Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

MHI Vestas på vej ind i næste generation af møller

Innovationslysten er fortsat stor hos MHI Vestas, som melder sig klar til at lancere deres næste generation havvindmølle inden for de kommende måneder. MHI Vestas forventer, at den kommende havvindmølle vil kunne installeres i kommercielle projekter allerede fra 2023.

Kender man vindindustrien godt, så ved man, at der er kutyme for, at der i forbindelse med de store internationale vindmesser lanceres en ny mølle, der slår nuværende rekorder. Corona-pandemien har dog i 2020 lagt fysiske begrænsninger på de store internationale events, men intet tyder på, at den har sænket hverken innovationstempoet eller ambitionerne hos vindmølleproducenterne. Der har i de seneste år været kraftige skridt i udviklingen af fremtidens møller: Fra GE’s Haliade-X til Siemens Gamesa’s næste generation af havvindmøller, som når op på 14-15 MW kapacitet.

Artikel

Allerede fra 2024 forventer Siemens Gamesa, at deres nye havvindmølle – SG 14-222 DD – vil være på markedet. Havvindmøllen bliver...

Den for nuværende kraftigste havvindmølle fra MHI Vestas, V164-10.0 MW, blev lanceret i efteråret 2018 og er klar til kommerciel installation fra 2021. Nu melder MHI Vestas sig altså klar til at lancere deres næste generation havvindmølle omkring slutningen af 2020.

"Vi er meget bevidste om, at der har været stor forventning i markedet om, at vi ville komme med næste generations mølle, der er større både i rotorstørrelse og nominel kapacitet. Hvis ikke andet så fordi vores konkurrenters annonceringer har givet et incitament til at give et modsvar, og ja, tiden er inde til at tage næste skridt op i størrelse. Og ja, vi planlægger at komme med et meget kraftfuldt svar." siger Philipe Kavafyan, CEO i MHI Vestas, i et interview til EnergiWatch.

"Jeg kommer ikke til at annoncere en præcis dato her og nu. Men med tanke på det betydelige antal gigawatt, der skal træffes beslutning om over de kommende måneder, og vores samtaler med kunderne, så kan der ikke gå endnu et år med diskretion. Der kommer til at gå et par måneder, før vi offentliggør det. Det kommer til enten at blive i slutningen af i år eller i begyndelsen af det nye. Vi taler om møller, der kommer til at blive installeret kommercielt i 2023-2024-2025," uddyber MHI Vestas-direktøren.

Fremtiden bygget ind

MHI Vestas’ næste havvindmølle bliver efter sigende ikke blot en udbygning af den nuværende platform, men en helt ny en af slagsen, hvis design tilbyder fleksibilitet og skalerbarhed.

”I vores definition er det en ny platform med indbygget skalabilitet. Selv om den bygger på den nuværende teknologiske arkitektur, er det er et spring snarere end en evolution. For det ville ikke være nok bare at strække den nuværende," understreger Phillipe Kavafyen.

"Men den bygger på den samme teknologiske arkitektur. For vi er stadig interesseret i at drage nytte af Vestas' teknologi," tilføjer han.

Trækker på erfaringer fra Vestas

MHI Vestas trækker i udviklingen af den nye mølle på erfaringer fra moderselskabet Vestas’ modulopbyggede Enventus platform og den leverandørkæde samt det udviklingsarbejde, der er omkring Enventus-platformen. Dette gøres for at kunne mindske omkostningerne ved den nye MHI Vestas havvindmølle. Det er ikke blot det modulære design, der går igen i begge mølletyper. Også den indbyggede gearboks vil være at finde i MHI Vestas’ nye havvindmølle, hvilket er i modsætning til konkurrenterne GE og Siemens Gamesa’s havvindmøller, som er med direct drive gearboks.

Hos MHI Vestas er der et skarpt fokus på, at møllens vægt holdes så lav som muligt, for også at sænke omkostningerne:

”Vi har én komponent, der er en smule mere kompleks. Men vi oplever, at der er tilstrækkelig plads, så vi ser ingen begrænsninger i det næste skridt inden for gearboksteknologi. Derudover forsøger vi at gøre så meget som muligt for at minimere omkostningerne til fundamenter samt at evne ikke at øge diameteren i bunden af tårnet" afslutter Phillipe Kavafyen.

Nyheder direkte i din indbakke?