Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Pressemeddelelse

Thor udbud sikrer staten milliarder

Flere bydere har budt så tæt på et rundt nul som muligt, og derfor skal retten til at bygge Thor afgøres ved lodtrækning den 1. december kl. 11. Flere bydere har ifølge Energistyrelsen budt 0,01 øre/kWh og det er en milepæl for den grønne omstilling, da havvindmølleparker er gået fra at være en omkostning for statskassen til nu at kunne generere indtægter. Wind Denmark glæder sig over udviklingen.

Det er fortsat uvist hvilket logo, der skal pryde de knap 100 havvindmøller, der i årene 2025-2027 vil skyde op i Nordsøen ud for Thorsminde. Flere bydere har budt den maksimale kapacitet på 1.000 MW, der vil gøre Thor til den største havvindmøllepark i Danmark. Men også prisen på parken slår rekord.

”Det er en fantastisk nyhed og et historisk nyt kapitel i det danske vindmølleeventyr, som viser, at nu også havvind kan etableres uden statslige tilskud under de givne omstændigheder. Det er samtidig en stor og glædelig overraskelse at indtil flere aktører har budt den mindste pris,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark og fortsætter

”Med Thor havmøllepark går vi fra at havvind koster penge til, at der nu kan genereres indtægter til staten og til vores velfærdssamfund. Dog er der ikke to havvindmølleparker, som er ens, og Thor må siges at være en af Danmarks og Europas absolut mest favorable projekter. Det er disse ret unikke forhold og konkurrencen, der forklarer det fantastiske resultat, og det er derfor for tidligt at konkludere, at det bliver ”den nye normal” med store betalinger til staten uden risikodeling i CfD-udbud.”

Buddet betyder, at byderne på den ene side tilkendegiver, at de ikke havde behov for at indgå i den risikodeling med staten som udbuddet stillede til rådighed og på den anden side tilkendegav, at projektøkonomien kan bære at betale penge til staten for adgang til arealet.

Den lave budpris medfører, at vinderen inden for de første få års drift af havvindmølleparken vil skulle betale staten det maksimale indbetalingsloft, der er fastsat i CfD-udbuddet. Det lyder på 2,8 mia. kr. (2018-priser). Beløbet svarer til en betaling på i gennemsnit godt 2 øre/kWh set over parkens 30-årige levetid.

Det vides ikke hvor mange, der har budt prisen på 0,01 øre/kWh. De involverede bydere inviteres med til lodtrækningen for at sikre fuld transparens omkring processen. Det er kun muligt for de inviterede bydere at deltage i lodtrækningen. Lodtrækningen overværes af en uafhængig revisor og af Kammeradvokaten for at sikre, at lodtrækningen overholder de udbudsretlige vilkår.

Sæt havvind fri

Skiftet fra en teknologi, der kræver tilskud, til en teknologi, der i nogle tilfælde kan stilles op på kommercielle vilkår og ligefrem generere statslige indtægter, bør fjerne alle politiske betænkeligheder om at accelerere udbygningen med mere havvind, mener Wind Denmark.

”Det skelsættende resultat kalder på, at havvind sættes mere fri, så udbygningstempoet kan forøges. Ikke fordi det skal være et mål i sig selv, at staten skal tjene penge på vindenergi, men fordi Danmark nu har en fantastisk mulighed for at skrue op for klimakampen og ned for energipriserne. Adgang til mere og billigere vedvarende energi vil fremme både den grønne omstilling og erhvervsudviklingen,” siger Jan Hylleberg og fortsætter

”Danmark og vores nabolande mangler vedvarende energi, og nu er der ingen undskyldninger for ikke hurtigt at træffe beslutninger, der muliggør udbygning med langt mere vindenergi. I Danmark skal vi ikke blot kunne forsyne os selv med vedvarende energi, men vi skal gå efter at blive nettoeksportør til det øvrige Europa, som har brug for den grønne danske strøm.”

Som Wind Denmark har påpeget i analysen ”Nok grøn strøm til grøn omstilling” har Danmark, som det ser ud nu, kurs mod underskud frem for overskud af grøn energi fra vind og sol i 2030.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?