WIND ENERGY DENMARK

Vindindustrien har brug for en Marshall-plan

Den europæiske vindmølleindustri skal have fokus på hastighed og skalering fremfor størrelsen på den næste vindmølle, hvis den skal holde trit i konkurrencen med grønne stormagter som Kina og USA. Samtidig er vi nødt til at acceptere, at elektrificering ikke kommer gratis, lød budskabet ved arrangementet Wind Energy Denmark 2023.

Betina Jørgensen, Lisbeth Bæk og Rikke Winther Nørgaard på Wind Energy Denmark 2023

– 2023 har været et af de mest turbulente år i vindmølleindustrien, og 2024 bliver uden tvivl endnu et begivenhedsrigt år. Potentialet er kæmpestort, og vi er klar til at investere i vedvarende energi, men branchen har brug for tempo og gennemsigtige rammebetingelser, siger Betina Jørgensen, head for Renewables Business Development Denmark hos TotelEnergies (tv.). Hun deltog i panel med Lisbeth Bæk, Head of WTG Engineering, Vattenfall og Rikke Winther Nørgaard, CCO og Co-founder, Aegir Insights på Wind Energy Denmark 2023. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Virksomheder som Vestas, Ørsted og Siemens Gamesa har placeret Danmark på verdenskortet som det lille land, der gennem udvikling af vindmøller har sat et kæmpe aftryk på hele kloden. På Wind Energy Denmark 2023, der blev afholdt torsdag i Fængslet i Horsens, var over 250 repræsentanter fra vindindustrien samlet midt i en brydningstid med pres på værdikæderne, øget konkurrence og skyhøje politiske ambitioner om at få sat fart på den grønne omstilling.   

– 2023 har været et af de mest turbulente år i vindmølleindustrien, og 2024 bliver uden tvivl endnu et begivenhedsrigt år. Potentialet er kæmpestort, og vi er klar til at investere i vedvarende energi, men branchen har brug for tempo og gennemsigtige rammebetingelser, indleder Betina Jørgensen, der er Head of Renewables Business Development Denmark i TotalEnergies.

Rikke Winther Nørgaard er medstifter og CCO i Aegir Insights, der har foretaget en opgørelse, som viser, at 50 GW havvind bliver udbudt alene i EU i 2024. Det sætter store krav til hele forsyningskæden, hvis produktionen skal holde trit med de grønne ambitioner.   

– Nøglen er samarbejde. Fra myndighederne, der definerer rammerne for de nye havvindmøllesites til udviklerne, der investerer i projekterne og videre hele vejen ned igennem værdikæden, siger Rikke Winter Nørgaard.  

Hastighed og skalering

Kunstig intelligens, der kan behandle data og gøre vindmøllerne mere effektive; flydende havvind, der kan ti-doble vindressourcen globalt; og Power-to-X, der kan omdanne grøn strøm til grønne brændsler. Potentialet i den grønne omstilling er rigtig nok stort, men samtidig har den stigende inflation, øgede materialeomkostninger og konkurrence fra virksomheder med statsstøtte i ryggen sat den europæiske vindindustri under pres.

Stemning på Wind Energy Denmark 2023
Over 250 repræsentanter fra vindindustrien var samlet på Wind Energy Denmark 2023. Foto: Jonas Ahlstrøm

– Innovation har i årtier i høj grad været baseret på, hvordan vi kunne bygge vindmøllerne større, fordi det har handlet om at få omkostningerne ned. Jeg siger ikke, at model V236-15 MW bliver Vestas’ sidste vindmølle, men vi er nødt til at fokusere mere på hastighed og skalering, fordi udbygningen kommer til at ske i et ekstremt tempo, hvis vi skal holde trit med de politiske ambitioner, siger Anders Nielsen, teknologidirektør i Vestas.

Sammen med ledende repræsentanter fra Ørsted, Danmark Teknologiske Universitet og Green Power Denmark drøftede han, hvordan innovation og teknologiudvikling kan sikre virksomhederne en mere bæredygtig forretningsmodel i den grønne omstilling.

– Innovation kommer mindre til at handle om størrelse og mere om, hvordan vi kvalitetssikrer og skalerer vores vindmøller til et industrielt produkt, som vores kunder kan stole på. Vi er nødt til at konsolidere os som branche, og samtidig er vi nødt til at acceptere, at elektrificeringen ikke kommer gratis, fordi det vil kræve mange milliarder euro at redde den europæiske vindindustri, uddyber Anders Nielsen.

Jan Hylleberg og Anders Nielsen på Wind Energy Denmark 2023
– Innovation kommer mindre til at handle om størrelse og mere om, hvordan vi kvalitetssikrer og skalerer vores vindmøller til et industrielt produkt, som vores kunder kan stole på. Vi er nødt til at konsolidere os som branche, og samtidig er vi nødt til at acceptere, at elektrificeringen ikke kommer gratis, fordi det vil kræve mange milliarder euro at redde den europæiske vindindustri, siger Anders Nielsen, CTO i Vestas (th.) Til venstre Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark. Foto: Jonas Ahlstrøm

Marshall-plan for vindmølleindustrien

I panelet deltog også Green Power Denmarks viceadm. direktør Jan Hylleberg, der mindede om, at diskussionen om innovation og teknologiudvikling også handler om at opretholde vækst og arbejdspladser på dansk jord.

– Jeg er helt enig med Anders i, at vi skal have et skarpt fokus på kvalitetssikring og skalering, men som repræsentant for Danmarks grønne interesseorganisation vil jeg samtidig understrege vigtigheden af, at vi fortsat stiller de nødvendige faciliteter til rådighed, så Vestas og andre industrivirksomheder har de faciliteter, som de har brug for til at teste den nyeste teknologi. Derfor håber og tror jeg også på, at regeringen finder plads til et tredje testcenter i Danmark, sagde han.

Til sidst fik paneldeltagerne hver især den utaknemmelige opgave at pege på én ting, der kunne redde den europæiske vindindustri. Der var bred enighed om, at der skal mere statslig investeringsvillighed til, hvis Europa skal følge med i konkurrence med stormagter som Kina og USA.

– Efter 2. verdenskrig spillede Marshall-planen en væsentlig rolle i at sikre sunde økonomier og politisk stabilitet i Europa. Hvis jeg skal nævnte en ting, så tænker jeg, at den europæiske vindindustri har brug for en lignende plan, hvis vi skal sikre en global førerposition i den grønne omstilling, lød det fra Jacob Edmonds, Head of Innovations i Ørsted.

Nyheder direkte i din indbakke?