INDVIELSE

Ny testrig: Plads til vindmøllevinger på over 120 meter

Testcenter Blaest indviede tirsdag en ny testrig til den næste generation af vindmøllevinger. Indvielsen bød bl.a. på en demonstrationstest af en 115 meter lang vinge, der skal sidde på Siemens Gamesas offshore-flagskib.

Indvielse af testrig hos Blaest A/S 26. september 2023

Den 26. september mødtes mere end 100 medarbejdere, leverandører, samarbejdspartnere og kunder til den officielle indvielse af den nye testbænk ved testcenteret Blaest på Aalborg Havn. På fotoet klippes snoren af Christian Hvejsel fra Hvejsel Advice, Peter Fuglsang fra Siemens Gamesa, Kim Sandgaard-Mørk fra DNV Danmark og Bjarne Jensen fra Port of Aalborg. Foto: Blaest A/S

Vindmøllerne vokser i størrelse og det samme gør vingerne, der for længst har overskredet 100 meter på de største havvindmøller. Det stiller større krav, hvis Danmark skal bevare sin styrkeposition indenfor test af vindmøllevinger. Derfor var det en glædens dag for dansk vindindustri, da testcenteret Blaest i Aalborg tirsdag officielt indviede en ny testrig for havvindmøllevinger med længder på +120 meter.

– Da Blaest blev etableret for 18 år siden var de længste vindmøllevinger cirka 50 meter. I dag har vi en på 115 meter og i de kommende år bliver vingerne endnu længere. Bedre testfaciliter er et must-have, hvis dansk vindindustri skal bevare styrkepositionen i den hårde konkurrence med resten af verden, sagde Kim Sandgaard-Mørk, adm. direktør i DNV Danmark, der er en af ejerne bag Blaest.

Om testrigs

Testrigs, eller testbænke bruges til at gennemføre omfattende testprogrammer på vingerne, hvor de bl.a. udsættes for ekstrembelastninger såvel som accelererede udmattelsestests for at afdække eventuelle svagheder i forhold til design eller produktion. Det giver vindmøllefabrikanter som Siemens Gamesa og Vestas vigtig viden om sikkerhed og pålidelighed - og minimerer omkostningerne til udskiftning og vedligehold, når vingen er installeret og snurrer ude på vindmøllen.

Blaests nye testrig består af 250 m3 beton, 75 tons armering, 1300 bolte og 425 tons stål.

...

Foruden test af længere vinger kan den nye testrig som noget nyt vippe vingerne op og ned - og rotere dem om deres egen akse. Det gør testriggen mere effektiv, fordi vingerne ikke i samme omfang som tidligere skal løftes af og på testriggen og håndteres med kraner flere gange gennem et testforløb. Noget som koster tid og mandetimer, og samtidigt udgør en risiko for håndteringsskader.  

– Testriggen er måske ikke køn, men jeg lover, at den er bygget på det bedste ingeniørarbejde, der findes. Jeg vil gerne sige tak til medarbejderne og samarbejdspartnere. Blaest har en helt central rolle i forhold til at imødekomme vores kunders og markedets behov - og med den nye testrig er vi klar til de kommende driftsår, sagde Erik Steen Jensen, adm. direktør i Blaest. 

Samarbejde med Siemens Gamesa

Siemens Gamesas vingefabrik er nabo til Blaest på Aalborg Havn. Under indvielsen blev testriggen demonstreret på en 115 meter lang vinge til Siemens Gamesas offshore-flagskib: SG 14-236 DD, der med en kapacitet på 14 MW kan producere grøn strøm til 17.000 husstande om året.    

– Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Blaest for det gode samarbejde. For os er adgangen til de store testrigs helt essentielt for vores produktvalidering, der i sidste ende sænker omkostningerne på vores havvindmøller. Jeg ser frem til samarbejde om Blaests nye testrig, der bliver en af nøglerne til at realisere Siemens Gamesas målsætning om at lede udviklingen inden for offshore-vindteknologi, sagde Peter Fuglsang, Head of Technology Development i Siemens Gamesa.

Større vinger kræver støtte

Til stede var også Bjarne Jensen (S), der sidder i byrådet i Aalborg Kommune og er bestyrelsesformand i Port of Aalborg, hvor Siemens Gamesa og testcenter Blaest udgør to af de store arbejdspladser med henholdsvis 1.800 og 53 ansatte.

– Vi kan med stolthed sige, at vi på Aalborg Havn har den bedste videnshub i verden, når det gælder test af vindmøllevinger. Vi skal være stolte af, at det sætter Aalborg på verdenskortet, skaber lokale arbejdspladser og gør en konkret forskel i den globale kamp imod klimaforandringerne, sagde han.  

Vi kan meget med vores viden og erfaring, men det kommer til at kræve offentligt større, hvis vi skal tage de næste skridt i konkurrencen med lande som Tyskland, England, Kina og USA, hvor vores konkurrenter i vid udstrækning modtager offentlig støtte til anlægsinvesteringer såsom nye testrigge.
Erik Steen Jensen, adm. direktør i Blaest A/S

Erik Steen Jensen påpegede, at vindmøllerne - og dermed også vingerne – forventes at vokse i størrelse de kommende år. På den lange bane er der derfor brug for offentlige midler, hvis vi skal holde trit med de lande i verden, hvor udbygningen med den vedvarende energi buldrer afsted.  

– Indtil nu er Blaest drevet på rent kommercielle vilkår, men vingerne bliver kun endnu større, og kræver dermed endnu større investeringer i nye testhaller og testrigge. Vi kan meget med vores viden og erfaring, men det kommer til at kræve offentlig støtte, hvis vi skal tage de næste skridt i konkurrencen med lande som Tyskland, England, Kina og USA, hvor vores konkurrenter i vid udstrækning modtager offentlig støtte til anlægsinvesteringer såsom nye testrigge, lød det fra Erik Steen Jensen .

Om Blaest A/S

  • Blaest er ejet af Danmark Tekniske Universitet (DTU), FORCE Technology og Det Norske Veritas, og er et af verdens førende testcentre for vindmøllevinger. Testcenteret er baseret på omkring 40 års erfaring med vingetest, og drives på et kommercielt grundlag.
  • Blaest var oprindelig kendt som Sparkærcenteret – en afdeling under Forskningscenter Risø, men i 2005 blev centeret etableret som et selvstændigt selskab: Blade Test Centre A/S - i daglig tale kaldt ”Blaest”. I samme forbindelse kom FORCE Technology og DNV ind som medejere.
  • I 2006 etablerede Blaest sig på Aalborg Havn for at kunne håndtere større vinger. I 2014 blev centeret i Sparkær lukket.
  • I de seneste år har Blaest oplevet en voldsom vækst med udbygning af den eksisterende testhal samt etablering af en helt ny hal i samarbejde med Vestas. Centeret har nu 53 medarbejdere. I 2023 blev det officielle navn ændret til Blaest A/S
...

 

Nyheder direkte i din indbakke?