Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Wind Denmark: Politisk flertal stopper for markedsdrevet udbygning af havvind

Ny aftale om indskrænkning af åben-dør ordningen skal skabe større lokal indflydelse på kystnær grøn energi og statslig kontrol med udbygningen med havvind. Wind Denmark er kritiske overfor aftalen, der stopper muligheden for markedsdrevet udbygning af havvind og efterlader spørgsmålet om, hvordan vi i Danmark skal sikre nok grøn strøm til opfyldelse af klimamål og ambitionerne for PtX-industri frem mod 2030.

Regeringen er sammen med et bredt flertal i Folketinget nået til enighed om en reform af den såkaldte åben dør-ordning (ÅD-ordningen) for vedvarende energi på havet. Ifølge regeringen har den nye politiske aftale til formål at øge hensyn til lokale borgere og videreføre de positive elementer i ÅD-ordningen for VE-projekter (som f.eks. havvind, men fremover også sol) uden for de statslige udbud. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Hos Wind Denmark noterer man sig, at et flertal i Folketinget har indgået aftale om en reform af ordningen. Foreningen fastholder dog sin hidtil fremførte kritik, der dels går på den demokratisk meget vidtgående indførelse af en kommunal vetoret for projekter indenfor 15 km. Dels går på aftalens beslutning om, at der nu lukkes for ordningen for havvindprojekter længere væk end 15 km. Det vil gøre den grønne omstilling dyrere, fordi den begrænser muligheden for markedsdrevet udbygning.

”Konkret kan en lukning af ordningen for havvind langt fra kysten få konsekvenser for de danske PtX-projekter - annoncerede såvel som uannoncerede - der får behov for at kunne tilvejebringe store mængder støttefri grøn energi. Det er markedsaktørerne bag PtX-projekterne, der bedst ved hvor, hvornår og hvor meget grøn energi, de har brug for. Derfor var ÅD-ordningen en oplagt metode at benytte, når PtX frem mod 2030 skal udvikle sig til et nyt dansk erhvervs- og eksporteventyr," siger Martin Risum Bøndergaard, der er politisk chef i Wind Denmark.

Panderynker på Christiansborg?

Martin Risum Bøndergaard påpeger, at aftalen giver anledning til panderynker i vindbranchen, men det bør den sådan set også gøre på Christiansborg.

”For det rejser spørgsmålet om, hvordan Folketinget vil sikre, at der er tilstrækkelig med grøn strøm frem mod 2030 til at opfylde klimamålet og skabe en konkurrencedygtig PtX-industri. Vil man sikre de rammer, der kan give markant mere billig grøn energi fra vind og sol på land, og vil man træffe hurtig beslutning om statslige udbud af yderligere havvindmølleparker, nu hvor man lukker ÅD-ordningen?” spørger Martin Risum Bøndergaard.

At havvindprojekter efter åben dør proceduren kan få vigtig rolle at spille i forhold til de storstilede danske ambitioner om produktion af grønne brændstoffer (PtX), så man, da det for få dage siden blev annonceret, at HOFOR og Ørsted indgår samarbejde om, at åben dør projektet Aflandshage skal levere en del af energien til det potentielt 1,3 GW store Green Fuels for Denmark projekt.

Den nye aftale om ÅD-ordningen omfatter ikke kun vind- og bølgeenergi, men giver nu også mulighed for at etablere nye teknologier som for eksempel solceller på havet. Du kan læse Wind Denmark's fulde kritik af åben-dør reformen nedenfor. 

Artikel

Regeringens forslag til en reform på havvindområdet vil resultere i et stop for markedsdrevet udbygning af havvind og risikerer...

Nyheder direkte i din indbakke?