Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Usikkerhed om nettilslutning stiger efter tilkendegivelse fra Forsyningstilsynet

De danske sol- og vindudviklere er fanget i mørket i forhold til de kommende regler for nettilslutning, hvilket risikerer at bremse den grønne omstilling, skriver Søren Klinge, der er elmarkedschef i Wind Denmark i dette debatindlæg.

Modtagere af EnergiWatch vil vide, at der på tværs af energisektoren er stor fortvivlelse over den manglende klarhed over reglerne for nettilslutning efter 2023. Det er der fortsat til trods for, at Forsyningstilsynet kort inden påske meddelte, at tilsynet tog Dansk Energis reviderede udkast til standardaftale for nettillslutning til efterretning. Forsyningstilsynets tilkendegivelse kommer efter, at man tidligere i år afviste at forholde sig til Dansk Energis udkast pga. manglende lovgrundlag for vilkår for nettilslutning efter 1. januar 2023.

Med Forsyningstilsynets tilkendegivelse kan netselskaberne nu formelt set indgå aftaler med projektudviklere om nettilslutning af nye VE-projekter efter vilkårene i standardaftalen. I den sammenhæng er det afgørende, at Forsyningstilsynets nye tilkendegivelse er tidsbegrænset til 1. januar 2023, og at tilkendegivelsen er sket på baggrund af, at udkastets afsnit vedrørende nye producentbetalinger er taget helt ud. Udkastet til standardaftale fastslår nu kun, at aftalen mellem netselskab og projektudvikler skal ændres, når der er lavet nye vilkår for producentbetalinger. Dette er naturligvis en afgørende usikkerhed.

Reelt betyder det, at vindsektoren og sol-opstillere nu står i den situation, at man kun kender vilkårene for nettilslutning af nye projekter i 1,5 år endnu. For nye vind- og solprojekter, som nettilsluttes efter 1. januar 2023, bidrager Forsyningstilsynets tilkendegivelse på ingen måde til at skabe klarhed, og dette er helt afgørende for denne type projekter med meget lange etableringshorisonter.

Nye aftaler er urealistiske

Det er urealistisk at forvente, at opstillere af vind- og solprojekter vil indgå aftaler lige nu om nettilslutning uden kendskab til betalingsvilkårene efter 1. januar 2023. Som projektudvikler vil man skulle deponere kreditkortet hos det lokale netselskab, og det er der ingen, der vil. Dette er en helt uholdbar situation set i lyset af den lange tidshorisont for udvikling af denne type projekter.

Det meget høje niveau af usikkerhed om de helt grundlæggende vilkår for etablering af ny vedvarende energi risikerer at bremse den grønne omstilling i Danmark. Det er meget svært at se, hvordan projektudviklere vil skulle kunne fortsætte udvikling af nye projekter og deltage f.eks. i de kommende teknologineutrale udbud. Det er ærgerligt set i lyset af den brede enighed i Folketinget om opfyldelsen af 70 pct. reduktionsmålsætningen i 2030, som ikke kan undgås at blive påvirket af de usikre rammevilkår.

Den manglende klarhed over vilkårene for nettilslutning er et resultat af klimaaftalen fra sommeren 2020, hvor man besluttede at afskaffe udligningsordningen, som tidligere har sikret en kollektiv finansiering af opgraderingen af det kollektive elnet til grøn omstilling. På intet tidspunkt siden liberaliseringen af elmarkedet og opsplitningen af de integrerede selskaber med både elnet og elproduktion for 20 år siden, har det været forventet, at elproducenter skulle betale for udbygningen af det kollektive elnet, når der etableres ny elproduktionskapacitet. Derfor er det et lovgivningsmæssigt eksperiment, som klimaaftalens beslutning kaster den danske elsektor ud i. Tidspunktet for eksperimentet er i særdeleshed uheldigt set i forhold til klimaaftalens egen målsætning om 70 pct. reduktion i 2030, og aftalen underminerer derfor desværre grundlaget for de investeringer, som aftalen selv opsætter behovet for. Det er derfor på høje tid, at Folketinget genovervejer beslutningen fra klimaaftalen om afskaffelsen af udligningsordningen og gennemfører et realitetstjek af vilkårene for etablering af projekter med vedvarende energi i Danmark.

Nyheder direkte i din indbakke?

Seneste nyheder