VE PÅ LAND

Skabelon skal sikre mere fart på opsætning af VE på land

Der skal mere fart på opstillingen af vindmøller og solceller på land, og de gode projekter skal ikke ligge for længe på skrivebordene i kommunens planafdeling eller sendes frem og tilbage, fordi vigtig information ikke kom med i ansøgningen fra start. Derfor har NEKST netop præsenteret en skabelon for den gode VE-ansøgning. God idé, mener Green Power Denmark.

Vindmølle i vinterlandskab

– En alt for stor andel af ansøgninger om nye vind- og solprojekter ender i klagesager. Derfor har vi haft fokus på både at lave en skabelon for den gode ansøgning for at minimere omfanget af klager, og dertil på at optimere klagesagsbehandling. Der er meget at hente her, både i tid og ressourcespild på tværs af kommuner, myndigheder og opstillere, siger Nana Bule, forperson for for NEKST-arbejdsgruppen 'Mere sol og vind på land' Foto: Jeppe Carlsen

Hvor mange boliger ligger inden for projektområdet? Hvordan sikres det vilde dyreliv fortsat adgang til anlæggets område, når solcelleanlægget indhegnes? Går projektet på tværs af kommunegrænser, og er projektet i så fald ansøgt i nabokommunen?

Står det til NEKST-arbejdsgruppen Mere sol og vind på land, skal alle der ønsker at opsætte vindmøller eller solceller forholde sig til disse og mange flere konkrete spørgsmål, når de sender en ansøgning til kommunen. Og det uanset hvor i landet, projektet skal ligge.

Arbejdsgruppen er nemlig netop kommet med en skabelon for den gode VE-ansøgning. Skabelonen er henvendt til opstillere og kommuner og skal sikre, at alle væsentlige informationer er med fra begyndelsen og fremstilles på en ensartet måde.

Det tager afdelingschef for vedvarende energi i Green Power Denmark Camilla Holbech godt imod:

Camilla Holbech
– Det afgørende for initiativets succes er selvfølgelig, om kommunerne landet over tager skabelonen i anvendelse. Det vil vi opfordre dem til. Også for at sikre en større ensartethed på tværs af kommuner, såvel som ligebehandling imellem projekter, siger Camilla Holbech om den nye skabelon for den gode VE-ansøgning. Foto: Jeppe Carlsen.

– Der er ingen tvivl om, at der rundt i landet er god brug for at optimere ansøgnings- og sagsbehandlingsprocesserne, så tempoet i Danmarks grønne omstilling kan komme op i et nødvendigt højere gear. Det afgørende for initiativets succes er selvfølgelig, om kommunerne landet over tager skabelonen i brug. Det vil vi opfordre dem til. Også for at sikre en større ensartethed på tværs af kommuner, såvel som ligebehandling imellem projekter, siger Camilla Holbech.

Formålet med skabelonen er også at mindske antallet af klagesager, siger Nana Bule, forperson for NEKST-arbejdsgruppen:

– En alt for stor andel af ansøgninger om nye vind- og solprojekter ender i klagesager. Derfor har vi haft fokus på både at lave en skabelon for den gode ansøgning for at minimere omfanget af klager, og dertil på at optimere klagesagsbehandling. Der er meget at hente her, både i tid og ressourcespild på tværs af kommuner, myndigheder og opstillere.

At være godt begyndt siges at være halvt fuldendt, og derfor er det så vigtigt, at VE-projekterne kommer godt fra start med en god ansøgning med alle de relevante informationer, understreger Camilla Holbech:

– Skabelonen for den gode VE-ansøgning er også en hjælp til projektudviklerne for at sikre, at alle væsentlige informationer er inkluderet, inden man indsender en ansøgning til kommunen, siger Camilla Holbech.

Hun nævner også, at skabelonen udover at sikre at de væsentligste informationer er med fra start, også kan være en garant for, at kommunerne kun efterspørger informationer, som lovligt kan tillægges vægt i vurderings- og udvælgelsesprocessen.

Hent skabelonen til den gode VE-ansøgning hos Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Naturlig Energi 06-2023
Naturlig Energi

Naturlig Energi er Green Power Denmarks medlemsmagasin, der udkommer seks gange årligt.

Udgivet
December 2023
Læs stort interview med Nana Bule, forperson for NEKST-arbejdsgruppen 'Mere sol og vind på land' i Naturlig Energi 06-2023

Nyheder direkte i din indbakke?