Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Hvordan måler vi bæredygtighed?

Bæredygtighed er en term, der kommer på stadig fleres læber, og en stærk bæredygtighedsprofil bliver utvivlsomt et centralt konkurrenceparameter i de kommende år, særligt i vindsektoren. På Wind Denmark’s årsmøde delte virksomheder deres erfaringer om, hvordan de har forvandlet ord til handling og benyttet bæredygtighed som en driver til at skabe en bedre forretning.

Når det kommer til bæredygtighedstiltag, er det ikke ”one size fits all”, og derfor er der god ræson i at dele erfaringer på tværs af virksomheder og lære fra dem, der allerede har igangsat tiltag, der fremmer bæredygtigheden i deres organisation eller forretning.

På Wind Denmark’s årsmøde 2021 kunne deltagerne høre fra virksomheder, bl.a. GE Renewable Energy, Polytech og Grenaa Havn, der alle har taget skidtet mod en mere bæredygtig fremtid, lære af deres erfaringer og få gode råd til, hvordan de selv starter ud på bæredygtighedsrejsen.

FN-certificeret vingespecialist

Den jyske leverandørvirksomhed PolyTech blev som de første i vindsektoren certificeret efter FN’s Verdensmål i 2019 efter i en årrække at have haft fokus på bæredygtighed. For virksomheden, der laver produkter og løsninger til vingebeskyttelse, er materialer en stor del af forretningen, hvorfor de tog et strategisk valg om at have en klar bæredygtighedsprofil.

”Ligesom supermarkeder er begyndt at sige stop for salg af plastikservice, så er vi begyndt at producere løsninger, der har en væsentlig længere levetid, fordi det betaler sig i længden både på omkostningssiden og i et bæredygtighedsperspektiv. 40 pct. af de materialer, vi benytter i vores produkter, de skal have haft et liv før os – det er ét af vores mål i 2025,” fortæller Mads Kirkegaard, CEO i PolyTech.

Konkret betød certificeringsarbejdet, at de skulle mappe deres globale forretning op imod samtlige 169 af FN’s delmål for bæredygtighed og udvikling. Processen har været tidskrævende men også værdifuld i forhold til den dokumentation, som man kan præsentere for kunderne efterfølgende:

 

”Det har været et virkelig godt værktøj at tage med ud til kunder, så man får en snak ikke blot om priser, men en fælles snak om, hvordan vi kan hjælpe hinanden til en mere bæredygtig løsning. Vi taler ud fra et fælles mål og det giver relationen til kunden en ny dimension,” forklarer Mads Kirkegaard og tilføjer:

”De tiltag, vi har gjort, har sagtens kunne betale sig, men man skal være sig bevidst, at det kræver en investering, inden man kan høste frugterne.”

MEDLEMSCASE

PolyTech har netop opnået certificering efter FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed og udvikling. For den jyske leverandørvirksomhed er...


Den grønne industrihavn

Hos Grenaa Havn har man ligeledes taget udgangspunkt i FN’s verdensmål og identificeret en række verdensmål, der nu ligger til grund for deres strategiske arbejde for mere bæredygtighed. Virksomheden har valgt at have fokus på øget bæredygtighed i både dens drift og forretning, hvor det strategiske fokus på verdensmålene har ledt dem til udvikling af havnearealets tilbud.

”Det vi kan se er, at hvis ikke vi kan tilbyde bæredygtige løsninger, så bliver vi valgt fra i fremtiden,” forklarer Henrik Carstensen CEO hos Grenaa Havn, og fortsætter:

”Vores strategiske arbejde med bæredygtighed betyder, at vi forpligter os til at bruge 10 pct. af forretningens overskud til bæredygtig omstilling.”

Således har Grenaa Havn senest annonceret udbygning med 18 MW landstrøm til brug for havnens installationsfartøjer, skibe og rigge, så de kan tanke grøn strøm, når de ligger stille. Det skaber forbedret infrastruktur til elektrificeringen og sparer samtidig penge, da energiproduktionen i et skib er den mest omkostningstunge del af driften ved offshorefartøjer.

På driftsiden har havnen ligeledes iværksat bæredygtige tiltag, som også har vist sig at have økonomiske fordele.

”Til udbygningen af et nyt kajområde har vi benyttet genanvendte materialer, fx knust beton fra jernbanesveller og togperroner samt overskudsjord fra letbaneprojekter til opfyldning af kajområdet. Genanvendelsen betyder, at hvad der ville have kostet 18 mio. kroner, koster os nu kun 4 mio. kroner, fordi vi har brugt princippet om cirkulær økonomi.”

Artikel

For en dansk vindmølleindustri, der lever af at producere grønne produkter og løsninger, hvor ligger så de muligheder for at opnå den...

Den bæredygtige pionér

Hos LM Wind Power har man anlagt en ambitiøs linje om at skabe en CO2-neutral organisation. Som konsekvens heraf har virksomheden defineret en række områder, hvor de afrapporterer deres indsats, men metoden lå ikke klar fra start:

”Som større virksomhed er der en række lovkrav i forhold til ikke-finansiel afrapportering, og det var en god platform for at have en intern dialog om, hvad bæredygtighed betyder for vores virksomhed. Vi definerede områderne sikkerhed, miljø, teknologi og mennesker, som en måde til at strukturere målingerne på, hvad vi gjorde allerede,” forklarer Lene Mi Ran Kristiansen, Sustainability Leader i GE Renewable Energy, som var med til at starte bæredygtighedsarbejdet op i datterselskabet LM Wind Power.

I 2016 tog virksomheden et markant skridt fremad og satte målet om at blive CO2-neutral i deres drift i 2018 for at skabe en mere bæredygtig organisation. Fokus blev lagt på tiltag med direkte virkning på deres forretning, fx et skift til 100 pct. grøn strøm til fabrikker, reduktion af energiforbrug ved at optimere produktionsprocesser, og en balancering af den resterende CO2-udledning gennem klimakompensation.

Målet om netto CO2-neutralitet nåede LM Wind Power som de første i vindsektoren i 2018, takket være et dedikeret fokus på afrapportering af data, hvilket Lene Mi Ran Kristiansen medgiver kan lyde som en udfordrende opgave. Hun beroliger dog samtidig med, at det ikke er raketforskning, hvis man afgrænser fokus og holder det forretningsnært.

”Data bliver hurtigt en barriere, men man må ikke lade sig lamme. Data er med til at skabe transparens, og det er helt afgørende i en bæredygtighedsrejse,” slutter hun.

Netværk om bæredygtighed

Wind Denmark har sat skærpet fokus på bæredygtighedsdagsordenen gennem de sidste års tid, særligt også på opfordring fra medlemmerne, der er afsøgende i forhold til, hvordan de selv kan komme i gang med at arbejde fokuseret med bæredygtigheden i egen organisation.

For at hjælpe arbejde på vej, stiller Wind Denmark sig til rådighed for virksomheder, der søger sparring og vidensudveksling med branchefæller i et nyt bæredygtighedsnetværk, som har opstartsmøde den 12. april 2021.

Læs mere her:

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?