Viden

Testcentre kaster masser af lokale opgaver af sig 

Vindmølle-testcenteret i Høvsøre genererer hvert år stor aktivitet i Lemvig og omegn i modsætning til ’almindelige’ vindprojekter, der bidrager langt mest i anlægsfasen, viser en ny undersøgelse fra DTU. I alt bliver der brugt en halv milliard kroner på Høvsøre i driftsfasen, og halvdelen tilfalder lokale virksomheder.

Høvsøre testcenter

Foto: DTU Wind

Vindmøllerne i testcenteret Høvsøre på den jyske vestkyst lægger i den 25 år lange driftsfase ikke mindre end 260 mio. kr. i Bøvlingbjerg, Lemvig og omegn. Det viser en ny afhandling fra DTU, der også dokumenterer, at den afledte økonomiske effekt af et testcenter adskiller sig grundlæggende fra ’almindelige’ vindmølleprojekter på land.

I normale projekter ligger langt den største del af omkostningerne i anlægsfasen, hvorimod testmøller, som der løbende skal skrues og justeres på for at dokumentere bl.a. sikkerhed, ydeevne og støj, kræver langt mere opmærksomhed år efter år. Og de opgaver kommer for halvdelens vedkommende det lokale samfund til gode i form af opgaver til entreprenører, håndværkere med flere, viser undersøgelsen. 

Resultaterne glæder Lea Bigom Wichmand, der er afdelingschef for erhverv og innovation i Green Power Denmark

- Vi har længe haft en formodning om, at et testcenter bidrager væsentligt til den lokale økonomi, og undersøgelsen fra DTU bekræfter, at halvdelen af investeringen i både anlægs- og driftsfasen er med til at skabe aktivitet i det helt nære område, siger hun. 

Figur testcenter
Figuren til højre viser, hvordan kapitalomkostningerne (CAPEX) ved et konventionelt vindmølleprojekt er langt højere end i testcenteret i Høvsøre. Til gengæld er de løbende omkostninger i hele perioden (OPEX), vist i figuren til venstre, langt højere i Høvsøre med næsten 35 mio. kr. i år ét og mere end 10 mio. kr. ude i år 25. Af de løbende omkostninger lægges halvdelen lokalt. Kilde: Koen Schrijver, DTU  

- Helt overordnet kan et testcenter for prototypevindmøller slet ikke sammenlignes med et almindeligt landvindmølleprojekt. For almindelige vindmølleprojekter er det anlægsperioden, som står for langt den største udgift, for et testcenter er det lige omvendt, tilføjer hun.

Danmark har p.t. to testcentre i henholdsvis Høvsøre og Østerild, der i mange år har været en vigtig faktor i arbejdet med at fastholde test- og udviklingsaktiviteter i Danmark for de store vindmøllefabrikanter. Ingen af de to centre kan imidlertid huse fremtidens endnu større havmøller – på sigt op til 450 meters højde – og derfor har branchen og Green Power Denmark længe efterlyst et tredje testcenter, hvis kompetencerne skal forblive i Danmark.

- De danske testcentre er helt essentielle for vindmøllefabrikanterne, og hvis de skal blive ved med at kunne udvikle de bedste og mest sofistikerede vindmøller til fremtidens grønne omstilling, er et nyt tredje testcenter nødvendigt. Her forventes investeringen at være endnu større, og derfor vil den ”bid” der falder af til lokalområdet også være endnu større, siger Lea Bigom Wichmand.

Nyheder direkte i din indbakke?