Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Udskibning af vindmøller til Kriegers Flak skaber vækst og arbejdspladser på Bornholm

Den netop afsluttede etablering af havvindmølleparken ved Kriegers Flak har både skabt arbejdspladser og vækst på Bornholm, viser en rapport fra konsulenthuset Rambøll. Mindst 50 mio. kr. er faldet af til lokale virksomheder på solskinsøen.  

Når der udskibes vindmøller fra Rønne Havn kommer der både arbejdspladser og vækst til Bornholm. Det er konklusionen i en ny rapport fra konsulenthuset Rambøll, der har undersøgt beskæftigelseseffekterne af etableringen af havvindmølleparken ved Kriegers Flak, hvor Rønne Havn har været udskibningshavn.

Rapporten tager udgangspunkt i interviews med bornholmske virksomheder, Siemens Gamesa. Muehlhan Denmark og et samfundsøkonomisk studie af offshore vind. Konklusionen er, at den realiserede økonomiske effekt af Kriegers Flak har resulteret i minimum 50 mio. kr. til de bornholmske virksomheder. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Rønne Havn A/S.

"Under etableringen har en række lokale virksomheder oplevet stigende omsætning, og den øgede omsætning er af et niveau lige fra 100.000 kr. op til en mio. kr. ekstra om måneden. Væksten i omsætning har resulteret i, at der er blevet ansat flere personer i en række lokale virksomheder, og samtidig har nogle virksomheder indikeret, at Kriegers Flak har været medvirkende til at opretholde medarbejderstaben og undgå afskedigelser i 2020, som har været et hårdt år på grund af corona pandemien," udtaler Søren Løvstad Christensen, cheføkonom i Rambøll, ifølge pressemeddelelsen.

24 nye arbejdspladser årligt i 18 år 

Frem mod 2040 forventer Rønne Havn A/S at være udskibningshavn for ca. 15 GW havvindmølleparker. Rambøll vurderer på den baggrund, at det genererer fuldtidsbeskæftigelse på Bornholm for minimum 24 personer årligt over en 18-årig periode. Vurderingen er baseret på det bornholmske erhvervslivs evne til at udbyde og sælge de serviceydelser og produkter, der efterspørges, når der opføres havvindmølleparker.

”Men det forventes, at Bornholms erhvervsliv har potentiale for at vinde flere kontrakter i takt med, at de formår at blive en mere integreret del af både opførelse og drift havvindmølleparker," siger Søren Løvstad Christensen og slutter: 

"Derfor er det vores vurdering, at Bornholms erhvervsliv inden for få år vil kunne formå at integrere sig mere i de enkelte processer. Hvis det lykkedes blot at få fem procent af alle de danske leverandørkontrakter, vil den ekstra omsætning potentielt skabe fuldtidsbeskæftigelse for op til knap 80 personer årligt de næste 18 år”.

Om Krigers Flak Vindmøllepark 

  • Med en produktionskapacitet på godt 600 MW bliver Kriegers Flak Danmarks største havmøllepark.
  • Havmølleparkens produktion kan dække det årlige elforbrug i 600.000 danske husstande.
  • De 72 vindmøller har en samlet højde på 188 meter og hvert monopælfundament vejer op til 800 ton.
  • Vindmølleparken ligger i Østersøen, 15-40 kilometer ud for den danske kyst
...

 

Nyheder direkte i din indbakke?