Pressemeddelelse

Green Power Denmark om Nordsø-topmøde: Nu skal vi accelerere udbygning af grøn energi

I ny Nordsø-aftale sætter ni europæiske lande høje ambitioner for grøn strøm fra havvind. Green Power Denmark opfordrer til, at den nye aftale bliver et afsæt for at øge tempoet i udbygningen af grøn energi. For i øjeblikket går udbygningen for langsomt.

Kristian Jensen på North Sea Summit - Esbjerg 18. maj 2022

Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark, deltog i topmødet i Oostende - ligesom han var med, da der i maj 2022 blev holdt North Sea Summit i Esbjerg, hvor Danmark, Tyskland, Holland og Belgien underskrev Esbjerg-erklæringen, hvor de gav håndslag på at opføre 65 gigawatt havvind inden 2030. Arkivfoto: Christer Holte

For et år siden underskrev Danmark, Tyskland, Holland og Belgien Esbjerg-erklæringen, hvor de gav håndslag på at opføre 65 gigawatt havvind inden 2030. Nu får den grønne alliance selskab af Frankrig, Storbritannien, Norge, Irland og Luxembourg.

På et topmøde i den belgiske by Oostende har de ni lande underskrevet en erklæring, som sætter mål om at opføre 134 gigawatt havvind i 2030 og mere end 300 gigawatt i 2050.   

– Aftalen sender et tydeligt signal om et grønt, frit og mere sikkert Europa. Det er vigtigt for industrien med tæt samarbejde mellem landenes regeringer og myndigheder. Nu skal vi veksle ambitiøse aftaler til mere grøn energi og konkrete CO2-reduktioner. I øjeblikket tager myndighedsbehandling, udbud og byggeri af havvindmølleparker årevis. Det kan vi gøre bedre og hurtigere, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark, og fortsætter:

– For Danmarks vedkommende handler det i første omgang om, at regeringen og Folketinget inden for kort tid bliver enige om en model for de statslige udbud af havvind, så vi kan få vindmøllerne til at snurre inden 2030. Derudover er der behov en løsning på åben-dør-ordningen, som blev sat i bero for snart tre måneder siden.

Samtidig fremhæver Kristian Jensen, at Nordsø-landene, der kommer til at leverer råvaren til fremtidens grønne økonomier, drøftede etablering af en endnu tættere alliance af eksportører af grøn strøm til fremtidens net-zero økonomier.

Aftalen sender et tydeligt signal om et grønt, frit og mere sikkert Europa. Det er vigtigt for industrien med tæt samarbejde mellem landenes regeringer og myndigheder. Nu skal vi veksle ambitiøse aftaler til mere grøn energi og konkrete CO2-reduktioner.
Kristian Jensen, adm. direktør, Green Power Denmark

Fokus på infrastruktur til el og brint

Kristian Jensen, som deltog i topmødet i Oostende, understreger, at det er vigtigt, at landene også har fokus på udbygning af el- og brintinfrastruktur.  

– Hvis ikke vi udbygger energiinfrastrukturen over hele Europa, kan vindenergi fra Nordsøen ikke komme ud til alle afkroge af Europa. Derudover vil en forsinket udbygning af elnettet føre til store regionale prisforskelle på strøm og hæmme forsyningssikkerheden mellem landene. Samtidig er brintinfrastruktur afgørende for, at vi kan komme i gang med at producere grøn brint og grønne brændstoffer til tung transport, siger Kristian Jensen.   

Den store plan om at udbygge kapaciteten for havvind i Nordsøen kræver enorme investeringer, og det kan ifølge Green Power Denmark kaste masser af arbejdspladser og eksportkroner af sig til Danmark.

– Den nye Nordsø-aftale er godt nyt for den danske industri og for dansk beskæftigelse. Aftalen lægger op til, at der skal investeres massivt i produktionen af vedvarende energi. Her har vi i Danmark et forspring, fordi vi har hele den grønne værdikæde – fra de mindste dimser til de store konstruktioner. Men eksportkronerne ruller ikke ind af sig. Vi er i skarp konkurrence med andre lande, siger Kristian Jensen.

Nyheder direkte i din indbakke?