Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Havvindens superliga mødes i Esbjerg

20. juni mødes ledende vindaktører fra såvel den politiske som den industrielle arena for at diskutere Nordsø-samarbejdet med den målsætning, at Nordsøen udvikles til et Silicon Valley for havvind. Vindsektoren kommer i den forbindelse med en række handlingsforslag for at sikre udviklingen i regionen.

Fiskeri- og Søfartsmuseet lægger hus til den internationale konference ’North Seas Energy Days’, hvor havvindens superliga, bestående af topembedsmænd, politikere og erhvervsfolk, skal drøfte, hvordan myndigheder og industri kan arbejde endnu tættere sammen for at gøre Nordsøen til Silicon Valley for havvind. Anledningen er, at de 10 lande bag ’North Seas Energy Cooperation’ mødes i Esbjerg, og derfor benytter vindindustrien fokusset på havvind i Nordsøen til at afholde ’North Seas Energy Days’.

”Havvind er essentielt for at imødekomme Europas ambition for dekarbonisering, og her skal Nordsøens enorme og unikke vindressource spille en central rolle. Potentialet i Nordsøen rækker langt udover Danmarks klima- og energibehov, og udnyttelsen af arealet bør derfor ses i et internationalt perspektiv,” forklarer Wind Denmark’s adm. direktør, Jan Hylleberg, der sammen med Business Esbjerg, Energy Innovation Cluster og DI Energi står bag ’North Seas Energy Days’.

På konferencen offentliggør den europæiske vindsektor en fælles erklæring, hvor de efterspørger endnu mere handling fra landene bag selve Nordsø-samarbejdet.

Fra omkostningsfokus til handlingsfokus

Nøglebudskabet fra vindsektoren er, at man bør bevæge sig fra et omkostningsfokus til et handlingsfokus med den baggrund, at havvind inden længe opererer uden behov for statslig støtte. Det er med andre ord hverken lysten eller omkostningerne, der skaber flaskehalsen i udbygningen af havvind, men derimod begrænsningen af areal og elnet. 

Hvad angår adgang til arealer, peger vindindustrien bag erklæringen på at lande med adgang til Nordsøen bør gå sammen for at udpege og prioritere arealer, der kan levere de op til 450 GW havvind, som EU-Kommissionen anbefaler. Ydermere efterspørger erklæringen en fælles, proaktiv tilgang til planlægning af nye arealer samt ensartede og standardiserede rammebetingelser.

Pressemeddelelse

Ministre, embedsmænd og en lang række repræsentanter for vindsektoren mødes i dag i Esbjerg for at tage bestik af de resultater, som...

Industrierklæringen, der er faciliteret af WindEurope og Wind Denmark, kalder på yderligere fokus på udvikling og optimering af elnettet, samt at åbne op for at projektudviklere selv kan bygge elnettet fra havvindmølleparkerne til kysten. Derudover opfordrer industrien til, at man udvikler en ramme for strategisk prioriterede hybridprojekter for på den måde at forbinde flere markeder.

”Der er stor politisk bevågenhed på havvind i disse år, ikke mindst fordi teknologien er uundgåelig for at nå de nationale og europæiske ambitioner på klima. Vindsektorens aktører er helt klar til at levere mange flere havvindmølleparker, men det betyder, at der politisk især må handles på adgang til arealer og sikring af adgang til et stærkt elnet, såvel internt i landende som mellem landene. Det kræves for, at den grønne strøm kan føres frem til de europæiske forbrugere,” siger Jan Hylleberg.

Baggrund

Nordsø-samarbejdet består af 10 europæiske lande med fælles interesser i Nordsøen. Formålet er at reducere omkostningerne til udbygningen af havvind og udvikle et europæisk marked for havvind.

Nordsø-samarbejdet er et samarbejde om havvind og el-net i Nordsøen mellem Belgien, Holland, Luxembourg, Irland, Storbritannien, Frankrig, Norge, Sverige, Tyskland og Danmark med deltagelse af Europa-Kommissionen.

Samarbejdet startede i sommeren 2016 og står pt. til at ophøre i 2019. Der arbejdes dog på, at samarbejdet forlænges under det danske formandskab. Danmark overtog formandskabet den 15. juli 2018.

Formålet med Nordsø-samarbejdet er at nedbringe omkostningerne til havvindudbygning og derved udvikle et europæisk marked for havvind. Mere specifikt forsøges dette gjort ved at:

  • Standardisere og harmonisere regler og krav til havvindmøller
  • Koordinere timing for udbud samt udvikling af best practice for design af udbud
  • Fremme stordriftsfordele 
  • Dele nyeste viden om, hvordan havvind etableres på den mest omkostningseffektive måde
...

Nyheder direkte i din indbakke?