Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Nyt testcenter på LORC officielt overdraget

Det nye testcenter, der skal teste næste generation af vindmøller, er netop blevet officielt overdraget fra LINDØ port of Odense til LORC, som skal drive testhallen. Testcenteret rummer en testbænk, der vil kunne teste naceller med en kapacitet på op til 25 MW.

2.250 kvadratmeter testhal er under opbygning på i Munkebo på Fyn. Nu nærmer tiden sig for at se testhallen færdig og klar til ibrugtagning, hvilket efter planen er i 2021. Når dette sker, vil de nye testfaciliteter markere endnu en milepæl for Danmarks position som foregangsland inden for vindenergi og som den førende nation på test, udvikling og demonstration af vindmøller.

Pressemeddelelse

Danmark tager nu for alvor kampen op om førerpositionen i verdensmesterskabet i vindenergi. Med etableringen af et gigantisk testcenter...

Testbænken vil kunne teste morgendagens kæmpevindmøller med en kapacitet på om mod 25 MW. Til sammenligning har den største vindmølle, der er lanceret i dag, en topkapacitet på 15 MW, hvilket er kraftigt nok til at producere strøm til 18.000 gennemsnitshusstande. Og den er end ikke på markedet før i 2024.

Så der er i sandhed tale om en fremtidssikret investering, og det er også en nødvendighed, ifølge CEO Torben Lorenzen, LORC:

”Skal vi bevare førerpositionen på test og validering af vindteknologi – et hestehoved foran resten af verden - så bliver Danmark nød til at investere i stadigt større og mere avancerede test- og demonstrationsfaciliteter”.

Officiel overdragelse af ny testhal på LORC, 2020
Officiel overdragelse af den nye testhal på LORC. Foto: LINDØ Port of Odense

 

Hos Wind Denmark ser man frem til, at de nye testfaciliteter kan tages i brug og give Danmark et fornyet forspring i konkurrencen om at udvikle fremtidens vindteknologi.

”Vi er naturligvis stolte over, at Danmark endnu en gang kan markere sig globalt som afsæt og demonstrationsland for udvikling af vindteknologi og energiløsninger og at vi har internationalt konkurrencedygtige muligheder for forskning, udvikling, innovation og test. Og så er det ganske imponerende at se, hvad vindindustrien og vores ingeniører kan nu om dage, så stort tillykke til både sektoren og Danmark med denne milepæl," udtaler adm. direktør i Wind Denmark, Jan Hylleberg.

Memorandum of Understanding var startskuddet

Tilbage i januar 2019 underskrev daværende finansminister Kristian Jensen på vegne af regeringen en hensigtserklæring, et såkaldt Memorandum of Understanding, sammen med og en gruppe ledende aktører i vindindustrien om at sikre rammer for fortsat vækst i den danske vindsektor og sikre, at Danmark er den foretrukne landepartner for den globale vindindustri. Derfor blev hensigtserklæringen underskrevet af nogle af vindsektorens absolut tungeste aktører; Ørsted, Vattenfall, Vestas, Siemens Gamesa, MHI Vestas samt Wind Denmark.

Artikel

Regeringen og ledende globale aktører i vindsektoren vil med en banebrydende erklæring understøtte, at Danmark også i fremtiden er en...

Netop området for test, validering og demonstration af vindenergi var tiltænkt som første skridt i en konkret udmøntning af aftalepapirets hensigt. Der blev således afsat midler til at udbygge testfaciliteterne i Danmark, og med godkendelsen af LORC’s ansøgning om 50 mio. kroner til etablering af en ny testbænk, blev der atter skrevet historie i Danmark.

Udover den danske stats støtte på 50 mio. kroner er testcenteret finansieret ved hjælp et finansieringssamarbejde mellem Danmarks Grønne Investeringsfond, Vækstfonden, EKF Danmarks Eksportkredit og Nordea.

Nyheder direkte i din indbakke?