Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Vindmølleejere besøgte Klintholm Havn på Wind Denmark's sidste regionsmøde i 2021

Årets sidste regionsmøde blev afholdt på Klintholm Havn, der er placeret kun 12 sømil fra Kriegers Flak og udnævnt som servicehavn for havvindmølleparken. Thorsten Gregersen, der er erhvervsudviklingschef hos Vordingborg Erhverv, fortalte om, hvordan bl.a. Kriegers Flak allerede har ført til etableringen af to systemoperatører på havnen og skabt over hundrede arbejdspladser til Vordingborg Kommune.

Mandag den 25. oktober var 30 sjællandske vindmølleejere på besøg på Klintholm Havn, hvor Wind Denmark afholdt det sidste af årets fem regionsmøder, som foruden Klintholm Havn ved Møns Klint har fundet sted i Vejle, Ikast, Vojens og Aalborg.   

”Klintholm Havn er interessant for Vordingborg Kommune, da den som servicehavn for både Baltic 2 og Kriegers Flak skaber hundredvis af lokale arbejdspladser. Derfor har vi igangsat projektet Baltic Sea Offshore Hub med en ambition om, at Klintholm Havn bliver Østdanmarks svar på Esbjerg Havn og Vordingborg Kommune knudepunkt for grøn energi i Østersøen”, fortalte Thorsten Gregersen, der er erhvervsudviklingschef i Vordingborg Erhverv.   

Vindmølleejerne fik en rundvisning på havnen, hvor de to vindmølleoperatører Vattenfall og tyske EnBW har etableret sig, og hvor over hundrede arbejdspladser allerede er fulgt med. Med udviklingsplanen Baltic Sea Offshore Hub følger en investering på 135 millioner kroner fra Vordingborg Kommune, der over de næste år skal sætte turbo på den grønne erhvervsudvikling.

"Vores hovedbudskab er, at der er et behov for at sætte yderligere skub i havvindmølleprojekterne i Østersøen, fordi det skaber lokale arbejdspladser og er nødvendigt for, at vi når den politiske målsætning om 70 pct. mindre C02-udledning i 2030. Ifølge udviklingsplanen skal Klintholm Havn udbygges, så der bliver plads til fire til seks flere vindmølleoperatører. Det vil skabe yderligere 600-700 lokale arbejdspladser og dermed være en kæmpe gevinst for Vordingborg kommune,” tilføjede han.    

Artikel

I dag indvies Danmarks og Skandinaviens største havvindmøllepark Kriegers Flak. De 604 MW fordelt på 72 havvindmøller har været...

Regninger og høje afregningspriser

Efter rundturen på Klintholm Havn fortsatte regionsmødet indendørs med oplæg om seneste nyt fra vindens verden. Teknisk konsulent i Nordic Wind Consultants Steen Andersen berettede blandt andet om, hvordan flere vindmølleejere har ytret utilfredshed over, at netselskabet har udskiftet måleren på møllen uden at informere på forhånd derom og efterfølgende sendt regningen på mange tusind kroner videre til vindmølleejeren. En praksis, der også blev belyst af Jan Mikkelsen i august-udgaven af Naturlig Energi.  

”Fra tid til anden får vi stadig henvendelser fra vindmølleejere, der er forundret over de store regninger fra deres netselskab, der vedrører udskift eller kontrol af afregningsmåleren. Vi gør opmærksom på, at netselskabet i henhold til bekendtgørelsen om nettilslutning af vindmøller kun er berettiget til at fakturere dokumenterede udgifter vedrørende den enkelte vindmølle,” sagde Steen Andersen.

Regionsmøde_Vordingborg_2


Traditionen tro var også Vindenergi Danmark med til Wind Denmark’s regionsmøder. Ved Klintholm Havn var det elhandelsselskabets markedschef Allan Vittrup, der holdt oplæg om elmarkedet og de høje afregningspriser, som i september rundede 80 øre/kWh i Vestdanmark og Østdanmark.  

Allan Vittrup kom ind på, hvorledes de skyhøje råvarepriser er resultatet af en enorm efterspørgsel samt frygt for en kold vinter hos forbrugerne. Han gentog anbefalingen om, at vindmølleejere bør benytte sig af muligheden for en delvis handel og overveje kombinationen af fastpris, baseload og spot efter behov.   

”Det kan være en fordel, hvis du fordeler prissikringen på forskellige produkter. På den måde sikrer du dig både en betydelig andel af fremtidsprisen og profiterer også på spotprisen, hvis afregningsprisen viser sig fortsat at stige i den kommende tid,” sagde Allan Vittrup.

Blandt oplægsholderne var også Elvir Mesanovic fra Kasus Advokater, der gav mølleejerne det gode råd, at skattemæssige overvejelser bør håndteres i god tid før et generationsskifte. En problemstilling, der bliver mere aktuelt i takt med, at flere vindmølleejere bliver ældre og må deres overdrage vindmøllen til næste generation.   

"Pænt med vindmøller, der snurrer i landskabet" 

Wind Denmark talte med en af deltagerne på regionsmødet, Søren Skaaning, der er landmand og vindmølleejer med andel i fire Vestas-vindmøller 

Vordingborg3

Hvorfor valgte du at komme til Wind Denmark’s regionsmøde?

Jeg kom for at høre nyt om markedsudviklingen og afregningsprisen på strøm, der ikke har været højere i flere år, men som også på et tidspunkt vil falde igen. Det var også spændende at høre, hvad der er værd at være opmærksom på, hvis jeg får den idé at opkøbe jordrettigheder til nye projekter.   

Levede det op til forventningerne?

Det var godt med en opsummering på, hvad der foregår i branchen og i Wind Denmark. Vi blev også informeret om foreningens nye kontingentmodel, som jeg kan forstå, ikke vil gøre det dyrere for os mindre vindmølleejere at være medlem. Det synes jeg er positivt.

Var der noget særligt, som du fik ud af dagen?

Det var godt at erfaringsudveksle med de andre vindmølleejere om den modstand, der er i forhold til nye VE-projekter. Der er få, der bare ikke vil have vindmøller og får stor indflydelse, når de råber højt op. Det kan være svært at forstå, når man personligt mener, det ser pænt ud med en vindmølle, der snurrer rundt i landskabet.

Nyheder direkte i din indbakke?