Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Stiesdals TetraSpar sendes til søs fra Grenaa Havn

En prototype af TetraSpar, det gigantiske flydende havvindmøllefundament, som er designet af vindsektorens koryfæ Henrik Stiesdal, er gjort klar til sin første rejse til havs. Fundamentet skal installeres i Nordsøen nær Stavanger, hvor det skal gennemgå en længere testperiode.

I sidste uge blev prototypen af Stiesdal Offshore Technologies' flydende havvindmøllefundament, TetraSpar Demonstrator, gjort klar til sit nye liv til havs. Med udgangspunkt i Grenaa Havn skal fundamentet fragtes gennem Kattegat, Skagerak for til sidst at ende i Nordsøen, ca. 10 km fra kysten ved Stavanger.

Her skal det gigantiske gule fundament installeres på Marine Test Centre (MetCentre), hvor det forbindes til elnettet og ifølge Stiesdal Offshore Technologies gennemgå test over en årrække, mens de mest relevante data vil blive indsamlet i den første vintersæson. Det beretter ReChargeNews.com.

Forud for rejsen er gået et større arbejde med at klargøre fundamentet til sin første store test, et arbejde hvor en række virksomheder i den danske værdikæde har været tæt involveret. Give-baserede Welcon har således stået for produktionen af de jernrør-komponenter, der udgør fundamentet, samt også vindmølletårnet, der bærer den 3.6 MW vindmølle fra Siemens Gamesa, der er fastgjort til fundamentet. Transporten af jernrør-komponenterne fra produktionsfaciliteterne i Give til Grenaa Havn har ligget i hænderne på BMS, som også har stået for samling af fundamentet på kajområdet i Grenaa Havn.

Herfra overtager franske Bourbon Subsea Services, som har landet kontrakten for transport og installation af TetraSpar Demonstrator på testsitet nær Stavanger. Det forventes, at fundamentet er fuldt installeret og tilsluttet denne sommer.

Modulært design skal gøre havvind billigere

TetraSpar Demonstrator er det første industrialiserede fuldskala-demonstrationsprojekt, der muliggør installation af flydende havvindmøller på havdybder fra 100-1.000+ meter. Når man opererer med så store dybder, er fundamentkonstruktionerne historisk en betratgelig omkostning. Med en betydelig havvindudbygning i sigte over de kommende årtier, er det derfor afgørende, at omkostningerne på såvel produktion og installation, kan holdes så lave som overhovedet muligt.

Og det er netop den udfordring, som Stiesdal sammen med projektpartnerne Shell, RWE og TEPCO Renewable Power har taget op. Med TetraSpar har de udviklet et modulært fundamentdesign bestående af jernrør, der samles - uden brug af svejsning – i en triangulær pyramide med køl, som kan surres fast i havbunden selv ved havdybder, der overgår 1.000 meter.

En central del af TetraSpar-konceptet er netop det modulære design, der gør det muligt at udnytte den eksisterende produktionskapacitet i værdikæden ved brug af industrialiserede, automatiserede processer. Jernrørenes design er meget lig tårndesign, om end i andre dimensioner, og det er netop det, der gør det muligt at skabe en strømlinet produktionsproces. Ifølge Stiesdal Offshore Technologies kan produktionstiden således reduceres med 85-90 pct., fordi komponenterne kan produceres off-site ved brug af eksisterende faciliteter.

Samlingen af det modulære design stiller heller ikke krav til svejse- og malingsprocesser, og kan foregå på fladt terræn direkte ved kaj, hvilket ligeledes er med til at reducere omkostningerne ved denne nye type af fundamenter til fremtidens havvindmøller.

Nyheder direkte i din indbakke?