Vindbranchens vækstlag

Sektorudviklingsrapporten sætter fokus på hvordan forskning og tværgående samarbejde kan understøtte potentialet hos leverandørerne til den danske vindenergiindustri.

Sig dansk vindkraft og de fleste vil umiddelbart tænke på Vestas Wind Systems og Siemens Wind Power. Også de danske vindmølleparker og de investeringer, som især DONG Energy har foretaget, ligger langt fremme i bevidstheden hos mange danskere.

Men i skyggen af disse flagskibe trives en meget stor underskov af leverandører.

Disse virksomheder, som overvejende er mindre og mellemstore, rummer et meget stort potentiale for vækst. Både den vækst, som de hver især kan opnå. Men i høj grad også den afledte vækst, der kommer hele branchen til gode. Et voksende marked for vindmøller vil betyde flere arbejdspladser, større omsætning og øget konkurrenceevne for de danske virksomheder.

Leverandørerne har også en vigtig rolle at spille med hensyn til at gøre vindmøllerne yderligere effektive. Det kan blandt andet ske gennem højere driftssikkerhed. Øgede kompetencer hos leverandørerne fører til færdige produkter og serviceløsninger af højere kvalitet. Samtidig får vindmølleproducenterne mulighed for at koncentrere sig om kerneforretningen, nemlig udvikling og salg af endnu bedre og billigere vindmøller. Med andre ord vil leverandørernes øgede styrke brede sig i hele branchen og dermed yderligere forbedre dansk vindkrafts ry som internationalt førende.

I en tid med hård global konkurrence er der imidlertid ingen garanti for, at det fulde potentiale for vækst hos de danske leverandører vil blive indfriet. Industriens Fond, DTU og Wind Denmark har derfor forenet kræfterne gennem det sektorudviklingsprojekt, som ligger bag denne rapport. Både danske og internationale undersøgelser viser, at virksomheder, som er aktive inden for teknologisk udvikling og innovation, opnår højere vækst end andre virksomheder. Især, når indsatsen sker i samarbejde med andre typer af virksomheder og offentlig forskning. Denne rapport beskriver, hvordan sådanne projekter fremover kan finde sted i højere grad end de gør i dag.

Samtidig peger projektet på en række bredere problemstillinger, som ikke kan løses gennem enkeltstående fælles forsknings- og udviklingsprojekter. Her leverer rapporten anbefalinger til, hvordan konkurrencekraften hos leverandørerne kan forbedres.

Leverandørerne til vindkraften har traditionelt levet uden for rampelyset. Forhåbentlig yder rapporten et bidrag til, at denne store gruppe af virksomheder kan træde frem på scenen til gavn for dansk konkurrenceevne og beskæftigelse.