Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Mølleejere er pressede af lave elpriser

De lave el- og afregningspriser for vindproduceret elektricitet i årets første måneder lægger pres på mølleejere og kan true nye mølleprojekter. De fleste mølleejere har øjensynligt ”is i maven” og stoler på, at el-priserne retter sig. Og det med god grund, mener Niels Dupont, direktør i Vindenergi Danmark.

Mølleejere med en stor restgæld er dem, der i øjeblikket er hårdest ramt af de historisk lave elpriser. Blandt de hårdest ramte er også de få kommende mølleejere og projektudviklere, der endnu ikke har rejst deres møller og ikke indgået en prissikringsaftale.

I begge tilfælde kan det mærkes hårdt på økonomien, når afregningen bliver historisk lav, som den har været i efterhånden flere måneder. Der kan også rejse sig ekstra problemer, når det gælder nye, endnu ikke opstillede møller, hvis opstillerne har stillet en økonomisk garanti for projektets gennemførelse.

Gæld og skaderisiko kan spille en rolle

Siden januar har afregningsprisen ligget nede på, eller under de 8-9 øre/kWh. Et niveau, der normalt betragtes som langt under den gennemsnitlige pris for drift og vedligeholdelse ved produktion af en kilowattime på en vindmølle.  Med de lave priser kan mølleejernes bekymring vokse. Måske særligt for mølleejere med en restgæld på nyere vindmøller samt for mølleejere med ældre vindmøller, hvor der er en større risiko for skader, reparation, eller udskiftning i gear-størrelse.

”2019 var et godt år, og vi kan vist godt allerede nu konstatere, at 2020 bliver et rigtig dårligt år for møllejerne. Det kan godt være, at nye investeringer bliver liggende i skuffen den næste tid, men vi skal samtidig huske på, at elprisen bør analyseres på den lange bane,” sagde Vindenergi Danmarks direktør, Niels Dupont, i et oplæg for Wind Denmark’s medlemmer og samarbejdspartnere.

Gæld og skaderisiko var ofte overvejelsen bag, at nogle mølleejere valgte at opgive driften i 2015, da elprisen sidst var langt nede. Og dengang var spotprisen højere end de seneste fire måneder. Forward-priserne på el-markedet tyder på, at der kan gå både måneder og år, før afregningsprisen igen kommer i nærheden af de 25 øre/kWh, som vi så det for et år siden, hvor driften var en profitabel forretning for møllejerne.

Lave priser ”noget, der skal stås igennem”

40 pct. af Vindenergi Danmarks elsalg fra danske vindmøller har været solgt på spotmarkedet i årets første måneder. Dermed har de været ramt af de ekstremt lave elpriser, som har gjort rigtig ondt for mange mølleejere, oplyser Niels Dupont.

”Det er klart, at når man som mølleejer får en afregning på omkring 8 øre/kWh, begynder man at blive betænkelig. Men kun få af mølleejerne har faktisk valgt en prisafdækning i form af en fastprisaftale, der kunne afværge de værste prisdyk i fremtiden,” siger han og fortsætter:

”De fleste har vurderet, at de lave priser er noget, der skal stås igennem, og at priserne vil rette sig igen.”

Hvornår ophører ”den perfekte storm”?

Hermed hentyder Niels Dupont til ”den perfekte storm”, som har ramt el-markedet. Det vil sige en våd vinter i Norge, som har overfyldt de norske vandreservoirer, prisen på CO2-kvoter, som faldt sammen med coronakrisen, der trak tæppet væk under elforbruget, samt de faldende kulpriser suppleret af de lave oliepriser, som tilmed også har været negative.

”Elpriserne vil rette sig, men at dømme efter elmarkedets pristilbud de kommende kvartaler og år, kan der gå helt op til et år eller mere, afhængig af hvor hurtigt den økonomiske genopretning sørger for, at efterspørgslen på elektricitet stiger, mener Niels Dupont.

 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?