Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Pressemeddelelse

PtX-strategi sætter ambitiøs retning

Wind Denmark hilser regeringens PtX-strategi velkommen, hvor der sættes en ambitiøs retning, der cementerer PtX som en vigtig løsning på vejen mod klimaneutralitet med et stort erhvervspotentiale. Wind Denmark roser, at der sættes en målsætning om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030 og påpeger, at en handlingsplan for at sikre grøn strøm til den store kapacitet haster.

Alle lande omkring Danmark har en strategi for PtX, og nu følger Danmark langt om længe trop med regeringens offentliggørelse af den længe ventede PtX-strategi, der øger de danske PtX-ambitioner.

”Vi hilser regeringens PtX-strategi varmt velkommen, da den indeholder de helt rigtige intentioner om at gøre PtX til en strategisk satsning for Danmark, der både kan skabe CO2-reduktioner og grøn brinteksport. Og så indeholder strategien en vigtig målsætning om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030. Selvom vi i vindbranchen godt kunne ønske os et højere måltal, så står det klart, at hvis der skal leveres, så kræver det en koordineret kraftpræstation fra Folketinget, myndigheder og energibranchen for at sikre markant forøget grøn elproduktion, tilstrækkelig infrastruktur såvel som den industri- og transportsektor, der kan forbruge det,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark. 

Blandt de konkrete tiltag i PtX-strategien anser Wind Denmark det som et yderst positivt og helt afgørende element for succes, at regeringen lægger op til, at forbrugstarifferne i højere grad skal være omkostningsægte, samt at det skal være muligt at etablere direkte linjer mellem VE-anlæg og elektrolyseanlæg.

”Vi er tilfredse med, at regeringen har lyttet og nu vil muliggøre en af Wind Denmark’s mærkesager, nemlig muligheden for etablering af direkte linjer mellem VE-anlæg og elektrolyseanlæg. Det kan være med til at sikre en samplacering mellem PtX og VE, og kan dermed minimere omkostningerne til elnetudbygning og gøre dansk PtX mere konkurrencedygtig,” siger Jan Hylleberg.

Regeringen vil desuden igangsætte etableringen af en dansk brintinfrastruktur, hvor man konkret vil ændre lovgivningen, så de statslige selskaber Energinet og Evida kan eje og drive brintinfrastruktur. Det skal sammen med en fælles europæisk brintinfrastruktur sikre, at Danmark på sigt kan eksportere grøn brint til hele Europa via sammenhængene brintrør og særligt til Danmarks nærmarkeder som f.eks. Holland og Tyskland. Wind Denmark ser dette som et strategisk vigtigt skridt, da eksporten er vigtig at tænke ind fra starten for at opnå skalering af elektrolysekapacitet og i sidste ende en styrket dansk konkurrenceevne for PtX. 

Tilstrækkelig grøn strøm er en afgørende forudsætning for PtX

Store mængder grøn brint kræver store mængder grøn strøm, og tilvejebringelsen af tilstrækkelig strøm er en absolut grundforudsætning for at elektrificere samfundet og kunne producere grøn brint og grønne PtX-brændstoffer. Derfor mener Wind Denmark, at det bliver afgørende, at regeringen og Folketinget hurtigst muligt træffer beslutning om en handlingsplan, der sikrer tilstrækkelig vedvarende energi på land og på havet til brug for både den direkte elektrificering og den indirekte elektrificering i form af PtX. 

“Det er meget glædeligt, at regeringen understreger, at de fremtidige PtX-produkter skal baseres på grøn brint. PtX vil kræve enorme mængder strøm, som i stort omfang vil skulle komme fra danske vindmøller. Det er derfor alfa omega, at den grønne elproduktion skal følge det øgede strømforbrug fra bl.a. PtX-anlæg. Derfor er det nødvendigt med en klar plan for, hvordan vi hurtigst muligt sikrer nok vedvarende energi, og navnlig vindenergi,” siger Jan Hylleberg og fortsætter: 

“PtX-strategien og dens pejlemærker har en begrænset værdi, hvis ikke der medfølger en plan for, hvordan man tilvejebringer grundstenen for PtX, nemlig den grønne strøm. Vi appellerer derfor til, at Folketingets partier sammen med PtX-strategien beslutter konkrete VE-mål og tiltag for udbygningen af mere vedvarende energi hurtigst muligt i 2022.”

Wind Denmark foreslår flere konkrete initiativer

Mens de overordnede linjer og ambitioner er rigtig fornuftige i PtX-strategien, er der på flere områder behov for at tydeliggøre, hvilke konkrete initiativer der skal bidrage til strategiens realisering. Overordnet set er der behov for myndighedernes hjælp til at navigere i det forholdsvis ubetrådte land, som PtX er.

“Som systemet er skruet sammen nu, er der simpelthen brug for et bedre overblik og en hjælpende hånd i forbindelse med sikkerheds- og miljøgodkendelser, for slet ikke at tale om koblingen mellem de mange sektorer på tværs af det samlede energisystem, som PtX berører. Etableringen af en dedikeret PtX-taskforce er derfor et forslag, vi gerne vil slå et stort slag for, da sådan en taskforce kan sikre en smidig godkendelsesproces og agere one-stop-shop for både indenlandske og udenlandske PtX-aktører og -investorer,” siger Jan Hylleberg

For at regeringens mange gode takter skal realiseres, er det også nødvendigt at sikre efterspørgslen på PtX-brændstoffer. Regeringen hænger i høj grad sin hat på EU og et ønske om ambitiøse krav i bl.a. Fit-For-55. I tillæg til de vigtige krav fra EU vil f.eks. en øget CO2e-afgift afhjælpe noget af prisforskellen mellem fossile brændsler og grønne PtX-brændstoffer og dermed skabe bedre incitamenter for anvendelsen af grønne PtX-brændstoffer. Et andet oplagt håndtag, som Wind Denmark har pointeret flere gange, er at øge det nationale CO2e-fortræningskrav i transportsektoren til min. 30 pct., da det vil øge efterspørgslen på PtX-brændstoffer markant. 

Behov for vedvarende energi

Ambitionen om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030 vil kræve, at ca. 5-7 nye havvindparker på størrelse med Thor havvindmøllepark (1 GW) skal opføres inden for de næste otte år.

...

Nyheder direkte i din indbakke?