Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

MEDLEMSCASE

PolyTech: Bæredygtighed er et mindset - og et must i vindindustrien

PolyTech har netop opnået certificering efter FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed og udvikling. For den jyske leverandørvirksomhed er certificeringen et vigtigt signal til både kunder, samarbejdspartnere og ansatte om, at bæredygtighed er en del af en virksomhedens DNA – og et eksempel til efterfølgelse i en industri, der lever af at producere grønne løsninger.

For blot fem år siden blev verdens ledere med FN for bordenden enige om 17 verdensmål, de såkaldte SDG’er (Sustainable Development Goals), som frem mod 2030 skal lede verden mod en mere bæredygtig fremtid for både Jorden og dens befolkning.

Som den første virksomhed i vindindustrien har den danske vingespecialist PolyTech opnået certificering efter FN’s verdensmål for deres dokumenterede arbejde for at gøre en målrettet indsats på bæredygtighed.

Et fyrtårn i værdikæden

Leverandørvirksomheden, som har rødder i den jyske muld, er igennem de seneste år vokset til en global virksomhed, og ifølge CEO Mads Kirkegaard skaber det både en forpligtelse og en mulighed for at påvirke udviklingen i en positiv retning:

”Som en global virksomhed opererer vi med et globalt mindset, hvilket betyder, at vi ikke blot har fokus på det, som foregår i vores umiddelbare nærhed, men også det, som sker i et større globalt perspektiv. Her er bæredygtighed en megatrend, som man i stadig højere grad navigerer efter i industrien, fordi det er afgørende både for kunder, samarbejdspartnere og ansatte,” forklarer direktøren og tilføjer:

”Jo større man er, jo mere forpligter det at gøre en indsats for bæredygtigheden. Vi håber meget, at vi kan være et fyrtårn i vindindustrien og et eksempel til efterfølgelse for andre virksomheder, så vi som sektor kan bryste os af at være en del af løsningen – ikke blot i form af grønne produkter og løsninger, men også i form af en grøn og bæredygtig tilgang, der gennemsyrer alt, hvad vi gør. Det er et must, at vi som en del af den grønne sektor går forrest for at sikre bæredygtighed i vores interne forretning.”

Alle med om bord

Rejsen mod en SDG-certificering startede for blot et par år siden, og var et naturligt næste skrid for virksomheden, som i forvejen havde fokus på miljøansvar.

På spørgsmålet om, hvordan PolyTech er kommet i gang med det omfattende arbejde for at integrere FN-verdensmålene i organisationen, er meldingen fra Mads Kirkegaard klar:

”Det er helt afgørende, at alle medarbejdere er med om bord på rejsen, og det er min klare oplevelse, at det faktisk er svært at finde nogen, der ikke kan se, at man i industrien altid kan gøre det bedre. Det er et grønt mindset, som jeg tror vi i vindsektoren alle bærer, og det er dét, der skal hjælpe os til at tage næste skridt,” forklarer han.

Artikel

For en dansk vindmølleindustri, der lever af at producere grønne produkter og løsninger, hvor ligger så de muligheder for at opnå den...

Ligesom mange andre virksomheder, så stod PolyTech også til en start uden en konkret drejebog for, hvordan det dokumenterede bæredygtighedsarbejde skulle igangsættes.

”Vi har ladet os inspirere meget af de store mølleproducenter og energiselskaber, der alle har konkrete mål og strategier for deres arbejde med CSR og bæredygtighed, og læring og inspiration fra andre er helt klart et godt og vigtigt udgangspunkt.”

Når Mads Kirkegaard ser tilbage, kan han klart se, at det er en løbende læringsproces, hvor man må finde en vej frem, der er tilpasset egen organisation.

”Der er ikke nogen nem og lige vej, og derfor er det afsindig vigtigt, at man tager ét skrid ad gangen, når man bevæger sig ud på en sådan rejse, så hele organisationen kan følge med. Man skal sætte sig nogle konkrete mål, sørge for at følge op på dem, og for alt i verden sikre sig, at målene bliver tænk ind i en kommerciel plan.”

Nyt, fælles sprog mellem kunder og leverandører

På lang sigt forventer PolyTech, at en SDG-certificering bliver et nyt, fælles sprog at kommunikere med sine kunder på, ligesom ISO9001 har været det for kvalitetssikringsarbejdet.

”I fremtiden vil der uden tvivl være stigende krav om dokumenteret arbejde med bæredygtighed fra både kunder og samarbejdspartnere, og også fra nye talenter, som ønsker at være en del af en organisation, hvor man arbejder for en sag og har en tydelig holdning til bæredygtighed. Derfor er det en klar fordel at have en proaktiv tilgang, for ellers risikerer man pludselig at blive mødt med krav, man ikke kan efterleve, og så risikerer man at sakke agterud.”

Bæredygtighedsarbejdet er dog ifølge PolyTech-direktøren ikke blot et spørgsmål om at forberede sig på stigende krav udefra – det er også en indsats, der kan gavne forretningen på sigt i mere end blot en kommerciel forstand:

”For os var certificeringen et strategisk valg, fordi vi vurderer, at en bæredygtig indsats har en tredobbelt bundlinje med både en finansiel, en miljømæssig og en social gevinst. Så set fra et forretningssynspunkt, så er der ingen tvivl om, at det er vigtigt at komme i gang, og hellere før end senere."

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?