FOTOREPORTAGE

Laboratoriet for fremtidens grønne løsninger

GreenLab Skive er verdens første industripark, hvor virksomheder deler grøn energi med hinanden og arbejder hårdt på at skalere nye løsninger, der kan gøre en forskel ude i verden. Magasinet Energi tog på besøg.

GreenLab Skive

GreenLab Skive blev etableret i Kåstrup nord for Skive i 2019 med en vision om at skabe en lokal og grøn industripark for virksomheder med fokus på vedvarende energi og cirkulær økonomi.

Tre år efter må missionen siges at være lykkedes. Den grønne erhvervspark har hentet milliarder af kroner fra private investorer, og virksomheder er valfartet til sammen med foreløbig 80 arbejdspladser – et tal, der ventes at stige til flere hundrede.

Eurowind Energy er i fuld gang med nettilslutte tretten 150 meter høje Vestas-vindmøller, der sammen med et kommende solcelleanlæg på 44 hektar skal levere grøn strøm til virksomhederne i den 60 hektar store energipark.

- Vores sol- og vindmøllepark er selve energikilden til GreenLab Skive. Via en direkte kobling skal den levere grøn strøm til vores to Power-to-X-anlæg og virksomhederne i parken, fortæller CEO Christopher Sorensen.

I parken arbejdes der på to storskala Power-to-X-projekter. Det ene er et 12MW-anlæg, der er støttet af Energistyrelsen, og skal producere metanol til tung transport. Det andet er et 100 MW-anlæg, der er støttet med 30 mio. euro af EU, og som skal producere grøn brint til både intern brug og til eksterne aktører. Begge anlæg sættes i drift i 2023.

GreenLab Skive
Strømmen fra vindmøllerne og solcellerne skal transporteres direkte ind til GreenLab Skive, hvor de leverer energi til virksomhederne. Det er kun eventuel overskudsstrøm, der belaster elnettet. Ydermere planlægger Greenlab Skive sit eget net-transmissionsselskab, hvor intern strøm flyder til ”bruttopris”. Det er således kun, når en virksomhed har brug for ekstra strøm udefra, at strømmen er belagt med nettakst.

Regulatorisk testzone

GreenLab Skive er udpeget som en ’regulatorisk testzone’, hvor man kan deles om  energiproduktion og -forbrug. Dermed kan energien fra vindmøllerne bruges direkte hos aftagere uden om det eksisterende kollektive net. Og det giver mulighed for, at parkens virksomheder kan afprøve nye forretningsidéer.

- Vi er stolte over, hvor langt vi er nået med GreenLab Skive. Vi oplever, at vores måde at tænke industri og grøn omstilling sammen på, kan skabe grøn forandring og vækst langt udover Danmarks grænser, siger Christopher Sorensen.

- Vi tager de første, overbevisende skridt i retning mod et paradigmeskifte for grøn omstilling, og ser frem til at byde flere virksomheder velkommen. GreenLab handler om mere end Power-to-X. Vi glæder os fx til at udbygge SymbiosisNet, der udgør et intelligent netværk af energi og data, der gør virksomhederne i stand til at dele deres overskydende ressourcer.

Landvind ved GreenLab Skive
GreenLab Skives nye vindpark blev opstillet af Eurowind Energy i oktober og består af 12 Vestas V136-møller på hver 4,2 MW med en totalhøjde på 149,9 meter samt én 3,6 MW-mølle. Derudover skal der senere opstilles en solcellepark på 44 hektar. GreenLab Skives vindmøller og solceller har en kapacitet på henholdsvis 54 og 26 MW og drives som et hybridanlæg. Den samlede årlige produktion forventes at blive omkring 186 millioner kWh, svarende til 46.500 husstandes årlige elforbrug.
GreenLab Skive
Infrastrukturen ved GreenLab Skive er bygget til at flytte den grønne strøm fra vind og sol til parken. Et net af rør under parken er planlagt til transport af brint, CO2, biogas, naturgas og varme, så overskudsenergien fra én virksomhed kan genanvendes i en anden virksomhed.

Pyrolyse kan hjælpe landbruget

En af virksomhederne er Stiesdal SkyClean, som har udviklet en pyrolyseteknologi til fangst og lagring af CO2, og har opstillet et pilotanlæg på 2 MW. Danmarks Tekniske Universitet vurderer, at teknologien har potentiale til at kompensere for halvdelen af landbrugets CO2-udledninger svarede til en fjerdedel af Danmarks klimaaftryk.

- For os har det været en stor fordel at placere vores testanlæg her, hvor vi kunne etablere os på meget kort tid, og hvor vi har gode udviklingsrammer. Sigtet er, at udvikle teknologien til anlæg i kommerciel størrelse, som vi regner med skal have ti gange større kapacitet, siger direktør Peder Nickelsen.

Pyrolyseprocessen omdanner i en ovn på 5-600 grader landbrugsaffald som halm, restfibre fra biogasanlæg og gylle til bæredygtigt kul, der fikserer affaldets CO2 og låser det fast i jorden. En anden del af affaldet omdannes til grønt brændstof i form af gas, som kan brændes af til varme eller opgraderes til avancerede brændstoffer til fx biler og fly.

- Med SkyClean får vi dobbelt udbytte af landbrugets restprodukter. Dels er fangst og lagring af CO2 baseret på biokul fra pyrolyse en billig og bæredygtig løsning, som især hjælper de erhverv, hvor omstillingen til grøn energi tager tid at gennemføre. Og med den grønne energi, der også kommer ud af processen, hjælper vi med at accelerere Danmarks forsyningssikkerhed og energiuafhængighed, siger Peder Nickelsen.

GreenLab Skive / Stiesdal SkyClean
Stiesdal SkyClean har et testanlæg i GreenLab Skive, som et led i at skalere teknologien. Kernen i SkyClean-anlægget er en pyrolyseproces, der producerer biokul og grønne brændstoffer. Anlægget har en kapacitet på 2 MW, og kan behandle op til 5000 ton landbrugsaffald om året, hvilket ved fuld effekt giver en CO2-reduktion på 5000 ton.

Energi og data flyder rundt

Et stenkast fra Stiesdal SkyClean ligger GreenLab Skive Biogas, der dagligt fremstiller omkring 100.000 m3 biogas bestående af cirka 60 procent biometan og 40 procent CO2. På sigt skal CO2’en bruges til at fremstille e-metanol til skibsfart og tung transport.

- Det er den helt rigtige vej at gå, at den overskydende C02 fra vores produktion af biometan lagres til e-metanol, eller andre vedvarende og lagerfaste brændstoffer. Teknologien er der. Nu ser vi frem til at blive nogle af de første, der får det op i fuld skala, siger direktør Christian Frandsen.

Det intelligente netværk SymbiosisNet får energi og data til at flyde imellem virksomhederne, og det er netop gennemført for første gang mellem de to naboer GreenLab Skive Biogas og Stiesdal SkyClean. Energi-andelen af SkyCleans produktion sendes over til GreenLab Skive Biogas, hvor den erstatter omkring 20 procent af anlæggets nuværende varmeforbrug.

- Vi er glade for det grønne samarbejde med Stiesdal SkyClean, og ser frem til at dele energi og data med flere af vores naboer i GreenLab Skive i fremtiden. Det er godt for forretningen, og for den grønne omstilling, siger Christian Frandsen.

GreenLab Skive / biogasanlæg
Biogasanlægget kan behandle op til 500.000 ton husdyrgødning og restprodukter som halm, kartoffelpulp, mad og industriaffald. Biogasanlægget er en vigtig komponent i SymbiosisNet – et intelligent netværk af data og energi, der lader virksomhederne i GreenLab Skive dele overskudsenergi og genbruge CO2. GreenLab Skive biogas producerer omkring 23 millioner kubikmeter biometan om året. Det svarer til den mængde naturgas, der skal til for at opvarme omkring 15.000 parcelhuse. 

GreenLab Skive

Virksomheder
Unwasted Ltd., Stiesdal, Vestjyllands Andel, Quantafuel, Nomi4s, GreenLab Skive Vind, GreenLab Skive Biogas og Greenlab Skive Biogas Leverandørselskab.

Samarbejdspartnere om teknologi og innovation
E.ON, BiomassProtein, Eurowind Energy, European Energy, Green Hydrogen Systems,
Everfuel, Danmarks Teknologiske Universitet, Skive College, Dania Erhvervsakademi og Lhyfe. 

Ejere
Skive Kommune, Norlys, Spar Vest Fonden og Klimafonden Skive.

...

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi 

Nyheder direkte i din indbakke?