Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Pressemeddelelse

Modtager af Vindmølleprisen 2020: ”Vind har vi nok af her i Hirtshals”

Formand og lokal ildsjæl Jens Peter Lunden har på vegne af Hirtshals Havnefond modtaget Vindmølleprisen 2020 ved Wind Denmark's årsmøde i Aarhus. Prisen er tildelt for havnefondens arbejde med Danmarks første vindmøllepark opsat uden offentligt tilskud i ryggen.

I 2016 stiftede driftige erhvervsfolk Hirtshals Havnefond med målet om at bidrage til den grønne omstilling og samtidig tjene penge på grøn energi. I dag fire år efter troner fire Vestas V136 vindmøller på 4,2 MW ved Hirtshals Havn, købt og betalt uden en krone i offentligt tilskud. Hirtshals Havnefond er dermed et bevis på, at det er muligt med en ejerskabsmodel, hvor lokale borgere og erhvervsliv går sammen om at kombinere vind med vækst. På den baggrund modtager Hirtshals Havnefond årets Vindmøllepris.

”Vi er naturligvis stolte af at komme i fornemt selskab med tidligere modtagere af Vindmølleprisen som Svend Auken og Anders Eldrup. Det vi brænder for, er arbejdet med vindmøllerne, og vi er rigtig glade for, at der er nogen uden for Hirtshals, der også har lagt mærke til vores arbejde,” siger Jens Peter Lunden, formand for Hirtshals Havnefond.

Wind Denmark: En milepæl i dansk energihistorie

Vindmølleprisen i Wind Denmark tildeles personer eller projekter, der har ydet en særlig indsats for vindenergi, og i år er prisen tildelt Hirtshals Havnefond.

”I slutningen af 2019 leverede de fire 150 meter høje vindmøller på Hirtshals Havn de første kilowatt til elnettet. Det var måske ikke sig selv ikke en særlig begivenhed, men de fire vindmøller repræsenterer en milepæl i dansk energihistorie: For første gang er strømproduktionen ikke ledsaget af tilskud fra staten,” siger Jan Hylleberg, der er adm. direktør i Wind Denmark.

Hirtshals Havnefonds eneste risikodækning er en treårig aftale elsalgssaftale, der er indgået med EnergiDanmark. Foruden ordren på de fire vindmøller har Hirtshals Havnefond sikret sig en 20-årig serviceaftale med Vestas på projektet.

”I slutningen af 2019 leverede de fire 150 meter høje vindmøller på Hirtshals Havn de første kilowatt til elnettet. Det var måske ikke sig selv ikke en særlig begivenhed, men de fire vindmøller repræsenterer en milepæl i dansk energihistorie: For første gang er strømproduktionen ikke ledsaget af tilskud fra staten,”
Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark

Ikke grøn filantropi

Mange vindmølleprojekter er blevet bremset lokalt med argumenter som, at borgerne ikke ønsker en vindmølle i baghaven. I Hirtshals greb borgerne det anderledes an. Opbakningen fra de lokale borgere og erhvervsliv har ifølge Jens Peter Lunden været afgørende for projektets succes.

”Der har selvfølgelig været få kritiske røster, men langt de fleste borgere i Hirtshals forstod fra begyndelsen idéen med projektet og bakkede op om Hirtshals Havnefond. Det betød også noget, at fonden udelukkende er ejet og drevet at lokale kræfter,” fortæller han.

 

I 2019 Hirtshals Havnefond fik hirtshalsboerne for eksempel mulighed for opkøbe andel i en lavsmølle. 362 borgere takkede ja til tilbuddet, og overbød havnefondens loft for udbuddet med 228 pct. De resterende tre møller er udbudt til lokale virksomheder, hvilket understreget fondens stærke lokale forankring.

”Jeg vil gerne understrege, at vi ikke på noget tidspunkt har solgt projektet som et spørgsmål om grøn filantropi. Det afgørende har hele vejen været, at vi har betragtet vind som en god forretningscase, og vind har vi nok af her i Hirtshals,” siger Jens Peter Lunden.

”Der har selvfølgelig været få kritiske røster, men langt de fleste borgere i Hirtshals forstod fra begyndelsen idéen med projektet og bakkede op om Hirtshals Havnefond. Det betød også noget, at fonden udelukkende er ejet og drevet at lokale kræfter,”
Jens Peter Lunden, formand for Hirtshals Havnefond

Fremtiden for landvindprojekter

De fire vindmøller knejser i en halvbue på Hirtshals havneområde. Med en højde op 150 meter og vingediameter på 136 meter svarer møllernes samlede elproduktion til 14.250 husstandes årligt elforbrug. I Hirtshals er der ca. 2.000 husstande. Derudover producerer vindmøllerne strøm på markedsvilkår til det lokale erhvervsliv, hvis primære indtægtskilde er fiskeri, hvor nedkøling og ventilation til dambrug kræver elektricitet.

”Vi kan ikke forvente, at alle vindmølleprojekter på land med ét bliver tilskudsfri som i Hirtshals. De vil nærmere udgøre et miks af tilskudsfrie projekter, PPA-finansierede projekter og projekter med mindre statslige tilskud. På sigt hersker der dog ikke tvivl om, at projektet i Hirtshals repræsenterer fremtiden for mange landvindprojekter i Danmark og i udlandet,” udtaler Jan Hylleberg.

Hirtshals Havnefonds projekt markerer ikke kun et afgørende skridt i Danmark, men også internationalt hvor de markedsdrevne landmølleprojekter uden tilskud i stigende grad skyder frem i Norge, Sverige og Finland.

”Der er ikke fantastiske vindforhold overalt, så derfor kræver mange mølleprojektet stadig støtte. Nu er vi dog nået til et skæringspunkt, hvor kombinationen og vind og teknologi gør, at vi i stigende grad ser mølleprojekter på land, der klarer sig på de frie markedsvilkår. Hirtshals Havnefond er bevis på, at vi har nået en milepæl, som Wind Denmark har kæmpet for i mange år,” slutter Jan Hylleberg.

Fakta

  • I 2019 modtog Anders Eldrup vindmølleprisen for indsats med at transformere Dong Energy til Ørsted - et energiselskab baseret på vedvarende energi.
  • Vindmøllerne på Hirtshals Havn er de første vindmøller i Danmark opstillet uden statsstøtte. Vindmøllerne blev indviet den 13. december 2019.
  • Vindmøllerne opstilles og ejes af den erhvervsdrivende fond: Hirtshals Havnefond.
  • Havnefonden blev stiftet i 2018 af syv lokale virksomheder i Hirtshals, der tilsammen gav 300.000 kroner i gave til fonden.
...

 

Nyheder direkte i din indbakke?