ELMARKEDET

EU’s elmarkedsreform er en sejr for fri og grøn strøm

Rekordhøje energipriser i efteråret 2022 fik Europa-Kommissionens formand til at ønske sig en reform af det europæiske elmarked. Nu er reformen landet, og grundmodellen i elmarkedet er bevaret. Det glæder Green Power Denmark, for det gavner den grønne omstilling og forbrugerne.

Eu flag mølle

Arkivfoto

Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Europa-Kommissionen er efter lange forhandlinger nået til enighed om en reform af det europæiske elmarked natten til torsdag.

– Det her er en sejr for den frie og grønne strøm. Jeg er glad for, at de europæiske politikere har lyttet til os i den grønne energibranche og bevaret grundmodellen for det europæiske elmarked, som er en succeshistorie, der gavner den grønne omstilling og forbrugerne, siger Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for Public Affairs i Danmark og EU.

Ole Rydahl Svensson, afdelingschef, Public Affairs EU & DK
– Der er blevet luget ud i mange skadelige forslag som for eksempel prislofter på grøn energi, der vil skræmme de grønne investorer væk i en tid, hvor vi har brug for omfattende udbygning af vedvarende energi, siger siger Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for Public Affairs i Danmark og EU. Foto: Jeppe Carlsen

Reformen blev søsat af formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i september sidste år i kølvandet på de rekordhøje energipriser. Green Power Denmark har fra start været kritisk overfor en omkalfatring af et grundlæggende velfungerende marked, der ikke havde noget med de høje energipriser at gøre, men tværtimod sendte de rette signaler under energikrisen om at bruge mindre fossil energi og investere kraftigt i mere vedvarende energi.

– Der er blevet luget ud i mange skadelige forslag som for eksempel prislofter på grøn energi, der vil skræmme de grønne investorer væk i en tid, hvor vi har brug for omfattende udbygning af vedvarende energi. Måden at undgå høje energipriser, klimaforandringer og afhængighed af fossile brændsler er jo netop en massiv og hurtig udbygning af vindmøller og solceller i Europa. Derfor var det også tudetosset, at man i første ombæring ville lægge bånd på netop grøn energi, siger Ole Rydahl Svensson og understreger:       

– Men det er klart, at der ting i aftalen, vi stadig må arbejde videre med. For eksempel er det vigtigt, at vi får implementeret bedre nationale rammer for netselskaberne til at kunne investere mere fleksibelt og på forhånd i deres elnet. Det håndterer vi dog bedst selv i Danmark med udgangspunkt i et elnet i verdensklasse med tårnhøj forsyningssikkerhed. Her vil vi advare mod en one-size-fits-all-model.

Morten Helveg Petersen, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre, har haft betydelig indflydelse på forhandlingerne som skyggeordfører på vegne af Parlamentets liberale gruppe, Renew Europe. Green Power Denmark roser Morten Helveg Petersen for at stå vagt om det frie elmarked og sikre forudsigelighed for de mange investorer, der er klar til at investere i elektrificeringen af Europa.

– Det har ikke været nemt, men Morten Helveg Petersen har kæmpet en brav kamp mod dem, der ville pille ved det fungerende frie marked. De værste forslag om detailregulering er væk, og det frie marked består i det store hele. Det er godt nyt for udbygningen af vindmøller og solceller og Europas kamp for uafhængighed af fossile brændsler, siger Ole Rydahl Svensson.

Nyheder direkte i din indbakke?