ARBEJDSKRAFT

”Jeg får lov til at lave lidt af hvert”

Realiseringen af 70 procent-målsætningen skaber mange nye job, men virksomheder i den grønne sektor har svært ved at finde den nødvendige arbejdskraft. I årene frem mod 2030 er der i gennemsnit behov for 45.000 ekstra ansatte til den grønne omstilling. Mød John Mortensen, der har arbejdet på vindprojekter de seneste år.

John Mortensen, ikke-faglært vindmølletekniker

Da slagteriet i Esbjerg lukkede i 2012, stod John Mortensen uden job efter 21 år som slagteriarbejder. Men han har ikke kedet sig siden. De seneste 11 år har han arbejdet som ikke-faglært på forskellige vindprojekter – og det har bragt ham vidt omkring. Både geografisk og hvad angår arbejdsopgaver.

Vidste du at...?

Frem mod 2030 skal der opføres mange flere vindmøller og solceller, graves kabler og bygges brintinfrastruktur.

Den grønne sektor beskæftiger allerede ca. 73.000 medarbejdere. Men der er behov for langt flere hænder og hoveder til at realisere den grønne omstilling.

...

– Jeg har arbejdet med vind både i Sverige, Finland og Tyskland. Og på flere projekter herhjemme i Danmark. Jeg har både været på Horns Rev 3 og Kriegers Flak, og jeg har også gået på havnen i Esbjerg, fortæller John Mortensen.

Da tiden som slagteriarbejder var slut, var der lagt op til, at han skulle arbejde på Nordsøen i olieindustrien, men det blev vinden, der fik ham. Og siden har han trukket kabler i vindmølletårne, været med i pre-assembly, spændt og tjekket bolte, skruet kabelbakker op, lavet småreparationer og malet. Og mere til.

John Mortensen

– Jeg går til hånde og løser en masse opgaver. Jeg kan godt lide, at jeg får lov til at lave lidt af hvert. Kriegers Flak skulle jeg egentlig være på i to uger, men det blev til 1½ år med arbejde på de to substations. Arbejdssproget er engelsk, for vi har kolleger fra masser af andre lande. Normalt kommer vi i et team, hvor der kan være forskellige faggrupper, forklarer John Mortensen.

Jobbet kan være fysisk hårdt og byder på lange arbejdsdage efterfulgt af nætter på kedelige hotelværelser, når det foregår langt hjemmefra. Men John Mortensen tager gerne fat – og der bliver nok at tage fat på.

Frem mod 2030 får vi i gennemsnit brug for 45.000 ekstra hænder årligt til den grønne omstilling.

 

Adm. dir. Claus Søgaard Poulsen fra Procon Wind Energy byder velkommen til nye medarbejdere
ARBEJDSKRAFT

’Før svingede de kniven på arbejdet. Snart går de med skruetrækker og trækker kabler’, fortæller Claus Søgaard Poulsen, adm. direktør i...

Artiklen er første gang bragt 3. december 2020 af Dansk Energi i forbindelse med en analyse om beskæftigelseseffekter af investeringerne i den grønne omstilling.

Artiklen er opdateret i oktober 2023 med nye tal i forbindelse med Green Power Denmarks udspil om mere arbejdskraft til den grønne omstilling.

Nyheder direkte i din indbakke?