ELEKTRIFICERING

3 skarpe om energiåret 2023

En kraftig vækst i antallet af solcelleanlæg er hovedårsagen til, at vores strøm blev markant grønnere i 2023 og brød en magisk grænse på 100 gram CO2 pr. kWh. Til gengæld stod vindenergi stille og et næsten fladt elforbrug vidner om, at det går for langsomt med at skifte fossile brændsler ud med grøn strøm.

Solceller i BeGreens solcellepark Vandel

Produktionen af sol- og vindenergi voksede syv procent – stort set alene trukket af flere solcelleanlæg, som der særligt i første halvdel af 2023 blev sat mange flere op af. Foto: Malene Dissing

1. Sol trækker vækst i vedvarende energi

Produktionen af sol- og vindenergi voksede syv procent – stort set alene trukket af flere solcelleanlæg, som der særligt i første halvdel af 2023 blev sat mange flere op af. Samtidig var forårsmånederne april, maj og juni usædvanligt solrige, hvilket også var med til at løfte mængden af solenergi med over 50 procent.

Desværre var udviklingen for vindmøller tilsvarende trist, idet der blev pillet mere vindmøllekapacitet på land ned, end der blev sat op. Derfor voksede den samlede vindproduktion kun marginalt i forhold til 2022.

Samlet tegner 2023 sig alligevel for 4 ud af de 5 dage, med størst vedvarende elproduktion fra både vind og sol. 

Elproduktion fra sol- og vindenergi satte rekord i 2023 – men kun lige knap

Elproduktion fra sol- og vindenergi i Danmark 2020-2023
Note: Production and Consumption – Settlement
Kilde: Energinet. Production and Consumption – Settlement

I 2023 satte sol- og vindproduktionen på én dag rekorder af flere omgange

Top 5 dage med elproduktion fra solenergi og vind- og solenergi rangeret fra top til bund
Kilde: Energinet. Energy Balance non Validated

2. Strømmen har aldrig været grønnere

Vedvarende energis andel af den samlede elproduktion nåede i 2023 op på 84 procent inkl. biogas, bæredygtig biomasse m.m., viser foreløbige tal. Og når man medregner eksport og import, der bl.a. omfatter norsk vandkraft, svensk atomkraft og tysk kulkraft, lander VE-andelen af elforbruget på 82 procent.

Det betyder, at CO2-udledningen fra en gennemsnitlig kWh i en dansk stikkontakt i 2023 blot var 96 gram – 23 procent mindre end året før og 74 procent mindre end for 10 år siden.

Den gennemsnitlige CO2-intensitet i dansk elforbrug falder med over 20 pct. i 2023

Hvor meget CO2e udleder en gennemsnitlig kWh forbrugt i Danmark 2010-2023
Note: *Tallene baserer sig på Production and Consumption – Settlement (Elforbrug) og CO2Emissions (CO2 pr. KWh). For hver time vægtes den gennemsnitlige CO2 intensitet i timen med elforbruget per prisområde. **Energinet udarbejder hvert år en årlig miljødeklaration. Den udkommer typisk senere på året. 
Kilde: Green Power Denmark på baggrund af Energinet

3. Elforbrug står i stampe

Forbruget af el voksede beskedne to procent i forhold til året før til 36,1 TWh i 2023 og ligger under forbruget i 2021.

En forklaring er, at energipriserne fortsat er højere end tidligere, hvorfor husholdninger og erhvervsliv stadigvæk sparer, hvor de kan. Men det vidner også om, at den store elektrificering, der skal erstatte sorte brændsler som olie, benzin, kul og gas med grøn strøm endnu ikke har taget fart trods lyspunkter som 200.000 elektriske biler på vejene.

Derfor er en af de kommende års helt store udfordringer at flytte industrivirksomheder, varmesektoren samt vare- og lastbiler over på grøn strøm. Det vil samtidig give et betydeligt effektiviseringsløft takket være elmotorers gode udnyttelse af energien.   

– Den grønne strøm erstatter fossile brændsler. Og når det er vindmøller og solceller, som leverer den grønne strøm, vil vi opnå markante gevinster for klimaet. Vi er kommet langt i den grønne omstilling, men de største skridt, skal vi først tage nu, siger Green Power Denmarks adm. direktør Kristian Jensen.

Det samlede elforbrug i Danmark ventes at stige marginalt

Det samlede elforbrug i Danmark 2020-2023e
Note: Gross Consumption
Kilde: Energinet. Production and Consumption – Settlement

Nyheder direkte i din indbakke?