Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Nævnenes Hus indfører loft over sagsbehandlingstiderne

I årevis har sagsbehandlingstiderne i Nævnenes Hus i Viborg været en stopklods for den grønne omstilling, da vindmølleprojekter har lidt under årelange svar tider. En økonomisk saltvandsindsprøjtning skal nu bidrage til at gøre kål på bunken af gamle sager. Samtidig skal en ny bevilling sikre, at der kommer et loft på seks måneder over sagsbehandlingstiderne for VE-projekter.

Der er udsigt til bedre tider for landets udviklere af grønne energiprojekter. I hvert fald når det kommer til de lange sagsbehandlingstider, som i mange år har martret vindbranchen, kommuner og potentielle vindmøllenaboer.

”Vi har i mange år forsøgt at få myndighederne til at prioritere, at naboer, virksomheder og kommuner ikke skal leve med unødigt lange sagsbehandlingstider. Når der ligger en klage på et projekt, skaber det usikkerhed for alle parter, og det er ingen tjent med. Derfor er det glædeligt, at der langt om længe sker noget,” siger Martin Risum Bøndergaard, politisk chef i Wind Denmark.

Konkret blev der ved klimaaftalen i juni afsat 15 mio. kr. årligt fra 2021-2024 til at lave et loft over sagsbehandlingstiderne for VE-projekter på 6 måneder. På finansloven 2020 blev der afsat ekstra 5 mio. kr. årligt i 2020 og 2021 til at afvikle sager vedrørende vind- og solprojekter fra før 2020, inden udgangen af 2021. Endelig fik Nævnenes Hus, der bl.a. rummer Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet, tilbage i 2019 tilført 42 mio. kr. ekstra fra 2019-2022 til at afvikle puklen af gamle sager (1.921), der var modtaget før den 1. juli 2018. Sagspuklen kan delvist tilskrives, at en række klagenævn blev udflyttet i 2015 og samlet i Nævnenes Hus i Viborg.

For mange projekter venter på skrivebordet

Til trods for ekstrabevillingerne, er bunken af sager vedrørende vindmølleprojekter på skrivebordene i Viborg fortsat meget tyk. Nævnenes Hus oplyser i en mail til Wind Denmark, at der dags dato er 96 klagesager vedrørende vindmølleprojekter, hvoraf de 89 af sagerne stammer fra før 2020. Nævnenes Hus oplyser, at antallet af klager fra før 2020 vurderes at komme ned på 74 inden årets udgang, og ned på 0 inden udgangen af næste år.

”I lyset af antallet af vindmølleprojekter, der årligt er i Danmark, så er det et stort antal klager, der fortsat mangler at blive afgjort og som derfor spærrer for den grønne omstilling,” siger Martin Risum Bøndergaard og fortsætter:

”Vi må de lange ventetider til livs hurtigst muligt. Derfor er vi glade for sidste års ekstrabevilling, og vi er samtidig glade for, at politikerne senest med klimaaftalen fra juni har lyttet til vores ønske om, at der skal laves en fast track-ordning for grønne energiprojekter i Nævnenes Hus. Seks måneders sagsbehandling er et stort løft fra de nuværende vilkår. Det blev ikke til en lovfæstet maksimal sagsbehandlingstid, som vi havde appelleret om, men indsatsen for at nå de ambitiøse klimamål inden 2030 stopper ikke i 2024, og jeg regner derfor også stærkt med, at der politisk vil være vilje til at fastholde et loft på seks måneders sagsbehandlingstid efter 2024, når klimaaftalens finansiering stopper.”

Nævnenes Hus har som mål, at der ved udgangen af 2020 skal være en maksimal sagsbeholdning på 675 sager fra ultimo 2020 i Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet. Heraf ventes de 74 at vedrøre vindmølleprojekter, svarende til 11 pct. af samtlige klager.

Nyheder direkte i din indbakke?