Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Selvejende vindmølleprojekt i modvind

Fjerritslev Fjernvarme har dispensation til at opstille fire møller, der skal producere grøn strøm til billig og bæredygtig varme til beboerne i Jammerbugt Kommune. Projektet er baseret på en selvejende model, hvor Fjerritslev Fjernvarme køber vindmøllerne af Vestas og opstiller dem tilskudsfrit udenom det kollektive net. Projektet er endt i modvind på grund af vindmøllernes beliggenhed 1,3 km. fra et sommerhusområde.

Et vindmølleprojekt der skal sikre grøn og billig fjernvarme i Fjerritslev lignede i første omgang en oplagt vindersag, da Fjerritslev Fjernvarmeværk skulle finde en grønnere og mere bæredygtig model for fremtidens energiproduktion.

”Vi har en elkedel på fjernvarmeværket, der står som gardering til vores to fliskedler. Den fungerer fint, så vi har diskuteret, hvordan vi udnytter den bedre. På den baggrund fik vi idéen om at vende det hele 180 grader og omvende energiproduktionen fra flis til vindmøller,” fortæller Benny Hegelund, bestyrelsesformand for Fjerritslev Fjernvarme.

Der er i forvejen mange vindmøller i Jammerbugt Kommune. Vindmøllepark Nørrekær Enge ligger få kilometer fra Fjerritslev i Nordjylland. ”Vind til Varme”, som Fjerritslev Fjernvarme kalder vindmølleprojektet, er dog det første projekt, der har fået forhåndsgodkendelse af Energistyrelsen til at beholde alle fire møller uden at sælge lokale anparter. Dertil siger Benny Hegelund:

”Der er masse af vindmøller i området, men vi kan ikke udnytte dem uden at blive slagtet af afgifter, fordi sådan er lovgivningen. Vores projekt er fuldstændig uafhængigt af både tilskud og afgifter. Det bygger på samme model, som hvis du stillede en vindmølle op i din baghave uden at koble den til elnettet”.

elkedel

Det elkedlen i hjørnet, som Fjerritslev Fjernvarme ønsker at koble til de tre vindmøller. Foto: Wind Denmark 

Vindmøller udenom det kollektive net

Idéen har udmøntet sig til et officielt forslag til Jammerbugt Kommune om opstilling af fire Vestas møller af typen V80 med en samlet kapacitet på 2 MW. De brugte møller fra Tyskland, som Fjerritslev Fjernvarme selv vil købe og drive, skal levere 40 procent af varmen fra fjernvarmeværket. Læg dertil udgifterne til de kabler, som skal nedgraves til møllerne 3,8 km. væk og investeringen i jord til en energipark, der på sigt skal supplere med grøn energi fra solceller og varmepumper.

”Alligevel ser vindmølleprojektet ud til at blive billigere i forhold til, hvis vi fortsætter med at fyre med flis. Vores beregninger viser, at vi kan reducere vores køb af flis med omkring 7.400 tons. Bare den besparelse betyder, at vi faktisk kan forrente afskrivningen på møllerne,” siger Benny Hegelund.

Ifølge formanden er det selvejende vindmølleprojekt i Fjerritslev således en rigtig god forretning i forhold til, hvis varmeværket investerer i en ny fliskedel. Det afgørende i vindmøllemodellen har været ”kroner og øre”, men for Benny Hegelund handler projekt ”Vind til Varme” også om bæredygtighed og lokal forankring.

”Tidligere forsynede vi 61 procent af den gamle Fjerritslev Kommune. I dag når vi ud til beboere 15 kilometer fra fjernvarmeværket og forsyner 6100 af områdets i alt 8000 borgere. Vi står med et projekt, hvor grøn strøm fra fire vindmøller, kan produceres og udnyttet lokalt til fordel for beboerne lokalt. Det, synes jeg, er flot,” konstaterer Benny Hegelund, der også fortæller, at de fire møller fra Tyskland kan købes med nygaranti og en vedligeholdelsesaftale.

Vindmøllestrøm fra marts til november

Fjerritslev Fjernvarme kan klare sig på strøm udelukkende baseret på de fire vindmøller fra marts til november. Fjernvarmeværket vil dog sammen med møllerne også fremover fortsætte med at anvende fjernvarmeværkets to fliskedler, fordi det sikrer en stærk forsyningssikkerhed med flere forsyningskilder. 

Vestas har afmonteret fire opgraderede vindmøller i Tyskland, Som Fjerritslev Fjernvarme har fået mulighed for at købe til en fornuftig pris med en nygaranti på 15 år med forlængelse for 10 år (fuld service). De fire møller er taget ned grundet dårlige vindforhold, men fejler intet.

Kilde: Fjerritslev Fjernvarmeværk: Vind til Varme  

...

Skyttegravskrig i den lokale presse

Der er mange borgere i Fjerritslev, der har bakket op vindmøllerne til Fjerritslev Fjernvarme, men der er også mange modstandere. I øjeblikket er vindmølleprojektet endt i en skyttegravskrig i den lokale presse, fordi de fire foreslåede vindmøller kommer til at stå i nærheden af en klitplantage og et sommerhusområde, der ligger 1,3 km. væk.

”Det er uretfærdigt, at sommerhusbeboere skal have gener, der rettelig bør belaste varmeværkets brugere,” skriver en sommerhusbeboer for eksempel i et af flere læserbreve i den lokale Fjerritslev Ugeavis. Som et modsvar skriver en af lodsejerne, at møllerne er planlagt til at stå på en braklagt græsmark omkranset af fyrretræer og en sandmile:

”Hverken jeg eller min nabo har set et menneske derude i de sidste 38 år,” skriver han.

Senest udtrykte borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), som noget nyt modstand mod møllerne. I sit læserbrev skriver han, at opstillingen af de fire vindmøller ikke bliver med borgmesterens stemme.

”Der er tydeligvis ikke den annoncerede lokale opbakning. Jeg ønsker derfor ikke at bidrage til, at der udlægges nye vindmølleområder i Jammerbugt Kommune,” skriver han.

mark i fjerritslev

Fjerritslev Fjernvarme foreslår markområde i baggrunden til vindmøllernes placering. Omkring 800 meter fra den nærmeste nabo og 1.3 kilometer fra et sommerhusområde. Foto: Wind Denmark.

Som at sætte hånden på en kogeplade

Ifølge Benny Hegelund har bestyrelsen taget opgaven på sig og oplyst åbent om projektet, selvom de beskyldes for det modsatte. De har inviteret til borgermøde, hvor halvanden hundrede borgere mødte op. Senest har de sendt et åbent brev ud til samtlige af fjernvarmeværkets forbrugere, hvor varmeværkets bestyrelse nøje gør rede for overvejelserne bag vindmølleprojektet. I brevet står der, at det er vigtigt, at:

”Fokusere på, at her er tale om et projekt, som alene tilgodeser lokalbefolkningen (og at) Ingen andre skal tjene på projektet i det daglige. Vi vurderer, at projektet må være i både forbrugernes og kommunens største interesse - og opvejer de relative begrænsede ulemper for naboer og andre modstandere af møller på land.”

Benny Hegelund er ærgerlig over, at vindmølleprojektet er kommet i modvind i den lokale presse. I øjeblikket afventer han modstanderens indsigelser mod mølleprojektet, der skal indleveres til Jammerbugt Kommune inden 30. november.

”Det er ikke et projekt, der pludselig gribes ud af den blå luft. Vi har samarbejdet med kommunen igennem hele processen, men kender også lokalpolitik godt nok til at vide, at opstillingen af vindmøller altid er som at sætte hånden på en kogeplade,” siger Benny Hegelund.

Formanden håber, at politikerne slår koldt vand i blodet og ikke træffer en endelige beslutning før det næste kommunalvalg i november 2021.

”Vi jo må finde på noget andet, hvis kommunen ikke godkender projektet. Men vi har været ude i god tid og har alle aftalerne på plads. Så i teorien kan vi gå i gang morgen, hvis vi fik de nødvendige tilladelser,” slutter han.

Denne artikel blev også bragt i Wind Denmark's magasin Naturlig Energi i oktober. Næste udgave af Naturlig Energi udkommer torsdag d. 3 december.   

Artikel

I dag førstebehandles elforsyningsloven, der vil føre til en af de største reformer af den danske elsektor i nyere tid. Med en...

Nyheder direkte i din indbakke?