind Denmark.

Mandag den 6. september tager elproduktionen fra vindmøller i Danmark et gevaldigt nøk opad. Ikke mindre end 16 pct. vil elproduktionen stige, når vinden over Østersøen får generatorerne på de 72 188 meter høje vindmøller til at rotere og producere forureningsfri elektricitet. 

Kriegers Flak har været på tegnebrættet siden energiaftalen 2012 og blev i 2015 vundet af Vattenfall med den laveste tilskudspris i dansk historie på daværende tidspunkt. 

Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark har fulgt projektet siden start og deltager i den officielle indvielse, der foregår i Geocenter Møns Klint.

”Det glæder mig meget, at processen med Kriegers Flak har kørt så godt, som det har, og vi i dag kan indvie parken og fejre den store præstation, det er at etablere et stykke infrastruktur af denne størrelse og vigtighed,” udtaler Jan Hylleberg. 

”Det tager lang tid at etablere en havvindmøllepark, og selvom processen kører godt, så er det en intensiv og tidskrævende proces. Det skal vi lære af og optimere i fremtiden, hvor vi har brug for mange flere vindmølleparker på havet og brug for at etablere dem hurtigere end vi har gjort historisk, hvis vi skal have nok grøn strøm og leve op til klimaloven i 2030.”

Første park af sin art

Kriegers Flak er den første havvindmøllepark, der er forbundet til to lande. Med kabler til både Danmark og Tyskland er parken i stand til at sende strøm både mod syd og nord afhængigt af markedet og efterspørgslen. I perioder hvor transmissionskablet ikke er fuldt udnyttet kan kablet bruges som almindeligt transmissionskabel mellem Danmark og Tyskland. 

”Vattenfall skal have stor ros for etableringen af Kriegers Flak, og det samme skal Energinet. Kriegers Flak er en lille generalprøve på energiøerne og den måde, som vi i fremtiden skal tænke havvind,” siger Jan Hylleberg. 

Fakta om Kriegers Flak

  • Kriegers Flak har en produktionskapacitet på 604 MW.
  • Havmølleparken kan dække det årlige elforbrug i omkring 600.000 danske husstande.
  • Kriegers Flak vil øge den danske vindenergiproduktion med omkring 16 pct.
  • De 72 vindmøller har hver en samlet højde på 188 meter og vejer op til 907 tons.
  • Vindmølleparken er placeret i Østersøen, 15-40 kilometer ud for kysten.
  • Vindmølleparken dækker et areal på 132 km2 og er forsynet med omkring 170 kilometer undervandskabler.
...

Tidsplanen for Kriegers Flak

2012: Et stort flertal i Folketinget indgår den energipolitiske aftale om opførelsen af flere havmølleparker – bl.a. Kriegers Flak.
2015: Kriegers Flak kommer i udbud.
2016: Vattenfall vinder koncessionen med en pris på 37,2 øre pr. kWh, hvilket er verdens laveste kWh-pris fra en havmøllepark. Der indgås aftaler med grundejere og foretages arkæologiske undersøgelser på land.
2017: Vattenfall vælger Siemens Gamesa som leverandør af de 72 vindmøller til Kriegers Flak. Vindmøllen har en effekt på 8,4 MW. 
2017–2018: Energinet.dk installerer fundamenterne på Kriegers Flak til de to transformerstationer på hhv. 220 MW og 400 MW, som dels skal omforme effekten fra vindmøllerne og dels fungere som kobling til de tyske havmølleparker, Baltic 1 og Baltic 2.
Vattenfall og Energinet.dk installerer og idriftsætter i samarbejde en 33kV kobling, mellemspændings-kabler og SCADA-udstyr.
Vattenfall gennemfører en geofysisk og geoteknisk undersøgelse af området.
2018: En række store opgaver udbydes i licitation. Det gælder fremstillingen og installationen af monopæle og overgangsstykker (TP). Det drejer sig også om fremstillingen og placeringen af 33 kV kablerne og installationen af vindmøllerne.
Vattenfalls ingeniører designer fundamenterne, og i slutningen af året begynder certificeringerne.
2019: Der produceres fundamenter/monopæle, overgangsstykker (TP) og 33 kV kabler. Havbunden, hvor fundamenterne til de 72 vindmøller skal stå, sikres mod erosion med et filterlag af sten. Efter nedramningen af monopælene lægges der endnu et lag sten oven på filterlaget.
2020: Fundamenterne, overgangsstykkerne og 33 kV kablerne installeres.
2021: De 72 Siemens Gamesa vindmøller opstilles og sættes i drift løbende.

Kilde: Vattenfall

...
Artikel

Den netop afsluttede etablering af havvindmølleparken ved Kriegers Flak har både skabt arbejdspladser og vækst på Bornholm, viser en...

Nyheder direkte i din indbakke?