Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Vindenergi slår tre rekorder i årets første kvartal

De danske vindmøller har snurret ekstra meget i årets første tre måneder, og leverede hvad der svarer til 60 pct. af det danske elforbrug i kvartalet. Det viser en opgørelse fra Wind Denmark, der også afdækker, at to tredjedele af Danmarks vindmøller på land nu ikke længere modtager offentligt tilskud. Det sker samtidig med, at afregningsprisen, bl.a. grundet coronavirus, har nået et absolut lavpunkt.

De danske vindmøller snurrer lystigt videre, imens verdens opmærksomhed er rettet mod udbredelsen og håndteringen af coronavirus. I årets første tre måneder svarede vindenergiens produktion i Danmark til tæt på 60 pct. af det samlede elforbrug, hvilket er ny rekord. De to første måneder af 2020 har været særdeles vindrige og sammenlignet med de to første måneder af 2019, var vindenergiens produktion 30 pct. højere med en samlet produktion i januar og februar på 4,2 TWh. Den højere produktion i 2020 skyldes også, at der er kommet flere vindmøller i drift, både på land og til havs, end der var i starten af 2019. I 2019 var den samlede vindenergiproduktion 16,1 TWh og vindenergi dækkede sidste år 47,1 pct. af elforbruget.

”Den grønne omstilling af elsystemet runder nu endnu en milepæl og det er en god nyhed i en ellers svær tid, at vindenergien i det danske elsystem kan dække en så stor del af forbruget. Det er et super udgangspunkt for de kommende klimahandlingsplaner, hvor vindenergien bør udnyttes maksimalt som energisystemets hjørnesten. Det kræver dog nogle snarlige og nødvendige tiltag fra politisk hold, så vi kan komme videre med den grønne omstilling. Elektrificering af alle sektorer skal være et nøgleord i disse forhandlinger,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

Strøm fra tilskudsfrie vindmøller

Sideløbende med vindmøllernes rekordhøje produktionsniveau var den gennemsnitlige afregningspris for vindenergi i Vestdanmark 12,4 øre/kWh og 13,7 øre/kWh i Østdanmark i årets første tre måneder, hvilket er usædvanligt lavt. Isoleret set var den gennemsnitlige afregningspris for vindenergi i februar og marts på 9,6 øre/kWh i Vestdanmark og 11,1 øre/kWh i Østdanmark, hvilket er rekordlavt, og en så lang periode med så lave elpriser er ikke tidligere set i Danmark.

De rekordhøje produktionsniveauer og rekordlave afregningspriser er opstået samtidig med, at et rekordstort antal vindmøller producerer strøm uden tilskud. Pr. 1. april 2020 modtager ca. 2.700 vindmøller på land (større end 25 kW) med en samlet kapacitet på godt 1.900 MW ikke længere offentligt tilskud. Dermed producerer knap to ud af tre (65 pct.) vindmøller på land strøm uden tilskud[1]. Driften af de tilskudsfrie møller finansieres dermed udelukkende med indtægterne fra elmarkedet og disse møller er derfor særlig udsat for de rekordlave afregningspriser og store bevægelser i elmarkedet i øjeblikket.

”Uanset, at den gennemsnitlig afregningspris i februar og marts i Vestdanmark var knap 10 øre/kWh og omkostningerne til driften derfor ikke i alle tilfælde kan dækkes af indtægten fra elmarkedet, så fortsætter de stadig flere danske tilskudsfrie vindmøller med at bidrage til elforsyningen. Alle danske vindmøller bidrager til elforsyningen under coronakrisen og endda med et meget højt produktionsniveau. I en tid, hvor vi skal finde omkostningseffektive løsninger på 70 pct.-målsætningen i 2030, håber jeg, at alle danskere anerkender møllernes bidrag samtidig med, at alle møllejere ranker ryggen. Igen viser Danmark resten af verden, hvordan man får vindenergi i stikkontakterne,” siger Jan Hylleberg.

Produktionen i årets første to måneder fra de vindmøller, som pr. 1. april ikke længere modtager tilskud, udgjorde 27 pct. af den totale vindenergiproduktion eller 1,1 TWh.

Data

Januar

Februar

Marts

Vindenergi, andel af elforbruget (pct.)

65,5*

65,0*

48,0**

Afregningspris for vindenergi, Vestdanmark (øre/kWh)

18,0

9,6

9,5

Afregningspris for vindenergi, Østdanmark (øre/kWh)

18,8

10,9

11,3

* EMD
** Wind Denmark’s beregninger ved brug af onlinedata fra Nord Pool Spot for de sidste to uger af marts samt Energinet.

[1] På land er der 4.171 vindmøller større end 25 kW pr. 1. april 2020. Den samlede kapacitet for landvindmøller større end 25 kW i Danmark er 4.382 MW. Møller ude af 10-øre ordningen er møller, som pr. 1. april 2020 er ældre end 20 år, dvs. opsat før 1. april 2000. Møller ude af 25-øre ordningen er estimeret som møller opsat i perioden 21. februar 2008 til 1. juli 2012 (disse møller er stadigt omfattet en kompensation til balanceomkostninger på 0,9 øre/kWh). De 4 vindmøller opsat på Hirtshals havn i slutningen af 2019 er medregnet i møller uden støtte. Datakilde: Energistyrelsens stamdataregister. Husstandsvindmøller er ikke medtaget.

Artikel

Konturerne af en længere og mere markant krise tegner sig i Europa, mens Danmark går ind i den tredje karantæneuge grundet COVID-19...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?