Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Vindmøllebranchens samfundsbidrag voksede i 2020

I 2020 bidrog vindmøllebranchen (ekskl. energiselskaber) med i alt 15,4 mia. kr. i skat i Danmark. Det er 11,6 pct. mere end i 2018, hvor Wind Denmark senest analyserede vindmøllebranchens samfundsbidrag. Den samlede samfundsmæssige effekt af vindmøllebranchens tilstedeværelse målt i skattebetalinger var sidste år 32,6 mia. kr.

I den industrielle del af vindmøllebranchen stempler der hver dag godt 30.000 ansatte ind på tværs af landet i de hundredvis af virksomheder, der arbejder med vindenergi. Når medarbejderne stempler ud, forbruger de deres løn samtidig med, at der skal gøres rent efter dem på deres arbejdsplads. De direkte ansatte i vindmøllebranchen bevirker i alt, at der skabes beskæftigelse til yderligere godt 60.000 personer, og samlet betyder vindmøllebranchens tilstedeværelse herhjemme, at der er 90.500 i beskæftigelse, ligesom der i alt skabes en omsætning på 285 mia. kr.

”Det er meget glædeligt endnu engang at se sort på hvidt, at vindmøllebranchen bidrager stort med værdi- og jobskabelse i hele Danmark. Det gælder både ift. de direkte effekter i selve vindmøllebranchen, men i lige så høj grad de afledte effekter hos underleverandører og de forbrugseffekter, som vindmøllebranchen giver anledning til,” siger Michael Madsen, der er chefkonsulent i Wind Denmark, og peger på, at branchens samlede aktiviteter udgør 4 pct. af Danmarks BNP i 2020.

Mand der arbejde, magasinforside
Tal og statistik

Denne rapport indeholder en analyse af vindmøllebranchens bidrag til samfundet i form af bl.a. skatter på nationalt, regionalt og kommunalt niveau. Det er tredje gang, at der laves en dybdegående analyse af...

Stor lokal betydning

Skattebetalingerne stammer især fra indkomstskatter fra vindmøllebranchens ansatte, der betales i de kommuner, hvor medarbejderen har bopæl. Derfor er det navnlig i kommunerne i Midtjylland, at der er store skatteindtægter, da mange medarbejdere bor her.

Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande er hjemkommuner for nogle af de førende virksomheder i vindmøllebranchen samtidig med, at der i begge kommuner bor omkring 2.000 personer, der arbejder i vindmøllebranchen. Det betyder, at Ringkøbing-Skjern Kommune kan henføre hele 9,5 pct. af kommunens indkomstskatter til vindmøllebranchens ansatte, mens det er 8,9 pct. i Ikast-Brande. Aarhus Kommune er den kommune, der har størst nominelle indtægt fra vindmøllebranchens ansatte med 218 mio. kr. i 2020. Grundet kommunens økonomiske tyngde svarer dette dog kun til 1,5 pct. af dens samlede indkomstskatter.

Artikel

Omsætningen og beskæftigelsen i vindmøllebranchen gik både op og ned i 2020, da energiselskaberne ansatte flere medarbejdere, samtidig...

”Den geografiske fordeling af vindmøllebranchens aktiviteter bør også høre med til fortællingen om vindmøllebranchens vigtige samfundsbidrag, idet hele 81 pct. af vindmøllebranchens samlede beskæftigelse og 84 pct. af vindmøllebranchens industrielle omsætning ligger uden for Region Hovedstaden. Dermed har vindmøllebranchen en stor betydning i mange lokalsamfund i landets yder- og landkommuner. Vindmøllebranchen gavner altså økonomien og beskæftigelsen lokalt og dermed også for Danmark samlet set,” afslutter Michael Madsen.

Wind Denmark udgiver sin samfundsanalyse hvert andet år. 

Nyheder direkte i din indbakke?