ARBEJDSKRAFT

Wanted: Flere internationale studerende til den grønne omstilling

Der er behov for mere arbejdskraft til den grønne omstilling. Derfor er det glædeligt, at regeringen lægger op til at øge antallet af internationale studerende. Men der skal mere til at løse udfordringen med arbejdskraft til den grønne sektor, mener Green Power Denmark.

Studerende

Foto: StockSnap/Pixabay

Hvis Danmark skal gøre sig forhåbninger om en massiv udbygning grøn energi, bedre forsyningssikkerhed og eksport af energiteknologi, er der behov for et markant øget arbejdsudbud til den grønne omstilling.

– Arbejdskraftudfordringen er både akut og langsigtet. Konkurrencen er stor, og det bliver sværere og sværere for danske virksomheder at ansætte de medarbejdere, der skal drive omstillingen af vores energisystem og fastholde Danmarks grønne førerposition. Efterspørgslen bliver kun større i takt med at behovet for grøn energi vokser i både Danmark og i resten af verden, siger Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark.

Ifølge en analyse fra Green Power Denmark har den grønne sektor behov for 45.000 ekstra fuldtidsansatte i perioden 2023-2030. Derfor er det positivt, at regeringen som led i sit udspil ”Forberedt til fremtiden I” lægger op til at øge antallet af internationale studerende. Men med en potentiel beskæftigelseseffekt på 700 fuldtidsansatte i 2030, som stiger til 3.600 i 2040, er der brug for videre rammer for de danske universiteter.

Green Power Denmark foreslår derfor at fjerne loftet over internationale studerende på områder, hvor erhvervslivet efterspørger kompetencer. Det vil være til gavn for omstillingen til vedvarende energi, vores grønne erhvervsliv og det danske samfund.

– Internationale studerende er en gylden mulighed for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, der kan skabe mangeårig værdi for danske virksomheder på det grønne område. Nationer som USA og Kina sætter alt ind på at blive nyt arnested for fremtidens energiteknologi. Det stiller Danmark i skarp global konkurrence om de kommende generationer og deres kompetencer, som er strengt nødvendige for at kunne levere på den grønne omstilling, siger Jan Hylleberg.

En nylig undersøgelse foretaget for Danmarks Tekniske Universitet peger på, at internationale dimittender er en god forretning for det danske samfund. Ifølge analysen giver en international DTU-dimittend et overskud til den danske stat på 2,9 mio. kr. efter 13 år på arbejdsmarkedet. Analysen viser desuden, at det er 40 procent af dimittenderne, som fortsat bidrager til det danske samfund efter den 13-årige periode.

Nationer som USA og Kina sætter alt ind på at blive nyt arnested for fremtidens energiteknologi. Det stiller Danmark i skarp global konkurrence om de kommende generationer og deres kompetencer, som er strengt nødvendige for at kunne levere på den grønne omstilling.
Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark

Arbejdsudbuddet skal øges

– Arbejdskraftudfordringen kræver en langsigtet indsats, der favner både faglærte, ufaglærte og højtuddannede. Derfor er det overordnet set rigtig positivt, at regeringen vil igangsætte et reformspor, der blandt andet også skal styrke de professions- og erhvervsrettede uddannelser. Vi skal vise de unge, at det er spændende at arbejde med den grønne omstilling, og det er en indsats, der bør starte allerede i folkeskolen med fokus på naturfag, digitalisering og robotteknologi, siger Jan Hylleberg

I Green Power Denmark er vi i tæt dialog med vores medlemmer om udfordringerne på arbejdsmarkedet, og vi er klar til at bidrage med mulige løsninger og udvikling af en samlet plan for, hvordan der sikres nok grønne hoveder og hænder.
Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark

Men selv med store reformer på uddannelsesområdet bliver det svært for det danske arbejdsmarked at levere i omegnen af 45.000 fuldtidsansatte årligt frem mod 2030. Derfor er det nødvendigt med andre initiativer, der øger arbejdsudbuddet. Blandt andet mener Green Power Denmark, at det bør være lettere for danske virksomheder at benytte udenlandsk arbejdskraft.

– I Green Power Denmark er vi i tæt dialog med vores medlemmer om udfordringerne på arbejdsmarkedet, og vi er klar til at bidrage med mulige løsninger og udvikling af en samlet plan for, hvordan der sikres nok grønne hoveder og hænder, lyder det fra Jan Hylleberg.

Nyheder direkte i din indbakke?