Erhvervsstøtte

Gør forsknings- og udviklingsfradrag permanent

Rapport fra ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte viser, at en sanering af de nuværende ordninger kan finansiere et forsknings- og udviklingsfradrag på 130 procent. Green Power Denmark opfordrer regeringen til at gøre fradraget permanent.

Christiansborg med blå himmel

Foto: Corbis

Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte har været i gang med tættekammen for at se på principper for fremtidens erhvervsstøtte, og hvordan man kan sanere den nuværende model. Ekspertgruppen anbefaler at fjerne 58 ordninger, hvilket vil give 2,3 milliarder kroner i 2030.

Ifølge Green Power Denmark bør regeringen bruge nogle af pengene på at gøre forsknings- og udviklingsfradraget på 130 procent permanent.   

Martin Ingerslev, cheføkonom i Green Power Denmark
Martin Ingerslev, cheføkonom i Green Power Denmark

- Konkurrencedygtige vilkår for innovation, forskning og udvikling er afgørende for at fastholde Danmarks position som et af verdens førende lande inden for grøn energiteknologi. Samtidig er udviklingen af bæredygtige løsninger altafgørende for at komme i klimamål. Derfor opfordrer vi regeringen til at se på ekspertgruppens anbefalinger og gøre forsknings- og udviklingsfradraget på 130 procent permanent, siger Martin Ingerslev, cheføkonom i Green Power Denmark.

For at hjælpe forskningen på vej og gøre Danmark attraktiv blev der i 2008 politisk vedtaget et forsknings- og udviklingsfradrag på 101,5 procent. I 2020 blev det vedtaget, at det skulle stige midlertidigt til 130 procent til og med 2022 for at fremskynde grønne investeringer. Men fra årsskiftet blev det midlertidige fradrag reduceret til 108 pct.

Vi skal være helt oppe på tæerne for at fastholde vores førerposition, og det handler blandt andet om politisk at prioritere forskning og udvikling.
...

- Danske virksomheder er verdensmestre i grønne patenter, og vores erhvervsliv eksporterer energiteknologi og viden for mange milliarder kroner om året. Men vi kan også se, at de danske virksomheder møder stigende konkurrence på eksportmarkederne. Vi skal være helt oppe på tæerne for at fastholde vores førerposition, og det handler blandt andet om politisk at prioritere forskning og udvikling, siger Martin Ingerslev.

Green Power Denmarks cheføkonom er dog kritisk over for, at ekspertgruppen vil nedlægge ordninger, som skal øge udfasningen af naturgas i husholdningerne samt en pulje til test af havvindmøller og andre ordninger, som understøtter eksporten af dansk energiteknologi.  

- Det giver ikke mening, at ekspertgruppen vil sløjfe de ordninger, som netop skal udbrede dansk energiteknologi til hele verden og dermed gavne global grøn omstilling. Her har eksperterne et for snævert fokus på nationale reduktioner. Vi bliver nødt til at hæve blikket og kigge langsigtet på, hvad der skal skabe vækst, velstand og arbejdspladser i fremtidens Danmark, siger Martin Ingerslev.  

Derudover mener han, at man skal være varsom med at slå de velfungerende organisationer EUDP, DUPD og Elforsk sammen, som ekspertgruppen ellers foreslår.

Nyheder direkte i din indbakke?