Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

COVID-19 presser el-priserne, opdateret

Konturerne af en længere og mere markant krise tegner sig i Europa, mens Danmark går ind i den tredje karantæneuge grundet COVID-19. Virussens indtog har også haft en effekt herhjemme, hvor elforbruget på hverdage er faldet med cirka 10 pct.

For at stoppe spredningen af coronavirus har Danmark og vores nabolande i stigende grebet til politiske tiltag, der bremser de økonomiske aktiviteter og dermed også det integrerede nordeuropæiske elmarked. Ifølge Energinet er elforbruget herhjemme faldet med omkring 10 pct. på hverdage siden virussens indtog i Danmark, og effekten kan forventes at være på et tilsvarende niveau i vores nabolande, eller endda endnu lavere for eksempel i Tyskland. Foruden faldet i elforbruget er elmarkedet også påvirker af et fald i råvaremarkederne og i markederne for C02-kvoter.

Den 24. marts 2020 lå den gennemsnittelig spotpris i Vestdanmark på i gennemsnit 6,7 øre/kWh, hvilket er et rekordlavt niveau for en hverdag. For april er elmarkedets forventning til afregningsprisen også faldet til et rekordlavt niveau på 7,85 øre/kWh i Vestdanmark. For Østdanmark er forventningen stadig noget højere på 9,32 øre/kWh for april (Energi Danmark 24/3/2020).

”I sidste uge forventede elmarkedet en bedring i løbet af andet kvartal. I denne uge sender elmarkedet et klart signal om, at man først forventer en forbedring i løbet af tredje kvartal. Indvirkningen på elmarkedet er blevet større med lavere afregningspriser for vindenergien i takt med, at flere lande er lukket ned som følge af coronakrisen. Samtidig er forventningen til længden af krisen forøget, hvilket skaber et yderligere pres på elpriserne,” siger Søren Klinge, der er elmarkedschef i Wind Denmark.

Manglende efterspørgsel kalder på handling

Den 24. marts var Vindenergi Danmarks kontrakt for afsætning af vindenergi i Vestdanmark i andet kvartal på 9,37 øre/kWh. Det var et meget markant fald fra 14,21 øre/kWh en uge tidligere (mandag d. 16. marts). Den 24. marts lå Vindenergi Danmarks kontrakt for tredje kvartal på 14,08 øre/kWh.

”Indtil nu har et af kendetegnene for elmarkedet i 2020 har været den manglende efterspørgsel. I første omgang på grund af det milde vejr og dermed et mindre forbrug til opvarmning. Nu er det coronakrisen, der har en negativ effekt på efterspørgslen,” siger Søren Klinge. Han fortsætter:

”Situationen i elmarkedet understreger endnu en gang, at der er behov for en øget elektrificering af det danske samfund. Selvom der forventes en mindre forbedring i afregningsprisen, når vi når til tredje kvartal, er niveauet for afregningspriserne ikke bæredygtige på længere sigt i forhold til produktion af vedvarende energi. Der er stærkt brug for strukturelle forøgelser af elforbruget, og derfor bør regeringen prioritere en elektrificering af fjernvarmesektoren og transporten de kommende klimahandlingsplaner”.

Tiltag, som Wind Denmark arbejder for, som vil bidrage til at øge værdien af strøm

  • Elektrificering af fjernvarme- og transportsektoren
  • Minimumspris på CO2 på nationalt og europæisk niveau
  • Kapaciteter på udlandsforbindelser, der sikrer eksportmuligheder for dansk vindenergi, bl.a. til Sverige
  • Undgå at indgreb til sikring af forsyningssikkerheden påvirker afregningsprisen for vindenergien negativt
  • Sikre mulighed for at vindenergien opnår nye indtjeningsmuligheder og kan levere nye typer ydelser/fleksibilitet til Energinet
...
Artikel

De første måneder af 2020 har på grund af en mild vinter og meget nedbør været præget af et nedadgående pres på afregningspriserne for...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?