Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Genanvendelse skal give nyt liv til Middelgrunden havvindmøllepark

I år er det tyve år siden, at de ikoniske havvindmøller blev rejst på Middelgrunden ud for Københavns kyst. Normalt er det end-of-life for gamle vindmøller, men der blæser nye vinde nu. HOFOR, som ejer ti af havmølleparkens tyve møller, søsætter nu et projekt, som skal forlænge vindmøllernes levetid, og måske give dem op til dobbelt levetid. Løsningen er genanvendelse og restaurering.

Møllerne ude i Middelgrunden var nogle af de allerførste havvindmøller, der blev installeret i danske farvande, og fortællingen om, hvordan havvindmølleparken blev til med støtte og opbakning fra lokale borgere, lever videre i fortællingen, når udenlandske delegationer besøger Danmark for at lære mere om vindenergi og grøn omstilling.

I to årtier har møllerne været et vant syn ude fra Øresund for de fleste borger i København, og med tiden er de blevet et ikonisk symbol på Danmarks historie som en verdensførende vindnation. Nu er beslutningen taget om, at der skal pustes nyt, grønt liv i de gamle Bonus vindmøller.

Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR, som ejer de ti nordlige vindmøller, vil give levetidsforlængende behandling til deres møller gennem genanvendelse og restaurering, hvilket betyder en mindre CO2-belastning, end hvis de eksisterende møller skulle nedtages og nye stilles op.

“Danmark satser i stigende grad på havvindmølleparker. Men vi ved, at de har en begrænset levetid på cirka 25-30 år. Hvis vi kan udvikle en god model for, hvordan havvindmøller kan få forlænget, måske endda fordoblet, deres levetid, vil det virkelig været et godt bidrag til den grønne omstilling. Den CO2, der bliver udledt i forbindelse med vindmøller, bliver jo udledt i forbindelse med, at de bliver fremstillet og opført. Så ved at genbruge og restaurere kan vi bringe CO2-udledningen fra havvindmøller endnu længere ned,” siger Jan Kauffmann, direktør for økonomi og forretning i HOFOR i en pressemeddelelse.

Pilotprojekt for genanvendelse

Det er det første projekt af sin slags, og derfor har Energistyrelsen gennem EUDP valgt at give økonomisk støtte til projektet, da forventningen er, at erfaringerne herfra kan bruges til lignende projekter i fremtiden, hvor gamle møller kan revitaliseres, så de kan fortsætte med at producere grøn energi.

I første omgang vil projektet blive udført som et pilotprojekt på én af parkens nordlige møller. Det er ingeniørvirksomheden R&D, som i samarbejde med HOFOR skal udføre pilotprojektet og kortlægge, hvordan man kan restaurere og udskifte udslidte komponenter med brugte komponenter fra andre gamle møller – altså genanvende centrale komponenter, som fortsat er funktionsdygtige.

“Vi går nu i gang med at undersøge, hvor slidte møllerne er, og i hvilket omfang vi kan genbruge de eksisterende dele, eventuelt med udbedring af skader. Derefter er planen at finde en velegnet nacelle, som erstatning for den gamle. Også her er tanken at genbruge – i stedet for at sætte noget helt nyt op. Der findes et marked for let brugte naceller i for eksempel Tyskland, og vi vil prøve at finde en brugbar nacelle, som vi kan restaurere og reparere, så den bliver så god som ny,” forklarer Peter Søgaard Winther, der er områdechef for levetidsforlængelse hos ingeniørfirmaet R&D.

Fokus på bæredygtighed i industrien

Hos Wind Denmark har man oplevet et markant fokus på bæredygtighed og genanvendelse hos medlemsvirksomhederne gennem de seneste år, og chefkonsulent Anja Pedersen ser derfor med stor interesse på projektet, der er endnu et eksempel på, hvordan industrien arbejder for at sikre bæredygtighed gennem hele vindmøllens levetid:

”Vi oplever, at industriens virksomheder i øjeblikket arbejder meget målrettet og ambitiøst på at sikre størst mulig bæredygtighed gennem hele værdikæden og at minimere alle CO2-belastende led i vindmøllens levetid. Et projekt som dette er interessant, da vi her får indsigt i, hvordan man via genanvendelse af brugte men funktionsdygtige komponenter kan forlænge levetiden på eksisterende vindmøller, så de kan fortsætte med at producere grøn strøm til samfundet”.

De danske vindmøller står i de kommende år overfor et generationsskifte, da mange af de første møller, der blev installeret, er ved at nå deres 20-års levetid. Men ny viden og nye teknologier kan altså være med til at give møllerne liv i flere år end oprindeligt beregnet.

”Vindsektoren har påbegyndt en fælles dialog om, hvordan bæredygtigheden øges inden for både drift, produktion og genanvendelse, og der er igangsat flere aktiviteter og samarbejder på tværs af værdikæden herom. Bæredygtighed er et tema, som vi ser en stor villighed til at samarbejde om at løse mellem virksomhederne,” slutter Anja Pedersen.

Det er Middelgrundens Vindmøllelaug, der ejer de ti sydlige vindmøller, og herfra er der i skrivende stund endnu ikke meldt officielt ud, om de også vil se ind i muligheden for at levetidsforlænge deres andel af vindmølleparken.

 

Nyheder direkte i din indbakke?