Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Minister tog imod rapport på travl havn

Mandag d. 24. august var Esbjerg Havn samlingspunkt, da Wind Denmark, Dansk Energi og Danske Rederier officielt lancerede en fælles analyse, der har kortlagt beskæftigelseseffekterne ved havvind i ind- og udland.

Den buldrende danske vindmølleindustri er overordentlig tydelig på Esbjerg Havn, hvor der også mandag var gang i udskibning af havvindmøller. Med det 132 meter lange installationsskib Sea Challanger i baggrunden kunne bl.a. klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen se, hvordan tre 8 MW havvindmøllemøller blev lastet på det enorme skib, der siden har sat kursen mod Holland, hvor de skal producere grøn energi de næste tre årtier.

Inden havnens mange aktiviteter blev besigtiget, tog ministeren imod rapporten:

”Der er tusindvis af arbejdspladser per gigawatt havvind der installeres, så potentialet er meget stort,” sagde ministeren og omtalte også de kommende erhvervseventyr, der opstår i forlængelse af satsningen på havvind i Danmark:

”Lige nu udskiber vi vindmøller herfra, der giver strøm til danske hjem, og det er fantastisk i sig selv, men om få år laver vi også gas, e-fuels af den strøm, som vi kan putte på fly. De nye erhvervseventyr venter og skal bidrage til at gøre Danmark til et foregangsland også fremadrettet.”

Rapporten viser bl.a., at hver gigawatt havvind, der opstilles i Danmark, giver 14.600 årsværk til danske virksomheder, hvilket stammer fra private investeringer. Frem mod 2030 skal der installeres mindst 8 GW i de danske farvande og dertil to energiøer, der også vil kræve tusindvis af hænder i årevis. Hver havvindmøllepark på én gigawatt, svarende til den kommende havvindmøllepark Thor, giver 50-75 permanente arbejdspladser i den lokale servicehavn hvert år over parkens levetid.

Øvrige udgivelser

Rapporten "Socio-economic impact study of offshore wind" var lavet i et samarbejde mellem Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark. Dette var støttet af den Danske Maritime Fond.

Foruden at besigtige udskibningen af havvindmøller med Sea Challenger fik Dan Jørgensen en rundtur ved Vattenfalls kontrolrum, hvorfra energiselskabet styrer deres store portefølje af vindmøller i og udenfor Danmark.

Se Danske Rederiers korte film fra besøget på Esbjerg Havn:

Artikel

Det giver 14.600 årsværk i danske virksomheder, hver gang der opsættes én gigawatt havvind i Danmark. Fra havnen i Rønne over...

Nyheder direkte i din indbakke?