Debat

De grønne udfordringer står i kø for det kommende Europa-Parlament

Der er valg til Europa-Parlamentet den 9. juni. Forud for valget lister Green Power Denmarks adm. direktør Kristian Jensen de vigtigste beslutninger op, som de nyvalgte parlamentarikere bør tage. Og til de kommende danske europaparlamentarikere har han en klar opfordring: Gå efter en plads i parlamentets energi- og industriudvalg. Det er dér Europas grønne kamp kommer til at stå.

Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark

Europa står lige nu over for flere store og sammenhængende udfordringer. Den grønne omstilling er løsningen på de fleste - fordelene står faktisk i kø, skriver Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark. Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Der er en reel risiko for, at Europa-Parlamentet efter valget i juni vil nedprioritere det grønne område og undlade at træffe væsentlige klima- og energipolitiske beslutninger. Det vil være en historisk fejl, som vil svække Europa på afgørende områder.

Europa står lige nu over for flere store og sammenhængende udfordringer. Den grønne omstilling er løsningen på de fleste - fordelene står faktisk i kø. Grøn energi gør Europa mere konkurrencedygtig, fordi solceller og vindmøller er de mest konkurrencedygtige energiformer, der findes. Grøn energi gør Europa mere sikker, fordi vi ikke længere vil være afhængig af importeret energi fra gas- og olieproducerende lande, som i visse tilfælde bruger indtægterne fra olien til at bekæmpe Vesten. Grøn energi er den eneste mulige løsning, når vi skal bekæmpe klimaforandringerne og samtidig bevare vores livskvalitet. Grøn energi er samtidig en europæisk kernekompetence, som kan sikre indtægter og skabe arbejdspladser langt ud i fremtiden.

Grøn politik kan være besværligt

Grøn politik kræver forandringer og kan nogle gange ses som værende besværligt. Vi skal finde plads til vindmøller, solceller, højspændingskabler og brintrør. Og vi skal forandre landbruget og transportsektoren, uden at det rammer socialt skævt. På kort sigt kan det virke tillokkende at lade være. Men pointen er netop, at det vil være kortsigtet. Vi har allerede set, at afhængighed af importeret energi gør EU sårbart. Og vi har set, hvordan klimaforandringerne påvirker vejret med både hedebølger og oversvømmelser. Det er alt for dyrt ikke at handle.

Europas industri skal stå på egne ben, så vi fastholder produktion, knowhow og arbejdspladser i Europa. Diskussionerne bliver store og svære, men de er nødvendige. Om fem år, når vi skal til valg igen, har Europa-Parlamentet og medlemslandene forhåbentlig truffet en række vigtige beslutninger. Her er mit bud på de vigtigste.  

Europa skal køre på el

Elektrificeringen af Europa er fuldstændig afgørende for, at vi kan reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer - og derfor frigøre os fra de olieproducerende lande. Vi skal have færre gasfyr i de europæiske hjem og flere elbiler og ellastbiler på vejene.  Skibene skal sejle på grønne brændstoffer, der er produceret af energien fra vindmøllerne og solcellerne. Og i industrien er det grøn strøm frem for fossil olie og gas, der skal drive produktionen. Alle skal op i gear og sikre, at Europa kommer til at køre på grøn strøm. Derfor foreslår Green Power Denmark, at den nye Europa-Kommission inden for de første 100 dage skal fremlægge en handlingsplan for elektrificering af Europa.

Elektrificeringen går hånd i hånd med en større produktion af grøn energi. Det går desværre ikke hurtigt nok med at opstille vindmøller og solceller i Europa. Farten skal op, hvis der skal være nok grøn strøm til at dække forbruget. Det vil også være med til at sikre energipriser, som er til at betale for forbrugerne.

Udbyg elnettet

Strømmen fra vindmøller og solceller skal hen til forbrugerne.  Derfor er der brug for massive investeringer i det europæiske elnet. Fra et dansk perspektiv er det særligt vigtigt, at det tyske og nordeuropæiske elnet bliver opgraderet, så vi kan sende den grønne strøm fra vindmøllerne i Nordsøen til virksomhederne i Sydtyskland. Et stærkere elnet vil forbedre forsyningssikkerheden og reducere elprisen i hele Europa, fordi det bliver muligt at flytte den vedvarende energi til områder, hvor der er et højt forbrug.

Styrk og beskyt den grønne industri i Europa

Den grønne omstilling skaber jobs og økonomisk vækst i Europa, og en stærk grøn industri er forudsætningen for, at vi kan fortsætte med at opføre vindmøller og solceller og blive fri af fossile brændsler. Vi skal støtte de grønne industrier gennem fælles europæiske løsninger og investeringer, så Europa fortsætter med at være førende inden for grøn teknologi. Hvis det er nødvendigt i forhold til konkurrencen fra Kina og USA, er Europa desværre også nødt til at yde statsstøtte for at beskytte vores egne virksomheder mod urimelig konkurrence.

I tider med krig på kontinentet er der mere end nogensinde brug for et stærkt Europa. Det er mit budskab inden valget den 9. juni. Jeg håber, at du vil tage det med i dine overvejelser.

Og til de kommende danske europaparlamentarikere har jeg en klar opfordring: Gå efter en plads i parlamentets energi- og industriudvalg. Det er dér Europas grønne kamp kommer til at stå.

Indlægget er første gang bragt i Børsen 9. maj

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?