Pressemeddelelse

En stærkere international klimaindsats er helt nødvendig

Regeringen varsler i sin 2030-plan, at den vil skrue op for Danmarks internationale klimaindsats. Det er afgørende for klimaet, de grønne virksomheder og de tilhørende arbejdspladser, at vi i højere grad kigger ud over vores egne grænser, når vi tilrettelægger vores klimaindsats, mener Green Power Denmark. Det er også godt, at regeringen er opmærksom på, at der er brug for arbejdskraft til den grønne omstilling, og at den vil sikre en balance mellem natur, biodiversitet og produktion af vedvarende energi. Men ét forslag mangler desværre i både 2030-planen og skatteudspillet - en afskaffelse af elafgiften.

Folketinget / Christiansborg

Det er godt, at regeringen er opmærksom på, at der er brug for arbejdskraft til den grønne omstilling, og at den vil sikre en balance mellem natur, biodiversitet og produktion af vedvarende energi. Men ét forslag mangler desværre i både 2030-planen og skatteudspillet - en afskaffelse af elafgiften, mener Green Power Denmark. Foto: Anders Hviid /Folketinget

Green Power Denmark har længe efterlyst, at Danmark løfter blikket i stedet for at fokusere snævert på vores eget 70 procents klimamål.

 Hvis vi skal have fart på den grønne omstilling og for alvor gøre en indsats for klimaet, er vi nødt til at se ud over vores egne grænser. Et godt eksempel er produktionen af grønne brændstoffer gennem Power-to-X. Vi har muligheden for at levere brændstofferne til resten af Europa, men det kræver, at vi ikke kun fokuserer på at opfylde vores nationale klimamål, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

 De grønne virksomheder er klar til at investere i produktionen af grønne brændstoffer. Men det kan ikke nytte noget, at vi alene fokuserer på brændstof til en enkelt indenrigsrute. Der skal meget mere til. Ved at sætte skub i den internationale klimaindsats, kan vi for alvor gøre en forskel.

Regeringen sætter en yderligere reserve på 4,25 milliarder kroner af til grøn omstilling og velfærd. Regeringen lover også, at den vil gøre en indsats for at sikre, at der er nok faglært arbejdskraft til at gennemføre den grønne omstilling.

 Der bliver brug for omkring 45.000 ekstra medarbejdere for at gennemføre den grønne omstilling. En væsentlig del vil være faglærte. Det er helt afgørende, at vi får løst den udfordring, siger Kristian Jensen.

Regeringen vil også sikre, at der bliver en fornuftig balance mellem miljø, biodiversitet og de øvrige interesser i samfundet - for eksempel muligheden for at opstille solceller og vindmøller.

 Det er meget vigtigt, at vi får justeret de balancer. Lige nu drukner ansøgninger om at opføre vindmøller og solceller i klager og bureaukratiske processer. Vores ambition er, at natur, vindmøller og solceller skal fungere sammen, men det kræver, at der er vilje til at finde løsningerne fra alle sider, siger Kristian Jensen.

Green Power Denmark kunne godt tænke sig, at der var fundet plads til at fjerne elafgiften i enten skatteudspillet eller 2030-planen.

 Vi har den højeste elafgift i Europa. Det er et kæmpe paradoks, da vi jo ønsker at bruge mere grøn el og mindre fossil energi. Hvis vi fjerner elafgiften, får forbrugerne flere penge mellem hænderne, og vi får lettere ved at gennemføre den grønne omstilling, siger Kristian Jensen.

Green Power Denmark har foreslået, at politikerne lemper elafgiften gradvist frem mod 2030. En lettelse på 10 øre i 2024 vil give en årlig besparelse for en gennemsnitlig husstand på omkring 500 kroner. Når elafgiften er sænket til EU's minimumsniveau, vil besparelsen være på omkring 3800 kroner om året.

Det vil være en markant økonomisk håndsrækning til familierne. Og den vil være størst til lavindkomstfamilierne, som bruger en større del af budgettet på at betale elregningen.

 De lavtlønnede familier bruger en større del af deres indtægt på at holde køleskab, fryser og tv kørende. Hvis man fjerner elafgiften, vil det altså især være en hjælp til familier med laveste indtægter, siger Kristian Jensen.

Nyheder direkte i din indbakke?