Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Vindmølleindustrien arbejder videre, men er også ramt af coronakrisen

Coronakrisen hæmmer vækstforventningerne og medfører i knap halvdelen af vindmølleindustriens virksomheder også hjemsendelser af medarbejdergrupper. Det viser en undersøgelse, som Wind Denmark har gennemført blandt virksomhedsmedlemmer.

Coronakrisen rammer også virksomhederne i den danske vindmølleindustri, hvor svar fra 41 virksomheder vidner om, at krisen kradser og påvirker såvel produktion og vækstforventninger samt på sigt også afskedigelser. 

”Undersøgelsen blandt et udsnit af vores medlemmer vidner om, at vindmølleindustrien også er ramt af coronakrisen. Jeg er i løbende dialog med mange virksomheder og på baggrund af denne dialog er det tydeligt, at der er tro på fremtiden og at den grønne omstilling hurtigt vil være tilbage i højt gear, men at det her og nu er meget svært” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark. 

7 ud af 10 virksomheder har på nuværende tidspunkt fortsat aktiviteterne kørende på fuld kraft, og bl.a. grundet at nogle medarbejdergrupper kan arbejde hjemmefra, hvilket ses ved, at 46 pct. har hjemsendt ansatte. Af de virksomheder der har hjemsendt medarbejdere er 48 pct. af medarbejderne i gennemsnit hjemsendt. Besvarelserne vidner også om, at likviditeten i forretningen er påvirket hos 41 pct. af de adspurgte virksomheder. 

Graf fra undersøgelse


På nuværende tidspunkt er der relativt stor uklarhed om, hvorvidt coronakrisen vil påvirke antallet af ansatte i vindmølleindustrien. Blandt virksomhederne, der har deltaget i undersøgelsen, har 38 pct. ikke overblik over konsekvenserne for medarbejderstaben, mens 8 pct. allerede på nuværende tidspunkt har gennemført afskedigelser. På sigt forventer 22 pct. af de adspurgte at der vil komme afskedigelser mens knap hver tredje ikke forventer at coronakrisen vil betyde afskedigelser. 

”Selvom der generelt synes at være en god tro på fremtiden ser vi, at der er gennemført afskedigelser. Det er rigtig ærgerligt, og det er min forhåbning, at disse medarbejdere hurtigt vil komme i job, såfremt politikerne gennemfører stimulipakker efter krisen, der har et grønt fokus. Det vil være helt naturligt at kickstarte den danske økonomi og gøre det grønt, så det også bidrager til den grønne omstilling, der skal ske som konsekvens af klimaloven,” siger Jan Hylleberg. 

Graf fra undersøgelse


Undersøgelsen viser at godt 1 ud af 10 vil gøre brug af regeringens hjælpepakker, mens knap halvdelen ikke vil gøre brug af hjælpepakkerne. 43 pct. af de adspurgte har ikke taget stilling til det. 

Graf fra undersøgelse


Vækstforventninger bombet tilbage

Ved indgangen til 2020 var den gennemsnitlige vækstforventning blandt undersøgelsens virksomheder til 2020 15,9 pct. Coronakrisen har dog sendt forventningerne til tælling, så forventningen til væksten i gennemsnit nu er på 6,3 pct. Altså et fald i vækstforventninger på samlet set 60 pct. set på tværs af de deltagende virksomheder. De værst ramte virksomheder forventer et fald i væksten på 300 pct. 

”Det er et ærgerligt billede, som tegnes da en mindre vækst risikerer at medføre færre investeringer og ansættelser hen over året,” siger Jan Hylleberg og påpeger, at der er behov for, at Folketingets kommende stimulipakker tager højde for også mindre virksomheder, der typisk er underleverandører til vindmølleproducenter og energiselskaber. 

”Konkret bør vi sikre, at vi får fastholdt udbygningen med vindmøller på land og hav, og gerne fremrykket investeringerne mest muligt, så vindmøllerne kan blive produceret ved brug af komponenter og services fra vindmølleindustriens mange underleverandører her i Danmark,” siger Jan Hylleberg.

Graf fra undersøgelse

Nyheder direkte i din indbakke?