Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Power-To-X

GreenLab: PtX kan blive Danmarks nye eksporteventyr

Ambitionerne er store i GreenLab Skives grønne erhvervspark på 58 hektar, hvor PtX-teknologi og lagring af vindenergi skal levere nye grønne løsninger. Til formålet er det planen at etablere 13 vindmøller, et solcelleanlæg og et grønt hybridanlæg, som kan lagre strøm på energinettet og omdanne vindenergi til grønt brændstof på kommercielle vilkår.

GreenLab Skive blev etableret i Kåstrup i 2017 med en vision om at danne en lokal erhvervspark for grønne virksomheder baseret på materialegenbrug, vedvarende energi og cirkulær økonomi. Tre år efter må missionen siges at være lykkedes. Erhvervsparken har tiltrukket over 1,5 milliarder kroner fra private investorer, mens fire virksomheder og hundredvis af arbejdspladser er kommet til.

GreenLab Skive er dermed klar til at tage næste skridt i udviklingen af den grønne erhvervspark. I december 2019 modtog GreenLab 80 millioner kroner fra staten til en platform for PtX-teknologi, der skal gøre vind og sol til erhvervsparkens energikilde og vise, at også vindenergi kan omdannes til grønt brændstof i stor skala. 13 møller med en højde på 150 meter samt et 44 hektar solcelleanlæg skal levere strøm til virksomhederne i erhvervsparken.

”Grøn energi fra vind og sol udgør selve fundamentet for vores erhvervspark, som ikke kun har vist at være god for den grønne omstilling, men også til at skabe vækst og nye arbejdspladser til Skive,” siger Steen Harding Hintze, udviklingsdirektør i GreenLab Skive.
 

Fra vindmøllestrøm til brint og metanol

PtX - eller electrofuels - er en samlet betegnelse for flere teknologier, der kan omdanne el produceret fra vedvarende energi til for eksempel brint og metanol. Dermed kan PtX-teknologien bruges til at lagre energi fra møller, der ikke indgår direkte i elektrificeringen. En af vindindustriens helt afgørende udfordringer, når vinden ikke blæser og møllerne står stille.

Christopher Sorensen er CEO i GreenLab. Han fortæller, at ambitionerne i Skive rækker videre end industriparken.

”Målet med PtX er at omdanne den grønne strøm fra solanlægget og de 13 vindmøller til electrofuels i form af brint og metanol, som GreenLabs virksomheder kan udnytte som industriel energikilde. Men overskuddet af brint og metanol kan også sælges i procesindustrien, hvor vi kan se en stor efterspørgsel efter nye, innovative løsninger,” siger han og fortsætter:

”Derudover ved vi, at grønne brændsler kommer til at spille en vital rolle i ud­­skift­ningen af fossile brændstoffer til fordel for grøn energi i transportsektoren.”

Infografik: Sådan fungerer PtX (GreenLab)
Infografik: Sådan fungerer PtX (Kilde: GreenLab Skive)

 

Grøn energi på kommercielle betingelser

I GreenLab Skive forbindes de 13 vindmøller og solcellerne via et 12,5 MW elektrolyseanlæg - med planer om udvidelse indenfor to til tre år - til et 10MW anlæg til metanolproduktion sammen med Biogenic CO2 fra GreenLab Skive Biogas og 2,5 MW direkte til H2 produktion. Ligeledes vil der også blive et 16MW batterilager i det samlede PtX anlæg. Det bliver i dette anlæg, at den grønne strøm fra møllerne og solcellerne skal lagres i stor skala ved hjælp af PtX-teknologi og udvindes til naturgasnettet.

”Det afgørende mål for os er, at vi får et anlæg, der kan omdanne energi fra vindkraft til energi i form af gas, der modsat vind kan lagres. For enden af vejen er det vores ambition at vise, hvordan grøn energi via anvendelse af innovative teknologier kan ske på kommercielle betingelser,” siger Steen Harding Hintze.

Infrastrukturen rundt om Kåstrup er perfekt til at flytte den grønne strøm fra vindmøllerne over i elektrolyseanlægget. Dertil bygges et net af rør under energiparken til brint, CO2, biogas, naturgas og varme, så overskudsvarmen fra én virksomhed kan skydes ind i energinettet og genanvendes i en anden virksomhed.
 

Et globalt eksporteventyr?

I en pressemeddelelse i forbindelse med tildelingen af de 80 millioner kroner i slutdecember 2019 udtalte CEO Christopher Sorensen, at han ikke var i tvivl om, at PtX-teknologien er et nødvendigt fokusområde, ”hvis Danmark skal nå sin 70-procent-målsætning inden 2030 - og på sigt skal sikre klimaneutralitet i 2050”.

I pressemeddelelsen lød det også, at GreenLab så et så stort vækstpotentiale i PtX-teknologien, at den på sigt kan skabe et eksporteventyr på højde med store, globale danske aktører som Vestas og Mærsk.

”Hvorfor ikke?” spørger han retorisk.

”Danmark er ledende på PtX, på vindmøller og de komponenter, der formår at omdanne vindens energi til nye produkter, stabil energiforsyning og vedvarende energi. Vi har teknologien, forskerne og nogle af verdens førende virksomheder på området. PtX kan blive det, som gør, at vindindustrien vokser yderligere, og at der i kølvandet kommer nye værdikæder, som skaber nye danske arbejdspladser. GreenLab har oplevet en stor interesse fra virksomheder, der gerne vil med på den grønne rejse.”

Christopher Sorensen og Steen Harding Hintze er ikke de eneste, der ser potentialet i PtX. EU-Kommissionen vurderer, at der i 2050 vil være et europæisk PtX-forbrug på 1.600 TWh, svarende til 75 procent af det samlede, europæiske elforbrug i dag.
 

 

Nyheder direkte i din indbakke?